‘Samsung ontwikkelt S Pen die zou werken op de Galaxy Z Fold 3’

‘Samsung ontwikkelt S Pen die zou werken op de Galaxy Z Fold 3’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

S Pen voor de Galaxy Z Fold 3

Samsung levert sinds het begin van de Galaxy Note-serie een S Pen mee om notities te maken. Sinds de Galaxy Note 10 kreeg de stylus zelfs ingebouwde bluetooth-functionaliteiten, zodat er bijvoorbeeld selfies gemaakt konden worden met één klik op de S Pen. Hoelang Samsung de ‘S Pen’ in zijn huidige vorm blijft gebruiken, is nog onbekend: Samsung zou namelijk werken aan een nieuwe S Pen. Met de vernieuwde S Pen zou Samsung de functionaliteiten ook kunnen aanbieden op vouwbare telefoons.

Voor de lancering van de Samsung Galaxy Z Fold 2 verschenen er geruchten over het bundelen van een S Pen om notities te maken. In hoeverre Samsung daadwerkelijk van plan was om de S Pen te bundelen met de Z Fold 2, is onbekend. Wat wel bekend is, is dat de benodigde hardware voor de huidige S Pen het onmogelijk maakt om de functies op vouwbare telefoons toe te passen, aldus onderzoeksbureau UBI Research (via The Elec).

Nieuwe S Pen met AES

Met de huidige S Pen zet Samsung de zogenoemde EMR (Electro-magnetic Resonance)-techniek in – via magnetische signalen, die worden opgevangen door een digitizer, kan een Note-telefoon de plek van de S Pen achterhalen. Een digitizer voor de EMR-techniek blijkt echter lastig te ontwikkelen voor vouwbare toestellen; het materiaal is lastig te buigen. Vandaar dat Samsung werkt aan een S Pen die gebruikmaakt van de zogenoemde AES (Active Electrostatic Solution)-techniek.

AES wordt onder andere gebruikt voor de Apple Pencil, en Microsoft gebruikt de technologie op zijn Surface-apparaten. Een nadeel van AES is dat een batterij in de S Pen vereist is; tegelijkertijd heeft AES voor Samsung een hoop voordelen: de digitizer is namelijk niet vereist, waardoor het makkelijker zou zijn om de Z Fold 3 geschikt te maken voor een S Pen. Verder werkt AES ook als de stylus schuin op een scherm staat, en is de techniek accurater dan de EMR-techniek in de bestaande S Pen.

UTG was nog te dun

Een tweede reden voor het afzien van het meeleveren van een S Pen bij de Galaxy Z Fold 2, ligt bij de dunne laag Ultra Thin Glass. Het gebruikte glas op de Z Fold 2 heeft een dikte van 30 micrometer. Als er veel druk wordt gezet met de S Pen, zou dit tot beschadigingen aan het scherm kunnen leiden. Op de Z Fold 3 wordt vermoedelijk voorzien in UTG met een dikte van 60 micrometers. Door de dikte te laten toenemen, zal het AMOLED-scherm de kracht die wordt uitgevoerd met de S Pen beter kunnen verwerken.

Vooralsnog is het een gerucht dat de techniek op de Galaxy Z Fold 3 terecht zal komen. UBI Research zegt dat het een uitdaging is om dikker vouwbaar glas te ontwikkelen. Samsung maakt sinds de Z Flip gebruik van UTG uit de fabrieken van het Duitse SCHOTT. Inmiddels zou Samsung met Corning aan zijn eigen vouwbare glas werken, onder andere om de kosten van het vouwbare materiaal te kunnen drukken.

Gerelateerde artikelen

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk