Sony Lifelog
Tijdens die andere grote consumentenelectronica-beurs CES in de Verenigde Staten presenteerde Sony zijn smartband met de nieuwe applicatie LifeLog. De LifeLog-app houdt niet alleen je stappen bij maar ook waar en wanneer je wat geluisterd, gelezen en gefotografeerd hebt. De app maakt als het ware een soort blauwdruk van je dag.
Tijdens de IFA hebben we deelgenomen aan een workshop van Sony waarmee men probeerde uit te leggen wat de gedachte is achter lifelogging van Sony.
Orde scheppen
Sony ziet de wereld veranderen, het leven is niet meer zo eenvoudig wanneer het gaat om de informatie die bij ons binnen komt en de info die we bewust of onbewust delen met de buitenwereld. Men merkt een behoefte aan het ordenen van deze wereld, we willen overzicht zodat we weer grip krijgen op de zaken die we meemaken en delen. Sony LifeLog geeft dit inzicht aan de gebruiker.
Om zaken te kunnen meten heb je toestellen en wearables nodig. De Xperia-toestellen kennen we al natuurlijk, deze IFA zagen we de Sony Xperia Z3 en de Z3 compact. Maar naast de toestellen hebben we ook een aantal nieuwe wearables gekregen van Sony, de nieuwe Smartwatch en de Smartband Talk.
Design
Wearables ontwerp je niet zomaar, een item dat op het lichaam geplaatst wordt moet voldoen aan heel veel eisen. Sony onderscheidt daarin enkele belangrijke punten zoals de mens zelf, adaptive geometry en wearable design. De laatste twee draaien vooral om het feit dat een wearable op het lichaam moet passen en de drager de wearable ook wil dragen.
Daarnaast moet een wearable ook modieus en aanpasbaar zijn, eigenlijk is het een accessoire en een sieraad. Wanneer we naar de smartwatches van dit moment kijken zie je toch heel snel dat je smartwatch om hebt en geen mooi horloge. Veel mensen willen wel connected zijn met wearables maar niet eruit zien of ze een fabriek om hun pols hebben.
Sony speelt hier mee op in door voor zijn smartband samen te werken met verschillende merken om zoveel mogelijk verschillende designs en kleuren mogelijk te maken.
De nieuwe Sony Smartband Talk is een product waarmee Sony het midden probeert te vinden tussen een smartwatch en een smartband zonder display. Door het eInk-display heeft de Smartband Talk een lange actie-radius en kan het door middel van tap ook bediend worden.
Smartwatch 3
Door de update van Android Wear en de ontwikkeling van de Smartwatch 3 kan de smartwatch ook als stand-alone apparaat gebruikt worden. Er zit GPS aan boord waardoor je bijvoorbeeld je hardloopsessie kunt opnemen en wanneer je weer connect met je toestel deze data naar LifeLog transporteren. Daarnaast zit er 4GB aan geheugen aan boord waarmee je muziek kan meenemen en afspelen op een draadloze headset.
Ontwikkeling van Lifelog
Lifelog is een prima applicatie, maar de reactie is van iedereen is hetzelfde “wat moet ik met al die data” en “is dit wel zo veilig?”. Beide vragen zijn zeer logisch en wat veiligheid betreft zal Sony alles eraan doen dat jij de enige bent die zijn data kan zien. Je kunt overigens in de app zelf aangeven welke zaken je gemeten wil zien.
Door de applicatie elke twee maanden van een update te voorzien willen ze zo snel mogelijk dit platform veel relevanter maken. Binnenkort zal er een introductie zijn van de Lifelog-API waardoor andere apps kunnen verbinden met de Lifelog-app. Daarnaast zal de gebruiker ook zijn lifelog-informatie op het web kunnen zien via een speciale website die binnenkort operationeel zal zijn.
Video
Op de IFA hebben we kort een kijkje genomen op de stand van Sony en daar de nieuwe producten in de hand gehad.
Conclusie
Sony is één van de bedrijven die breed inzet op de ontwikkeling van wearables en de achterliggende software. Een app als Lifelog laat zien wat we nu al allemaal kunnen meten maar de achilleshiel is het feit dat de ‘man in de straat’ echt geen idee heeft wat hij ermee aan moet. Sterker nog voor velen zal de hoeveelheid data die verzameld kan worden beangstigend zijn.
Sony vertrouwt erop dat het ongemakkelijke gevoel van het meten en van het dragen van een wearable snel zal slijten. Ik denk dat dat vooral zal gebeuren wanneer we aan de gebruiker kunnen laten zien wat hij effectief met deze data kan.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Smartwatch niks voor mij ik word soms al gek als tel constant trilt voor whatsapp, dus laat staan als die trilt constant op arm helemaal irritant.
Ik heb laatste 2 jaar internet in vakantie uitgezet en vond het heerlijk die rust, ook nog eens ongezellig zit je gezellig in restaurantje in vakantie op eten te wachten iedereen op dat ding.
Ik heb nu zelfs internet in nederland soms uit en heerlijk die rust echt, ik had laatst internet keer uitgezet en kwam er de dag erna pas achter dat die nog uit stond.
Ik moest voor iemand even kijken hoe laat de trein ging, en toen ik de app openende zij die ja je heb geen internet :P.
Lifelogging is persoonlijk,heeft niets met NSA te maken. Lees Total Recall van Gordon Bell en je snapt de persoonlijke potentie. Boek is al 20 jaar oud, techniek pas nu beschikbaar.
Gesponsord bij de nasa ze willen werkelijk alles van je weten het word steeds gekker
Mijn vrouw heeft er net eentje teruggestuurd (smartband) aangezien de software stukken minder uitgebreid en flexibel was dan die van de jawbone up