‘Linux on DeX’
Samen met de Samsung Galaxy S8, kondigde Samsung een geheel nieuwe desktopmodus aan: DeX. Het was toentertijd nog de bedoeling, dat gebruikers hun telefoon aansloten op een dock, waar DeX mee zou kunnen werken. Voor de Galaxy S10 en Note 10 is het een stuk gemakkelijker geworden: je hoeft nu alleen een usb-c-kabel te kopen, om deze vervolgens in je monitor te steken, dat is alles. Helaas is de DeX-interface zelf niet voor alle gebruikers even intuïtief: daarvoor besloot Samsung om aan de slag te gaan met een ‘Linux on DeX’-modus – na 11 maanden trekt de fabrikant daar alvast de stekker uit.
Ten tijde van de Galaxy S8, moest je nog de DeX Station gebruiken
Samsung heeft het einde van Linux on DeX aangekondigd een bericht aan bèta-testers. In het bericht is te lezen dat het geen ondersteuning zal bieden voor toekomstige OS-updates, alsook nieuwe smartphones. Wat betreft de software-updates: Android 10 zal geen ondersteuning ontvangen. In het geval dat gebruikers de update naar Android 10 installeren, zal de Linux-ondersteuning wegvallen; voor gebruikers die nog wel op Android 9.0 Pie zitten, blijft de modus beschikbaar; of alles ook stabiel blijft werken, is onbekend. Samsung zal ook daar geen (verlengde) ondersteuning voor bieden.
Niche-doelgroep
Ondanks dat Linux fijn kan zijn om mee te werken speelde Samsung in op een niche-doelgroep. In de praktijk moet de gebruiker überhaupt geïnteresseerd zijn in DeX; waarna Linux geïnstalleerd kan worden. Hoeveel gebruikers Samsung precies heeft getrokken naar zijn ‘Linux on Dex’-programma, blijft nog onbekend. Het bedrijf heeft de Linux-app van de Play Store afgehaald, waardoor de details niet te achterhalen zijn. Volgens Android Police, zou het tot april 2019 5.000 keer zijn geïnstalleerd. Onbekend is wat de ‘doelstelling’ was binnen Samsung, ver is het project in ieder geval nooit gekomen.
Linux on DeX houdt per direct op te bestaan…
Opvallend is dat Samsung ook maar weinig moeite heeft gestoken in de ontwikkeling van Linux. Als je Linux on Dex gebruikt, dan zit je op Ubuntu 16.04. Dat is een LTS-release van Ubuntu, uit 2016. In de praktijk ontvangt Linux dan nog wel updates, maar mist het alle belangrijke vernieuwingen van het Linux-gebaseerde besturingssysteem. Ondanks dat het geen succes is geworden, heeft het wel tot op het laatste moment apparaten toegevoegd – zoals de Tab S5e. Wat vind je van de zet? Ga jij Linux on DeX missen, als je het al gebruikte? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit bericht.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De Dex stations waren nog logisch (Je telefoon werd enkel met een scherm een ‘volledige’ pc). Voor Dex on Windows zoals de S10 nu heeft, zie ik geen enkele meerwaarde. Je hebt je volledige pc namelijk al nodig om het op te installeren?
Samsung lijkt niet in staat een visie te ontwikkelen: de toenmalige hoog-potentiële camera NX-1 werd ook ineens in 2014/2015 uit de verkoop gehaald, terwijl die als enigste 4k met codec h.265 ondersteunde.
Samsung, haal je reet uit microsoft want je halfslachtige Windows tablets stinken en de concurrentie is veel beter
That sounds explicit
De volgende stap misschien Windows on Dex ? Gezien dat Windows 10 ook ARM ondersteund ?
Briesen = browsen
Ik zou graag een tablet zien van OnePlus. Tot die tijd ben ik heel erg tevreden met Huawei Mediapad M5 die ik maar 229 euro voor betaald heb. Heb die puur voor multimedia, mail, briesen en de basis dingen. Heerlijke tablet verder
Linux on Dex was één van de redenen dat ik onlangs een tab s6 kocht, in de verwachting dat het meteen zou werken (want dat was ook bij vorige tablets het geval). Toen dat niet het geval bleek vreesde ik al het ergste… Gelukkig nog altijd blij met de tablet, maar… ik heb een bloedhekel aan onbetrouwbare bedrijven, dus Samsung komt er niet zomaar meer in bij mij.
Erg jammer
Jammer…
Jammer! Nog een reden minder om voor Samsung te gaan.
Gaat DEX nu ook helemaal vervallen? Of alleen de Linux installatie.
Ik had het graag bedrijfstechnisch in willen zetten. Net zoals de variant van Microsoft.
Maar ik ga niet ontwikkelen voor iets dat nog geen 2 jaar op de markt is.
Bij de meeste goede ideeën wordt de stekker er binnen 2 jaar uitgetrokken.
Mensen willen niet te snel veranderen en bedrijven willen snel geld zien.
Erg triest. Samsung en software ontwikkeling gaat niet samen. Bende amateurs.