Zo stel je verificatie in twee stappen in voor veiliger inloggen

Zo stel je verificatie in twee stappen in voor veiliger inloggen

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

Wat is twee-staps-authenticatie?

Er zijn een aantal verschillende benamingen voor 'verificatie in twee stappen', zoals 'twee-staps-authenticatie', 'twee-factor-authenticatie', 'inlogverificatie' en 'twee-staps-authenticatie'. Het komt allemaal op hetzelfde neer: er wordt een extra beschermingslaag toegevoegd bij het inloggen bij een dienst.

Wanneer een hacker jouw gebruikersnaam en wachtwoord in handen heeft gekregen, kan hij doorgaans inloggen met jouw account. Twee-staps-verificatie voegt echter nog een extra beschermingslaag toe, waardoor iemand die jouw wachtwoord weet niet zomaar in kan loggen. Dat kan gaan om een sms'je met een code dat je wordt toegezonden nadat je je wachtwoord in hebt gegeven of een code die gegenereerd wordt met een speciale app. Voorbeelden van een dergelijke app zijn Google Authenticator en LastPass Authenticator, die beide werken met verschillende diensten.

Onlangs kwam in het nieuws dat de Twitter- en Facebook-accounts van Facebook-baas Mark Zuckerberg gehackt waren. Dat had vermoedelijk te maken met een hack die plaats had gevonden bij LinkedIn. Het lijkt er op dat Zuckerberg hetzelfde wachtwoord voor deze drie sociale netwerken gebruikte. Het is aan te raden om verschillende wachtwoorden te gebruiken, maar wanneer The Zuck gebruik had gemaakt van twee-staps-authenticatie, had hij niet met dit probleem gezeten.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Facebook

Om verificatie in twee stappen in te schakelen voor Facebook, ga je in de Facebook-app naar 'Instellingen' (op het vierde tabblad)--> 'Accountinstellingen'--> 'Beveiliging'--> 'Aanmeldgoedkeuringen'. Op dat scherm kun je jouw smartphone instellen als verificatie-apparaat voor bij het inloggen.

Je volgt dan de stappen, waarbij je een sms'je krijgt met een code. Met deze code verzeker je je ervan dat het inloggen op deze manier daadwerkelijk werkt. Wanneer je na het instellen weer probeert in te loggen in een nieuwe browser, zal de Facebook-app je een melding geven. Via de ingebouwde codegenerator krijg je een inlogcode die je invoert in het veld 'aanmeldcode'.

Wanneer je de Facebook-app niet bij de hand hebt, kun je gebruik maken van een sms-code via het linkje bij 'Geen code ontvangen'. Wanneer je er zeker van wilt zijn dat je nog gebruik kunt maken van je Facebook-account, kun je ook back-up-codes noteren. Deze vind je ook bij de beveiligingsinstellingen onder het kopje 'Codes voor aanmeldgoedkeuringen. Deze 10 codes kun je eenmalig gebruiken om in te loggen wanneer je niet over je toestel kunt beschikken.

Wanneer je nog meer zekerheid wilt, kun je bij de beveiligingsinstellingen, bij 'Aanmeldwaarschuwingen' instellen dat je een berichtje en/of mailtje ontvangt wanneer iemand inlogt via jouw account.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Twitter

Het is eenvoudig om verificatie in twee stappen in te stellen via de officiële Twitter-app. Je vindt de functie in de Twitter-app bij 'Instellingen'--> 'Account'--> 'Veiligheid'--> 'Inlogverificatie'. Wanneer je inlogverficatie voor Twitter inschakelt, krijg je een sms'je om je nummer te verifiëren. Daarna krijg je nog een back-up-code die je kunt gebruiken wanneer je geen toegang tot je smartphone hebt. Het wordt aangeraden om deze code op een veilige plek te bewaren.

Wanneer de functie ingeschakeld is en je probeert in te loggen, krijg je een sms'je met een verificatiecode die je invoert bij Ontvang je het sms'je niet, dan kun je gebruik maken van de Twitter-app om alsnog in te loggen. Je gaat dan naar 'Instellingen'--> 'Account'--> 'Veiligheid'--> 'Je back-up-code'.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Google

Het instellen van verificatie in twee stappen voor je Google-account doe je op de beveiligingspagina van Google My Account. Je vindt deze onder het kopje 'Authenticatie in twee stappen'.

Het valt aan te raden om verschillende verificatiemethodes toe te voegen, omdat het zomaar kan zijn dat je geen toegang tot je smartphone hebt. Je kunt ook het telefoonnummer van je partner opgeven om zeker te weten dat je altijd de mogelijkheid hebt om in te loggen bij je Google-account. Daarnaast kun je de 10 back-up-codes die bij het inschakelen van twee-staps-authenticatie worden gegenereerd noteren en op een veilige plek bewaren.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Snapchat

Het inschakelen van verificatie in twee stappen voor Snapchat gaat ook eenvoudig en wel via de Snapchat-app. Je doet dit bij de Snapchat-instellingen via het kopje 'Inlogverificatie'. Je kunt daarbij je telefoonnummer opgeven, waarna je een sms'je ter bevestiging krijgt. Wanneer je dan opnieuw inlogt op een niet toestel, krijg je een berichtje op je telefoonummer met een verificatiecode.

Je kunt naast sms-verificatie ook gebruik maken van Google Authenticator. Het is verstandig om daarnaast ook een back-up-code aan te maken om alsnog in te kunnen loggen als je smartphone bijvoorbeeld gestolen is. Je kunt via de instellingen van Snapchat naar 'Inlogverificatie' en dan naar 'Herstelcode' om een back-up-code aan te maken. Via het 'Inlogverificatie'-scherm kun je ook de toegang voor jouw Snapchat-account vanaf bijvoorbeeld gestolen toestellen intrekken.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Instagram

Je kunt via de officiële Instagram-app eenvoudig twee-staps-authenticatie inschakelen. Dat werkt overigens alleen als je niet via Facebook aangemeld bent bij je Instagram-account. Ben je dat wel, dan kun je via de instructies hierboven twee-staps-authenticatie voor Facebook inschakelen.

De inlogverificatie-optie vind je in de Instagram-app onder 'Opties'--> 'Account'--> 'Tweestapsverificatie'. Na de optie 'Beveiligingscode verplicht stellen' te hebben gekozen, krijg je een bevestigingssms'je dat je gebruikt om twee-staps-authenticatie daadwerkelijk in te schakelen.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Telegram

Ook bij Telegram kun je gebruik maken van inlogverificatie. Het interessante is dat dit bij Telegram net andersom werkt dan bij de andere diensten. Bij Telegram krijg je namelijk standaard al een sms'je met een inlogcode wanneer je de chat-app op een nieuw toestel installeert. Wanneer je twee-staps-authenticatie voor Telegram inschakelt, voeg je een wachtwoord toe.

Dat doe je bij de instellingen van Telegram, onder het kopje 'Privacy en veiligheid' en dan de optie 'Twee-staps-verificatie'. Om te voorkomen dat je niet meer in je Telegram-account kunt als je je wachtwoord vergeten bent, dien je je e-mail-adres op te geven en te bevestigen als herstelmogelijkheid.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Yahoo!

Het inschakelen van inlogverificatie bij Yahoo doe je via de account-website van het Amerikaanse bedrijf. Wanneer je daar ingelogd bent, ga je naar 'Accountbeveiliging' en vervolgens naar 'Verificatie in twee stappen'. Daar geef je je mobiele nummer op, zodat twee-staps-authenticatie ingeschakeld en gecontroleerd kan worden.

Yahoo heeft ook een interessante andere manier van inloggen, waarbij het bedrijf een alternatief biedt voor het inloggen met een wachtwoord. Wanneer je inlogt bij de dienst, kun je gebruik maken van Yahoo Account Key, waarbij je bij het inloggen op bijvoorbeeld een computer een push-notificatie binnenkrijgt via één van de Yahoo-apps, zoals Yahoo Mail. Deze notificatie bevat de vraag of je daadwerkelijk in wilt loggen bij Yahoo. Een hacker zal dus moeten beschikken over jouw smartphone om in te kunnen loggen op jouw account, waardoor deze inlogmethode veiliger is dan bij het gebruik van een wachtwoord.

Yahoo Account Key instellen doe je in één van de Yahoo-apps, via 'Instellingen'--> 'Accounts beheren'--> 'Accountcode'.

Twee-staps-authenticatie instellen voor Microsoft

Wanneer je gebruik maakt van een Microsoft-account, bijvoorbeeld voor Outlook Mail, Hotmail of Live Mail, dan kun je ook verificatie in twee stappen inschakelen. Het instellen doe je vanaf de accounts-pagina van Microsoft. Je gaat dan naar de optie 'Beveiliging en privacy'--> 'Meer beveiligingsinstellingen'--> 'Verificatie in twee stappen'--> 'Verificatie in twee stappen instellen'.

Je kunt bij Microsoft ook de speciale Microsoft-account-app gebruiken. Je kunt dan inloggen op een nieuwe computer door middel van een notificatie op je smartphone. Je geeft daarbij aan dat je inderdaad in wilt loggen en je hoeft dan niet meer te wachten op een sms-code. De app werkt ook als twee-factor-authenticatie ingeschakeld is.

Conclusie

Het instellen van twee-staps-authenticatie is niet veel werk, maar wanneer de functie ingeschakeld staat, kost het inloggen wel wat meer moeite. Desondanks is het zeker de moeite waard als je niet wilt dat jouw accounts in handen komen van anderen.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk