Wereldwijde smartphoneverkoop bereikt historisch dieptepunt

Wereldwijde smartphoneverkoop bereikt historisch dieptepunt

Miljoenen minder smartphones verkocht

Volgens marktonderzoeker IDC zijn er in het eerste kwartaal van 2020 275 miljoen toestellen afgeleverd. Dat is een daling van 11 procent ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar. De daling werd in maart ingezet en blijft voorlopig voortduren.

Naast IDC zijn er nog vier onderzoeksbureaus die de daling in smartphoneverkopen rapporteren. De eerste is Strategy Analytics. Dit onderzoeksbureau schat de afname in smartphoneverkopen op 17 procent. De andere twee onderzoeksbureaus, Counterpoint en Canalys, schatten de daling beide in op 13 procent.

De afname in smartphoneverkopen is voornamelijk te wijten aan de coronacrisis. Niet alleen werden er veel fabrieken in Azië gesloten om de verspreiding van het virus te beperken, ook de wereldwijde vraag naar smartphones is fors gedaald. Dit komt vooral door de lockdownmaatregelen die veel landen aan hun burgers hebben opgelegd. Zo is er in China een afname in telefoonverkopen van maar liefst 27 procent geconstateerd.

Wereldwijde smartphoneverkoop

Samsung is hard geraakt

Vooral marktleider Samsung heeft het zwaar. Volgens IDC heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf in het eerste kwartaal van dit jaar circa 14 miljoen telefoons minder aan de man gebracht, van 71,9 miljoen naar 48,3 miljoen telefoons. De smartphoneverkopen van Huawei daalden met 10 miljoen, van 59,1 miljoen naar 49 miljoen telefoons. Apple blijft stabiel met zo'n 37 miljoen telefoons. Xiaomi en Vivo laten een lichte stijging zien.

De verwachting is dat de vraag naar smartphones in de rest van 2020 ook zal blijven dalen vanwege de coronacrisis. Volgens IDC zullen de smartphoneverkopen op zijn vroegst pas in het vierde kwartaal weer een stijgende lijn vertonen.

Beelden van de telefoon

Nieuwe OPPO A91 (299 euro)

Yiwen Wu, Senior Analist bij Strategy Analytics, gaf vorige maand aan dat de smartphone-industrie zijn uiterste best moet doen om de smartphoneverkopen te doen stijgen. Hiermee doelt de Senior Analist op onder andere een daling in prijzen, of het bundelen van (luxe) accessoires, zoals smartwatches.

Ben jij van plan om de komende tijd een nieuwe smartphone te kopen? Laat het ons weten in de reacties onder het artikel.

Lees meer over:
Algemeen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties