Samsung trekt per direct stekker uit ‘Linux on DeX’-programma

Samsung trekt per direct stekker uit ‘Linux on DeX’-programma

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

‘Linux on DeX’

Samen met de Samsung Galaxy S8, kondigde Samsung een geheel nieuwe desktopmodus aan: DeX. Het was toentertijd nog de bedoeling, dat gebruikers hun telefoon aansloten op een dock, waar DeX mee zou kunnen werken. Voor de Galaxy S10 en Note 10 is het een stuk gemakkelijker geworden: je hoeft nu alleen een usb-c-kabel te kopen, om deze vervolgens in je monitor te steken, dat is alles. Helaas is de DeX-interface zelf niet voor alle gebruikers even intuïtief: daarvoor besloot Samsung om aan de slag te gaan met een ‘Linux on DeX’-modus – na 11 maanden trekt de fabrikant daar alvast de stekker uit.

Samsung DeX Station

Ten tijde van de Galaxy S8, moest je nog de DeX Station gebruiken

Samsung heeft het einde van Linux on DeX aangekondigd een bericht aan bèta-testers. In het bericht is te lezen dat het geen ondersteuning zal bieden voor toekomstige OS-updates, alsook nieuwe smartphones. Wat betreft de software-updates: Android 10 zal geen ondersteuning ontvangen. In het geval dat gebruikers de update naar Android 10 installeren, zal de Linux-ondersteuning wegvallen; voor gebruikers die nog wel op Android 9.0 Pie zitten, blijft de modus beschikbaar; of alles ook stabiel blijft werken, is onbekend. Samsung zal ook daar geen (verlengde) ondersteuning voor bieden.

Niche-doelgroep

Ondanks dat Linux fijn kan zijn om mee te werken speelde Samsung in op een niche-doelgroep. In de praktijk moet de gebruiker überhaupt geïnteresseerd zijn in DeX; waarna Linux geïnstalleerd kan worden. Hoeveel gebruikers Samsung precies heeft getrokken naar zijn ‘Linux on Dex’-programma, blijft nog onbekend. Het bedrijf heeft de Linux-app van de Play Store afgehaald, waardoor de details niet te achterhalen zijn. Volgens Android Police, zou het tot april 2019 5.000 keer zijn geïnstalleerd. Onbekend is wat de 'doelstelling' was binnen Samsung, ver is het project in ieder geval nooit gekomen.

Samsung 'Linux on Dex'

Linux on DeX houdt per direct op te bestaan...

Opvallend is dat Samsung ook maar weinig moeite heeft gestoken in de ontwikkeling van Linux. Als je Linux on Dex gebruikt, dan zit je op Ubuntu 16.04. Dat is een LTS-release van Ubuntu, uit 2016. In de praktijk ontvangt Linux dan nog wel updates, maar mist het alle belangrijke vernieuwingen van het Linux-gebaseerde besturingssysteem. Ondanks dat het geen succes is geworden, heeft het wel tot op het laatste moment apparaten toegevoegd – zoals de Tab S5e. Wat vind je van de zet? Ga jij Linux on DeX missen, als je het al gebruikte? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit bericht.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk