Eigenaren van Android-toestellen die een Android-versie lager dan 7.1.1 Nougat draaien, zijn vanaf september 2021 ‘de sjaak’. Let’s Encrypt, een organisatie die beveiligingscertificaten uitdeelt voor websites, blokkeert vanaf dat moment oudere Android-toestellen toegang tot de website.

Lees verder na de advertentie.
Let’s Encrypt-certificaten
Voor eigenaren van Android-toestellen die nog op een oudere Android-versie draaien, begint de tijd te dringen: vanaf januari 2021 stopt Let’s Encrypt, een Certificate Authority, met de ‘ondersteuning’ van Android-versies beneden Android 7.1.1 Nougat. Op dat moment zijn beveiligde websites nog te bezoeken op oudere telefoons. In september 2021 zal dat volledig tot zijn eind komen, zo schrijft de leverancier van beveiligingscertificaten (via Android Police).

Volgens Let’s Encrypt draait momenteel zo’n 33.8 procent van de Android-toestellen aangesloten op de Play Store op een Android-versie ouder dan Android 7.1.1 Nougat. Dat heeft onder andere te maken met het slechte updatebeleid van fabrikanten de afgelopen jaren. Android-telefoons kregen veelal slechts één Android-upgrade; in het goedkoopste segment werden er soms zelfs helemaal geen nieuwe Android-versies uitgerold.
Mozilla Firefox als oplossing
Er is wel één tussenoplossing die in te zetten is via Mozilla Firefox. Het voordeel van de webbrowser, is dat het gebruikmaakt van zijn eigen lijst met certificaten. Op die manier wordt de Root Certificate die Let’s Encrypt vanaf september 2021 zal inzetten ondersteund, zonder een nieuwe Android-versie te installeren. Andere browsers, zoals Chrome en veel ingebouwde browsers, vertrouwen op de lijst met vertrouwde certificaten ingebakken in de Android-versie; op zulke browsers zal je in september 2021 sommige veilige websites niet kunnen bezoeken.
Zulke problemen – die worden veroorzaakt door achterblijvende Android-updates – laten wederom zien dat het updatesysteem van Android te veel vertrouwen legt bij de fabrikanten. Ondertussen is er al het een en ander gewijzigd, onder andere door de stap van Samsung om steeds meer telefoons drie jaar lang van Android-updates te voorzien. Hetzelfde geldt voor Sony en fabrikanten als Nokia – het laatstgenoemde bedrijf heeft recentelijk nog toestellen uit 2017 geüpdatet.
Belang van Android-updates
Inmiddels heeft de Nederlandse overheid, op basis van Europese wetgeving, het recht op updates in Nederland doorgevoerd. Eén van de eisen is dat apparaten zo lang als mogelijk en redelijk geacht kan worden, van updates worden voorzien. Bij het verkopen van oudere toestellen zijn webwinkels er met de nieuwe wetgeving wettelijk toe verplicht om consumenten te melden dat er (bijna) geen updates meer uitgerold worden.
Wat vind jij van de situatie omtrent het verlopende Let’s Encrypt-certificaat en de problemen die het veroorzaakt op Android-toestellen? Heb jij nog een telefoon in gebruik die op Android 7.0 of lager draait? Indien dit zo is, ga jij snel een nieuwe telefoon kopen? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
geld dat ook als je resurection remix draait
ik zie dat het versie 6.1 is
draait op een samsung s4
Het moment om aandelen Mozilla Firefox te kopen dus ?
Telefoon met oude Android versie niet, maar mijn Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) tablet draait nog op Android 5.1, dus dat wordt een andere browser zoeken! Wel jammer, want ben nog steeds heel blij met het apparaat!