Xiaomi Mi 9 of Huawei P30 Pro, welke verdient jouw kostbare centen? [Video]

Xiaomi Mi 9 of Huawei P30 Pro, welke verdient jouw kostbare centen? [Video]

Update 19/04 om 17:20 uur: in het artikel en de video wordt gezegd dat de navigatieknoppen van de Xiaomi Mi 9 niet omgewisseld kunnen worden. Tipgever Matt Henk heeft aan onze redactie gemeld dat er wel zo'n instelling bestaat. Ga naar: Instellingen > Volledig scherm-weergave, en zet 'Knoppen spiegelen' uit.

Huawei P30 Pro en Xiaomi Mi 9

Terwijl ik het aankondigingsartikel van de Xiaomi Mi 9 schreef, stond ik versteld wat voor kwaliteit je in huis haalt voor een erg democratische prijs van zo'n 499 euro. De Mi 9 lijkt op geen enkel punt te bezuinigen en brengt op papier erg sterke prestaties.

Vorige keer las je hoe de Huawei P30 Pro in tegenstelling tot zijn broer, de Mate 20 Pro, wel de S10 Plus van Samsung de baas kon. Beide telefoons hadden hun sterktes en zwaktes en het eindigde toen in een ex aequo. Nu krijgt de P30 Pro die zo'n 999 euro kost, een toestel gepresenteerd dat slechts de helft kost en toch qua specificaties wil concurreren met de krachtige vlaggenschepen. Kan hij de Mi 9 van Xiaomi aan?

Design

De Huawei P30 Pro is het 'dikkertje' van de twee. Hij is groter en een stuk dikker van formaat en daarom weegt hij ook nog eens beduidend meer dan de Mi 9. Het toestel van Xiaomi ligt daarom aangenamer in de hand, ondanks de knapper afgeronde hoeken van de P30 Pro. De voorkant van beide telefoons is vergelijkbaar met beide telefoons die voor een waterdruppelinkeping kiezen om een zo randloos mogelijk design te bekomen. De P30 Pro heeft een iets hogere screen-to-body-ratio, maar het verschil is minimaal.

Foto's van het design van het toestel

Al we de achterkant bekijken merken we een glazen behuizing op voor beide telefoons en Xiaomi kan uitpakken met Gorilla Glass 5-bescherming voor zijn glas aan de achterkant. Ze hebben beide geen vingerafdrukscanner achterop, maar wel een verticale camera set-up met uitstekende lenzen. De P30 Pro heeft zijn IP 68-waterbestendigheid die de Mi 9 niet kan voorleggen. De twee toestellen hebben elk een usb-c poort en geen hoofdtelefoonaansluiting en ze komen elk met een portie felle gradiëntkleuren waarbij vingerafdrukken goed zichtbaar zijn.

Beelden van de Xiaomi Mi 9-modellen

Conclusie

De Mi 9 behaalt een nipte overwinning omdat hij veel lichter en dunner is dan de P30 Pro en ook niet bezuinigt op bescherming voor het glaspaneel aan de achterkant. Bij beide toestellen staan de knoppen ook perfect in tegenstelling tot bijvoorbeeld de S10 Plus met zijn absurd hoge power-knop. Voor de P30 Pro is waterbestendigheid een troef.

Winnaar

Xiaomi Mi 9

Scherm

In de vergelijking tussen de P30 Pro en de S10 Plus bleek al dat het scherm van die eerste duidelijk de mindere was. In tegenstelling tot de Mate 20 Pro heeft de P30 Pro een Full HD-resolutie net als, jawel, de Mi 9. Dit was een ontzettend moeilijke vergelijking, maar op het gebied van maximale helderheid en kleurenweergave heeft de P30 Pro nog een streepje voor op zijn tegenstander.

Huawei P30 Pro

Sterk aan de telefoon van Xiaomi is wel dat hij uitpakt met het krachtige Corning Gorilla Glass 6 als bescherming tegen krassen en andere ongelukken. Het scherm van de P30 Pro is met zijn 6,47 inch formaat ook iets groter dan het 6,29 inch scherm van de MI 9, dat trouwens van Samsung-makelij is en zich dus een 'Super AMOLED'-paneel mag noemen. Toch is de kwaliteit niet dezelfde als bij de S10 Plus, wat begrijpelijk is gezien zijn prijs.

Conclusie

Het scherm van de P30 Pro voelt meer high-end aan met zijn afgeronde hoeken, hogere helderheid en mooiere kleurenweergave, maar toch blijft het Super AMOLED-paneel van de Mi 9 top. Corning Gorilla Glass 6 is absoluut een meerwaarde.

Winnaar 

Huawei P30 Pro

Prestaties

De Xiaomi Mi 9 heeft nog niet al onze benchmarks afgerond, maar toch kunnen we met een gerust hart stellen dat hij de krachtigste telefoon van de twee is. Hij heeft de Qualcomm Snapdragon 855 onder de motorkap samen met 6 GB aan werkgeheugen, terwijl de P30 Pro het met de Kirin 980 van eigen makelij doet en 8 GB RAM. De Mi 9 maakt door zijn score van 366.699 niet alleen gehakt van de P30 Pro (score: 290 905) in de bekende AnTuTu-benchmark, maar hetzelfde doet hij trouwens met de S10 Plus die 336.612 haalt. Het toestel is daarmee de snelste telefoon die we tot hiertoe getest hebben bij Androidworld.

AnTuTu-score van de telefoon

Benchmarks zeggen nooit het volledige verhaal, maar ook in de praktijk voelt de Mi 9 ontzettend snel. Ik speelde het zware spel 'The Elder Scrolls: Blades' op beide telefoons en merkte op dat de Mi 9 veel minder framedrops vertoont dan de P30 Pro en ook de S10 Plus. Ook wat multi-tasken betreft ben ik nooit gehinderd door de 6 GB aan werkgeheugen ten opzichte van 8 GB bij de P30 Pro.

Foto's van het design van het toestel

Conclusie

De Mi 9 is een snelheidsduivel, niet voor niets lees je '666' in de AnTuTu-score. Het toestel van Xiaomi overklast de P30 Pro op het gebied van Processorkracht en grafische prestaties en de kleinere hoeveelheid RAM maakt daarbij geen verschil.

Winnaar

Xiaomi Mi 9

Accuduur

Een compact en dun design, dat vertaalt zich ook in de accuduur. Dat blijkt ook uit de kleine 3300 mAh accu van de Mi 9 ten opzichte van de 4200 mAh-batterij van de Huawei-telefoon. Het iets kleinere scherm van de Mi 9 compenseert helemaal niet de beduidend kleinere accu en dat laat zich ook voelen in de accuprestaties. Met de Mi 9 kom je met normaal gebruik juist je dag door, maar de P30 Pro houdt het een stuk langer vol. Ook de benchmark van AccuBattery toont dat de P30 Pro hierin veel beter presteert. De gecombineerde tijd die AccuBatery berekent (een som van actieve schermtijd en standby-tijd), geeft 14 uur en 31 minuten aan, tegenover 31 uur en 5 minuten bij de P30 Pro

Xiaomi Mi 9 of Huawei P30 Pro, welke verdient jouw kostbare centen? [Video]

Als we naar snelladen kijken, dan was ik wel aangenaam verrast door de prestaties van de 25 watt oplader van de Mi 9, maar de P30 Pro blijft nog steeds sneller. Xiaomi is daarentegen wel iets sterker in draadloos opladen, want daar ondersteunt Xiaomi opladen met een vermogen van maximaal 20 watt, tegenover 15 watt bij de P30 Pro.

Conclusie

Huawei's P30 Pro heeft een veel betere accuduur en laadt ook sneller op dan de Mi 9. Hij is daarom de duidelijke winnaar in deze categorie.

Winnaar

Huawei P30 Pro

Camera

De Mi 9 komt met drie cameralenzen op de achterkant: een hoofdcamera van 48 MP, een 16 MP groothoeklens en een 12 MP telelens. In mijn reviews benadrukte ik telkens hoe sterk een dergelijke lenzenopstelling is en we zien dat meer fabrikanten ermee aan de slag gaan. Ik ben erg enthousiast over de prestaties van de camera's en ook de videoprestaties waren vergelijkbaar of beter dan wat het duurdere Huawei-flagship laat zien.

Huawei P30 Pro - close up

De P30 Pro heeft nog een vierde lens, namelijk een Time of Flight-camera, en verder heeft hij nog een paar andere trucjes waarmee hij andere telefoons het nakijken geeft. Zo gebruikt hij een RYB-sensor (Red, Yellow, Blue) waardoor hij meer licht kan vastleggen in onderbelichte omstandigheden. Zijn paradepaardje is de SuperZoom-camera met 5x optische zoom, 10x hybrid zoom en 50x digitale zoom waar voorlopig nog geen andere telelens tegen opgewassen is. Hieronder zie je een kleine cameravergelijking.

Links: Huawei P30 Pro, rechts: Xiaomi Mi 9

De 16 MP groothoekcamera van de Mi 9 legt goede beelden vast, maar foto's hebben minder detail in vergelijking met de 20 MP-sensor van de P30 Pro. Wat ook opvalt is dat kleuren bij de Mi 9 te veel verzadigd zijn waardoor ze minder natuurlijk lijken.

Links: Huawei P30 Pro, rechts: Xiaomi Mi 9

Het dynamische bereik van de P30 Pro is groter en er is ook het contrast van de kleuren is meer accuraat voor de Huawei-telefoon. Toch legt de 48 MP hoofdcamera van de Mi 9 wel veel details vast. In donkere lichtomstandigheden zou de P30 Pro-hoofdcamera een duidelijke winnaar zijn.

Links: Huawei P30 Pro, rechts: Xiaomi Mi 9

Hier laat de P30 Pro zijn tegenstander zoals verwacht achter zich. De 2x optische zoom van de Mi 9 is niet opgewassen tegen de 5x optische zoom van de P30 Pro.

Conclusie

Huawei heeft ontzettend veel geïnvesteerd in zijn camera en hoewel die op het gebied van video nog steeds niet echt het verschil maakt, toont Huawei een ongeziene veelzijdigheid op alle andere vlakken. Toch heeft de Mi 9 nog steeds een erg goede camera gezien zijn prijskaartje.

Winnaar

Huawei P30 Pro

Software

Software heb ik persoonlijk ervaren als het punt waar deze telefoons het meest van elkaar verwijderd zijn. Als ik moet kiezen tussen de EMUI-schil van Huawei en One UI van Samsung, dan aarzel ik. Als ik daarentegen vergelijk met MiuiHome van MIUI 10, dan is de keuze snel gemaakt. Niet alleen werkt de launcher compleet anders dan wat je gewend bent van andere Android-toestellen, daarnaast zijn er ook niet altijd voldoende mogelijkheden om de instellingen naar eigen hand te zetten.

EMUI 9 Huawei

MIUI wisselt net als Samsung de Terug- en Recente apps-knop om, maar laat de gebruiker de knoppen niet aanpassen. Verder veeg je meldingen alleen langs rechts weg en verschijnen icoontjes van meldingen standaard niet in de meldingenbalk. Er is geen appdrawer en die kan je ook niet toevoegen en apps kan je niet alfabetisch sorteren. Ik kan zo nog even doorgaan, maar ik bespaar je de pijn tot aan de volledige review van de Mi 9.

De P30 Pro werkt met EMUI 9.1 dat doorheen de jaren grote sprongen voorwaarts heeft gemaakt. Standaard krijg je ook hier geen applade, maar dankzij een instelling voeg je die zonder veel problemen toe. Je heb ook veel minder af te rekenen met voorgeïnstalleerde apps of bloatware dan bij de Mi 9 waar je de apps ook niet kan verwijderen.

Conclusie

Xiaomi heeft nog veel werk als het zijn softwareschil aantrekkelijker wil maken voor Westerse Android-gebruikers. Voor het eerst merkte ik dat ik door de software van een telefoon mijn dagelijks werk niet naar behoren kon uitvoeren en daardoor ben ik overgeschakeld naar Nova Launcher om de problemen te beperken.

Winnaar

Huawei P30 Pro

De grote winnaar

Toegegeven, de P30 Pro heeft hier duidelijk de meeste overwinningen gescoord en mag zich in theorie tot winnaar uitroepen. Nu volgt er echter een heel grote 'maar', want het prijsverschil tussen deze twee telefoons is met een verschil van 500 euro een stuk groter dan voorheen het geval is bij de S10 Plus en de Mate 20 Pro. De P30 Pro kost met zijn 1000 euro adviesprijs letterlijk het dubbele van de Mi 9. Je kan voor dat geld dus een Mi 9 voor jezelf kopen en dan nog een tweede voor je lieve oma.

Foto's van het design van het toestel

Als we ons de vraag stellen of de P30 Pro echt twee Mi 9-telefoons waard is, zeggen we dus volmondig 'nee'. De Mi 9 maakt letterlijk gehakt van de P30 Pro in benchmarks en dat laat zich ook in de praktijk voelen. Ook op de meeste andere punten moet de Mi 9 nooit hard het onderspit delven en daarom is hij dus wel de morele winnaar in deze vergelijking.

Toch lijdt het Xiaomi-toestel erg onder zijn software, maar met een launcher als Nova los je wel de meeste problemen op. De Android-liefhebber die bereid is om de telefoon helemaal naar zijn wensen aan te passen met andere software, is dus de ideale doelgroep voor deze telefoon. De P30 Pro is dan weer een telefoon die het vooral moet hebben van de echte fotografieliefhebbers en zijn aangename accuduur.

Kunnen we de Mi 9 echt de ultieme high-end killer noemen? Nee, niet helemaal, want concurrent OnePlus heeft nog net iets meer recht op die titel, omdat het een beter totaalplaatje levert dan wat de Mi 9 laat zien. Toch kijken we ernaar uit om MIUI 10 verder te zien evolueren naarmate Xiaomi zijn Europese opmars verder zet.

Volg Androidworld

Abonneer je op ons YouTube-kanaal voor een zorgvuldig afgewogen portie aan video's met Android-nieuws, interviews, hands-on-video's en gemopper over de ingewikkelde namen van Nokia-smartphones in onze AW Hangout-podcast. Volg ons zeker ook op Instagram en Facebook voor de laatste nieuwsupdates en de beste artikelen van Androidworld.nl.

> YouTube: Androidworld

> Instagram: androidworldnl

> Facebook: Androidworld

Huawei P30 Pro
4200 mAh
6.47 inch - 1080 x 2340 px
128/256 GB
HiSilicon Kirin 980

Meer info

Xiaomi Mi 9
3300 mAh
6.39 inch - 2340 bij 1080 px
128 GB
Qualco Snapdragon 855

Meer info

Huawei P30 Pro
4200 mAh
6.47 inch - 1080 x 2340 px
128/256 GB
HiSilicon Kirin 980

Meer info

Xiaomi Mi 9
3300 mAh
6.39 inch - 2340 bij 1080 px
128 GB
Qualco Snapdragon 855

Meer info

Lees meer over:
AW Adviseert

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties