Twitter Spaces: wat zijn het en hoe werken ze?

Twitter Spaces: wat zijn het en hoe werken ze?

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Clubhouse-concurrent Twitter Spaces is vanaf maandag beschikbaar voor alle Twitter-accounts met meer dan 600 volgers. Met de nieuwe functie kan je live audiogesprekken voeren of bijwonen vanuit de Twitter-app.

Wat zijn Twitter Spaces?

Spaces zijn live audiogesprekken op Twitter die het, net als bij concurrent Clubhouse, mogelijk maakt om rechtstreeks met een groep mensen in gesprek te gaan alsof je bij ze in de bar zit. Zonder beeld, maar met audio. Je kan dus met Spaces audiogesprekken starten en audiogesprekken van anderen beluisteren. De audiofunctie is met een selecte groep gebouwd en getest, en nu beschikbaar voor miljoenen Twittergebruikers die meer dan 600 volgers hebben.

Spaces zijn voor kleine en intieme gesprekken met slechts een paar anderen, of voor grote discussies over wat zich op dit moment ontvouwt met duizenden luisteraars.

Twitter Spaces

Zo werken Spaces

Op Twitter voor Android verschijnt er een een paarse bel bovenaan de tijdlijn zodra iemand die je volgt een Space begint of erin spreekt. Deze blijft zichtbaar zolang het gesprek duurt. Als je als luisteraar deelneemt aan een Space, kun je reageren op wat je hoort met emoji's, gepinde Tweets bekijken, het gesprek volgen via captions, de Space tweeten of DM'en of vragen om te spreken.

Twitter Spaces: wat zijn het en hoe werken ze?

Neem deel aan een Space

Twitter Spaces: wat zijn het en hoe werken ze?

Vraag om te mogen spreken in een Space

Hoe je captions kunt zien

Als je als spreker aan een Space deelneemt, kun je niet alleen spreken, maar ook Tweets aan de Space vastmaken, bijschriften inschakelen zodat iedereen kan volgen wat je zegt, en de Space tweeten zodat je volgers kunnen meedoen.

Een Tweet toevoegen aan de Space waaraan je deelneemt

Als je een Space creëert, heb jij de controle over wie er spreekt, de onderwerpen en de sfeer. Nodig mensen uit om mee te doen door ze te Tweeten of te DM'en en nodig ze dan uit om rechtstreeks vanuit je Space te spreken. Van daaruit kun je praten over alles wat er in jouw wereld gebeurt.

Een Space starten

Veiligheidsfuncties

Twitter vindt het belangrijk dat mensen zich veilig voelen bij het hosten van en deelnemen aan Spaces-gesprekken. Daarom heeft het sociale netwerk er veiligheidscontroles ingebouwd voor zowel hosts als sprekers. Als host kun je bijvoorbeeld sprekers dempen en hun microfoon afnemen, of hen volledig uit de ruimte verwijderen. Onlangs is de mogelijkheid voor hosts toegevoegd om alle sprekers tegelijk te dempen en een nieuwe beheerpagina voor eenvoudiger hosten.

Twitter Spaces: wat zijn het en hoe werken ze?

Iedereen in je Space muten

Iedereen kan anderen in de Space rapporteren en blokkeren, of de Space als geheel rapporteren. Mensen die je geblokkeerd hebt kunnen ook niet deelnemen aan een ruimte die jij host, en je krijgt labels en waarschuwingen te zien als iemand die je geblokkeerd hebt spreekt in een ruimte waar je aan deelneemt.

Meer functies voor Twitter Spaces op komst

Twitter werkt op basis van community-feedback aan een aantal nieuwe functies voor Spaces. Hieronder vind je er aan aantal die in de komende tijd uitgerold zullen worden.

Betalen voor deelname aan een Space

Hosts steken tijd en moeite in het creëren van ruimte voor gesprek. Twitter werkt daarom aan een manier voor hosts om beloond te worden voor de ervaringen die ze creëren door financiële steun te krijgen, terwijl ze luisteraars exclusieve toegang geven tot gesprekken. Hosts bepalen zelf de ticketprijzen en hoeveel er beschikbaar zijn voor verkoop. Een beperkte groep zal de komende maanden in staat zijn om Ticketed Spaces te hosten. Hosts verdienen het grootste deel van de inkomsten uit de ticketverkoop; Twitter ontvangt zelf een klein deel.

Twitter Spaces: wat zijn het en hoe werken ze?

Herinneringen inplannen

Om het makkelijk te maken om te volgen wat er gebeurt en wanneer, kun je ook reminders inplannen en instellen voor Spaces in de komende weken. Op deze manier hoeven je volgers niets te missen.

Host met anderen

Co-hosting met andere mensen moet je gaan helpen met het beheren van sprekers, deelnemers, en als je weg moet, om het hosten over te dragen aan een van de co-hosts.

Betere toegankelijkheid

Twitter werkt aan verbeteringen voor live captions, zodat ze kunnen worden gepauzeerd en aangepast, maar ook nauwkeuriger zijn.

Meer manieren om Spaces te vinden

Twitter werkt aan meer manieren om Spaces te vinden en er aan deel te nemen. Een voorbeeld is via een paarse bel rond iemands profielfoto in het beginscherm als ze live zijn

Twitter Spaces: wat zijn het en hoe werken ze?

Wanneer krijgt iedereen Twitter Spaces?

Voordat het creëren van een Space voor alle gebruikers mogelijk wordt, is het doel om het gebruiksgemak en de gebruikservaring verder te verbeteren op basis van feedback uit de community. Twitter maakt niet bekend wanneer iedereen er gebruik van kan maken.

Wat vind jij van Twitter Spaces? Ga jij gebruik maken van deze live audiogesprekken? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

Twitter

Twitter

Met de officiële Twitterapp van het bekende sociale netwerk kun je korte berichtjes de wereld insturen of personen een privéberichtje sturen. Je kunt foto's of gif ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk