TCL's nieuwe schermtechnologie schrapt achtergrondverlichting

TCL's nieuwe schermtechnologie schrapt achtergrondverlichting

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

TCL NXTPAPER

TCL heeft donderdagmiddag, tijdens de technologiebeurs IFA, zijn NXTPAPER-technologie gelanceerd. Wat opvalt aan de technologie is de ontbrekende achtergrondverlichting, wat normaliter zorgt voor de weergave van kleuren op het scherm. TCL rekent met zijn nieuwe technologie op het licht in de omgeving waar het scherm gebruikt wordt.

TCL productinnovaties

Net zoals met een velletje papier, waar TCL de technologie mee vergelijkt, wordt het licht in je directe omgeving weerkaatst op de kleuren om ze te weergeven. Hoewel de technologie momenteel nog in ontwikkeling is, zou het verschillende voordelen voor de consument kunnen hebben, zo geeft de fabrikant aan.

Lager energieverbruik

Het grootste voordeel van de NXTPAPER-technologie is het lage energieverbruik. TCL zegt dat het in de praktijk een energiebesparing van 65 procent teweeg kan brengen. Niet zo gek ook, want buiten de achtergrondverlichting om zijn schermen in de basis relatief zuinig. Buiten het energieverbruik, heeft de gebruiker ook minder last van zogenoemd ‘blauw licht’.

Achtergrondverlichting zorgt voor zogenoemd ‘blauw licht’. Volgens experts kan blauw licht leiden tot slaapproblemen, omdat het de productie van melatonine (stofje wat ervoor zorgt dat je in de avond slaperig bent, nvdr.) afremt. Vandaar dat steeds meer fabrikanten al een blauw licht-filter in hun software hebben ingebouwd. Met het scherm van TCL zou je, uit technisch oogpunt, helemaal geen last hebben van zulk ‘blauw licht’.

TCL productinnovaties

Vouwbare telefoons

Tijdens de presentatie sprak TCL eveneens over andere scherminnovaties, zoals zijn schermen met een ‘Waterfall’-afronding. Huawei paste de technologie in 2019 al toe op de OLED-schermen voor de Huawei Mate 30 Pro. Of TCL van plan is om een telefoon met de technologie uit te brengen, heeft de fabrikant niet bekendgemaakt.

Tot slot liet TCL een noot vallen over de vouwbare schermen die het eerder had geïntroduceerd. In 2020 zal er in ieder geval geen vouwbare telefoon van TCL verschijnen. De fabrikant zegt zich te focussen op kwaliteit en neemt daarom langer de tijd om de producten te ontwikkelen. Over wanneer de fabrikant een vouwbaar toestel zal lanceren, valt voorlopig enkel te speculeren.

TCL productinnovaties

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk