Vodafone start uitrol 5G-netwerk in Nederland

Vodafone start uitrol 5G-netwerk in Nederland

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Vodafone 5G

Vodafone zet vanavond in ruim de helft van het land zijn 5G-netwerk aan voor klanten met een Red-abonnement en een 5G-telefoon. Binnen een week kunnen zij dan gebruik maken van dit snellere netwerk. Zodra zij zich buiten dit gebied begeven, schakelt de telefoon over op het 4G-netwerk.

Dat Vodafone een 5G-netwerk uitrolt is frappant want de nieuwe frequentiebanden die specifiek voor 5G zijn bedoeld, worden waarschijnlijk pas in juni via een 5G-veiling aangeboden. De provider zegt dat het slim gebruik maakt van de huidige frequenties en zijn bestaande antennepark. "Wij introduceren 5G via 'spectrumdelen' in ons GigaNet. Zo kunnen klanten in Nederland nu al de nieuwste mobiele generatie ervaren, want 5G is een evolutie die deuren opent naar nieuwe mogelijkheden," aldus CEO Jeroen Hoencamp van VodafoneZiggo.

Vodafone maakt dus gebruik van bestaande antennes en 4G-frequenties, waarbij de 5G-technologie slim wordt verdeeld tussen 4G en 5G. Een bijkomend voordeel is dat er niet meteen nieuwe masten bij hoeven te komen. Volgens de provider kun je deze techniek zien als springplank voor verdere 5G-ontwikkelingen in de komende jaren.

Vodafone 5G-verbinding test

Snelheid en reactietijd

5G zorgt voor een betere gebruikservaring doordat de reactietijd en downloadsnelheid verder verbeteren. Let wel dat de snelheden die de gebruiker daadwerkelijk ervaart, afhankelijk zijn van diverse factoren zoals de drukte op het netwerk, locatie, bereik en de specifieke telefoon.

De reactietijd (zogenaamde latency) zal met zo’n 30 procent verbeteren: van gemiddeld rond de 30 milliseconden op 4G tot onder 20 milliseconden op 5G. De downloadsnelheden die 5G in dit bestaande spectrum kan bieden lopen op tot maximaal 1Gbps, wat ruim boven de maximale 350Mbps van de huidige 4G-abonnementen ligt. Volgens Vodafone zal deze datasnelheid in het begin gemiddeld tien procent hoger zijn. Als de dekking in de toekomst beter wordt, zal de snelheid verder omhoog gaan.

Wie kan er gebruik van maken?

Alle bestaande en nieuwe Vodafone-klanten met een Red- (consumenten) of Red Pro- (zakelijk) abonnement krijgen zonder meerprijs toegang tot 5G. In komende dagen worden deze Red (Pro) abonnementen geactiveerd, zodat 5G binnen een week volledig actief zal zijn. Dan kunnen ook Start-klanten via een 'add-on' (van 2 euro per maand) gebruik maken van 5G met een geschikte telefoon.

Vodafone biedt momenteel 5G aan op onderstaande toestellen en meer toestellen zullen volgen. Bij gebruik van deze telefoons in het dekkingsgebied is het 5G symbool op het toestel te zien.

- Samsung Galaxy S20 5G - los toestel - met abonnement

- Samsung Galaxy S20+ - los toestel - met abonnement

- Samsung Galaxy S20 Ultra - los toestel - met abonnement

- Oppo Find X2 Pro - los toestel - met abonnement

Beelden van de telefoon

OPPO Find X2 Pro

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk