Samsung Galaxy S25: Nu met Galaxy Tab S6 Lite!

Criminelen troggelen massaal geld af met sim-swapping, zo bescherm je jezelf

Stijn Wanders
10 december 2018, 18:00
2 min leestijd

Sim-swapping

Lees verder na de advertentie.

Dergelijke oplichters gaan te werk door eerst een specifiek doelwit uit te kiezen om vervolgens informatie over die persoon uit te zoeken, zoals het woonadres, de geboortedatum en soms zelf de laatste cijfers van het rekeningnummer van een bankkaart. Daarna bellen ze de telecomprovider van het doelwit en doen ze zich voor als die persoon, waarna ze een aantal beveiligingsvragen moeten beantwoorden. Dit is de informatie die de crimineel voorheen heeft uitgezocht. Nadat de oplichter geverifieerd is, kan hij vragen aan de medewerker om het telefoonnummer van het slachtoffer over te zetten naar een simkaart die hij zelf in zijn bezit heeft. Vaak wordt als reden gegeven dat de ‘oude’ simkaart kapot is gegaan of dat het toestel gestolen is.

Als dat gelukt is, krijgen ze al je telefoontjes en sms-berichten doorgestuurd naar hun telefoon. Daarnaast kunnen ze heel veel van je accounts overnemen door het wachtwoord te wijzigen via een sms’je of telefoontje. Soms wordt er gevraagd om een code die per sms verstuurd wordt, waarna het wachtwoord van bepaalde accounts veranderd kan worden. Dit kan bijvoorbeeld gedaan worden bij PayPal en andere betalingsdiensten. Op deze manier heeft de fraudeur in sommige gevallen complete toegang tot jouw portemonnee. In andere gevallen wordt het slachtoffer gechanteerd, aangezien de crimineel erg veel macht heeft door het bezitten van zoveel informatie en accounts van de gedupeerde.

1 miljoen dollar

Vrij recent heeft een zogenaamde sim-swapper maar liefst 1 miljoen dollar verdiend met desbetreffende fraudemanier. Hij heeft een man beroofd van 1 miljoen dollar door het verkrijgen van de controle over zijn telefoonnummer. Door het bezitten van zijn nummer kreeg de oplichter toegang tot de cryptovaluta van het slachtoffer. In totaal heeft de dief van alle twee de cryptovaluta-accounts van de gedupeerde 500.000 dollar gestolen.

RTL Nieuws meldt op basis van informatie van verschillende grote internetproviders in Nederland dat het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van deze fraude, is toegenomen. Om te voorkomen dat dit bij jou gebeurt, is het verstandig om de koppeling tussen jouw telefoonnummer met je accounts op te heffen, zodat een wachtwoord niet gerest kan worden via een sms of telefoontje. Daarnaast is het verstandig om er snel bij te zijn, door alert te blijven wanneer je services opeens wegvalt. Wees op tijd met het bellen naar je provider, om de gevolgen zoveel mogelijk te beperken. Ook is het verstandig om, indien mogelijk, een wachtwoord of een andere verificatiemethode in te stellen als beveiliging bij het contact met een klantenservicemedewerker van je provider.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

9

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

11 december 2018, 12:33

Ik wist niet eens dat providers het deden, je telefoonnummer naar een andere (prepaid) sim overzetten. Misschien in de VS. Standaard procedure is hier toch ‘oh uw simkaart is kapot, of kwijt? Wilt uw nummer overzetten? Hoeft niet hoor, wij sturen u per post gratis een nieuwe simkaart’.

10 december 2018, 22:05

Kennelijk is het voor kwaadwillenden een koud kunstje om je 06nr te bemachtigen. Helaas weer een nieuwe vorm van criminaliteit.

Ik mag hopen dat door deze publiciteit providers de procedure aanscherpen.

10 december 2018, 21:51

De oplossing van de provider zou dus moeten zijn,”We sturen u een nieuwe simkaart”,naar het bij ons bekende adres.

10 december 2018, 21:03

?Klinkt als een goeie Tom Cruise film.

10 december 2018, 20:58

Zojuist contact met Vodafone gehad. Zij hebben de beveiliging opgeschroefd: Zij sturen sowieso een verificatie-sms bij veranderingen. Die zal de bezitter van de telefoon krijgen en dus niet de bezitter van de andere simkaart. Daarnaast sturen ze je voor, bijvoorbeeld, een simkaartwissel naar een Vodafonewinkel waar je je id moet laten zien. Ik heb voor de zekerheid ook een wachtwoord laten toevoegen. Kortom, volgens mij, bij Vodafone goed geregeld.

10 december 2018, 19:29

Is er geen zorgplicht voor de provider?
Banken wassen massaal wit. Providers doen net of hun neus bloed en zetten gewoon over.
Lijkt me duidelijk waar probleem ligt.

10 december 2018, 19:29

Bel vandaag nog je provider op en spreek een wachtwoord af welke ze nodig hebben. Elke keer als je een winkel opdracht geeft om je abonnement te verlengen wijzig je dat wachtwoord 1 week daarna. Zo voorkom je simswaps door onbevoegden die je gegevens hebben gevonden.

10 december 2018, 19:13

Zou het niet makkelijker zijn om de providers te instrueren nooit zonder schriftelijke toestemming een account over te zetten naar een andere sim?

10 december 2018, 19:04

En wederom een reden om onder een pseudoniem het internet op te gaan..