Thuiskopieheffing voor smartphones stijgt met meer dan 50 procent

Jeffrey van de Velde
Jeffrey van de Velde
17 oktober 2020, 14:30
2 min leestijd

Thuiskopieheffing

Lees verder na de advertentie.

SONT, ofwel de Stichting Onderhandelingen Thuiskopievergoedingen, is een adviesorgaan van de Nederlandse overheid dat is belast met het vaststellen van de Thuiskopieheffing die gerekend wordt bij de verkoop van ‘dragers van digitale content’ – waaronder telefoons, tablets, laptops, computers en zelfs USB-sticks. In 2018 stelde de stichting voor het laatst de Thuiskopievergoedingen vast tot dit jaar: de gestelde vergoedingen lopen telkens voor drie jaar.

Lijst met tarieven vanaf 1 januari 2021, beeld: SONT

Na drie jaar volgen onderhandelingen tussen rechthebbenden, fabrikanten en distribiteurs van hardware. Met de aflopende Thuiskopievergoeding op 31 december 2020, was het tijd om wederom te onderhandelen over nieuwe tarieven. Vrijdag zijn deze tarieven in de Staatscourant gepubliceerd. Wat direct opvalt is dat het tarief voor smartphones stijgt naar 7,30 euro; voor de periode van 2018 tot december 2020 werd een tarief van 4,70 euro vastgesteld. Daarmee stijgt het tarief met meer dan 50 procent.

‘Technische en economische realiteit’

Volgens de SONT ligt de verklaring voor de stijging bij de toename van thuiskopieën op telefoons. Op welke manier de stijging van thuiskopieën wordt berekend, is onbekend. Lotte de Bruijn, directrice van NLdigital, liet namens meerdere fabrikanten en importeurs weten niet blij te zijn met het besluit om de tarieven voor smartphones te verhogen. Volgens De Bruijn loopt de regeling, die betrekking heeft tot het beschermen van auteursrechten, ‘uit de pas met de technische en economische realiteit’.

Herziene vergoeding

Voor de tariefperiode van 2021-2023 zullen geen wijzigingen meer worden doorgevoerd. Wel laat de directrice van NLdigital weten dat verschillende brancheorganisaties in gesprek zullen gaan met de minister van Rechtsbescherming, Sander Dekker, over herziene tarieven voor de periode na 2023. Er moet volgens de brancheorganisaties onderscheid gemaakt worden tussen het illegaal downloaden van digitale content, en het offline beschikbaar maken van muziek en series, wat meestal verloopt via streamingsdiensten als Netflix en Spotify.

Steeds meer muziek wordt gedownload van betaalde streamingsdiensten als Spotify

De SONT spreekt daarentegen van een ‘sober tarief’ gelet op de prijzen van telefoons, met het tarief wil de SONT marktverstoring, ontduiking en vraaguitval voorkome. BumaStemra reageerde somber op de acties van NLdigital en stelt dat componisten, muziekschrijvers en muzikanten juist in coronatijd geen slachtoffer mogen worden van verlaagde thuiskopieheffingen. Er werd door BumaStemra eveneens voorgesteld om gebruikers te laten betalen bij het vastleggen van muziek op hun telefoons.

Tarief vanaf 2021

De huidige thuiskopieheffingen gelden tot 31 december 2020; pas per 1 januari 2021 worden de nieuwe tarieven, 7,30 euro per verkochte telefoon, doorgerekend. Tarieven voor tablets zullen licht dalen, van 2,60 euro in de jaren tussen 2018 en 2020, naar 2,20 euro tussen 2021 en 2023. Wat vind jij van de gestegen tarieven? Download jij tegenwoordig meer of minder content, waaronder audio en video, op je telefoon? Laat het ons weten in de reacties.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!