Smartphone als persoonlijke assistent
We zijn steeds meer gehecht aan onze smartphone. Hiermee zoeken we informatie op via het internet, versturen we mails, maken we afspraken, nemen we foto’s, doen we bankzaken. Onze smartphone wordt een ‘persoonlijke assistent’ die veel vertrouwelijke informatie van ons kent. Respectievelijk 27% en 40% van de smartphonegebruikers in België en Nederland doen aan online bankieren. 42,5% van de Belgische en 55% van de Nederlandse bevolking raadplegen hun persoonlijke e-mailaccount op de smartphone. 49% Belgen en Nederlanders zitten op social media.
Uit het onderzoek van Kaspersky Lab blijkt dat deze persoonlijke gegeven vrij gemakkelijk voor anderen te raadplegen zijn. Kaspersky Lab ondervroeg hiervoor 501 Nederlanders en 1017 Belgen. Hieruit bleek dat zowel in België als in Nederland maar 50% van de ondervraagden hun smartphone beveiligen met een wachtwoord. Slecht 11% in Nederland en 10,5% in België coderen hun gegevens om ongeoorloofde toegang te verhinderen. Hierdoor geraken andere gemakkelijk aan je persoonlijke gegevens door diefstal.
Harco Enting, General Manager bij Kaspersky Lab Benelux vult aan: “We zijn allemaal erg gehecht aan onze mobieltjes omdat ze ons overal en altijd toegang geven tot essentiële informatie. Criminelen krijgen die apparaten maar al te graag in handen. Het wordt ze wel heel makkelijk gemaakt als er geen wachtwoorden op staan. Dat terwijl zowel het toestel als de data die erop staat in een paar eenvoudige stappen te beveiligen zijn. Met de inzet van een wachtwoord en beveiligingsoplossing met antidiefstalbeveiliging zijn alle waardevolle gegevens en apparatuur beschermd tegen verlies en diefstal.”
Alleen een wachtwoord is niet voldoende
Je kan je persoonlijke gegevens kwijt geraken door verlies van je toestel. Slecht 41% van de Belgen en 48% van de Nederlanders maken regelmatig een back-up van hun gegevens. Slechts 21% Nederlanders en 12% Belgen maken gebruik van anti-diefstalfuncties op hun smartphone zoals je smartphone van op afstand zoeken of je smartphone vanop afstand resetten. Deze beveiligingsfuncties kan je vaak instellen op je smartphone.
Is jouw smartphone voldoende beveiligd? Welke beveiligingsfuncties gebruik jij?
Bron: Kaspersky Lab
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
bij mijn S9+ heb ik bij instellingen ,veilige vergrendeling, aangevinkt dat hij na 15 keer verkeerde code intoetsen , het toestel moet resetten en geheugenkaart formateren. En er staat ook Lookout op.
Mijn simkaart heb ik beveiligd met een 6-cijferige pincode.
Mijn toestel is gecrypt en beveiligd met een wachtwoord icm vingerafdruk.
Verder gebruik ik Cerberus omdat deze veel meer mogelijkheden heeft dan Find my Device van Google.
Cerberus heeft bijvoorbeeld niet een actieve internetverbinding nodig omdat het ook sms commando’s ondersteunt.
Het snelmenu is bij een gelocked toestel niet toegankelijk dus het toestel kan niet in de vliegtuigstand gezet worden.
Uitschakelen van het toestel wanneer deze gelocked is wordt ook door Cerberus verhinderd.
Dat vind ik niet gek, moet je eens zien hoe mensen het in hun zak stoppen. Half uit je achterzak stekend?
Ik snap het niet helemaal denk ik.
Je kunt toch gewoon met je google account de telefoon op slot doen, gegevens wissen, telefoon zoeken etc.
Dat heeft iedereen standaard toch?
Ik heb een 5 cijferige code die ook vereist is bij het opstarten en vingerafdruk scanner om het scherm te ontgrendelen.
Dat op afstand wissen maakt geen reet uit. Dan moet dat ding online gaan. Wat zou helpen is dat je je geheugen kan encrypten. Nu kan iedereen je telefoon geheugen leeg halen.