QLED-technologie

Lees verder na de advertentie.
In tegenstelling tot wat de naam je doet denken, is QLED geen opvolger van de OLED-technologie. In plaats daarvan, gaat het om LCD-schermen die ‘simpelweg’ een hogere helderheid behalen en er tegelijkertijd een betere kleurweergave kunnen bieden. Het is een technologie die Samsung al een langere tijd in zijn televisies gebruikt, net zoals het geval is voor de OnePlus TV’s. Ten opzichte van een OLED-scherm, is het voor QLED-schermen moeilijker om zwart als écht zwart te weergeven. Dat lost het momenteel op met ‘local dimming’, waardoor een beter contrast mogelijk wordt gemaakt.
Samsungs nieuwe 8K-televisie, maakt ook gebruik van de QLED-technologie
Er is nog een ander nadeel ten opzichte van OLED: er is immers een backlight nodig. Dat neemt veel ruimte in, vooral voor telefoons is local dimming een ontoegankelijke technologie. Samsung lijkt nu toch vorderingen te maken met een QLED-technologie – die prima in telefoons zou passen. In plaats van een backlight, zou de nieuwe vorm van QLED pixels bevatten die zelf licht uitstralen. Daarmee is de technologie vergelijkbaar met OLED, terwijl het de voordelen kan behouden van Samsungs QLED, waaronder de (veel) hogere helderheid, evenals het bredere kleurbereik middels de Quantum Dots.
Voor telefoons?
In eerste instantie, lijkt Samsung zich met de nieuwe QLED-schermen, te willen richten op televisies. Of het op termijn ook interesse zou hebben om de QLED-schermen naar telefoons te brengen is nog onbekend. Het nadeel van de huidige LCD-schermen is dat ze simpelweg ‘niet geschikt’ zijn om in de high-end telefoons te gebruiken. QLED zou het nadeel kunnen wegnemen van het inbranden en alle nadelen van LCD-schermen voor de zon doen verdwijnen, waaronder de slechte zwartwaarde. Dat OLED op termijn vervangen wordt, staat niet vast, maar zou ‘zomaar’ kunnen gebeuren.
OLED-technologie, werkt perfect voor Always On-functionaliteiten
Een technologie waar al langer naartoe wordt gewerkt, is microLED. Het gaat om een nieuwere vorm van LED-schermen, waarbij er letterlijk LEDs bij elkaar worden geplaatst om de pixels te vormen. Tot op heden lijken de testen niet al te ‘vlotjes’ te verlopen. MicroLED wordt al jaren getest, zo ook door Samsung. Het voordeel is wederom dat je de backlight mist en het simpelweg onmogelijk is om de pixels te laten inbranden. Tot Samsung en andere schermfabrikanten de technieken klaarstomen tot smartphoneniveau, zullen we moeten leven met de ‘geoptimaliseerde’ OLED-schermen.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Beetje misleidende titel…. Het gaat immers bij QLed om een variant op het LCD scherm, waarbij zoals ook omschreven in het artikel, licht afkomstig is van een lichtbron (Leds) van achter het scherm. De speculatie omtrend het introduceren van micro-Leds kan hooguit betekenen dat dit in de toekomst als een soort (super) active array geproduceerd gaat worden, al dan niet geïntegreerd per RGB pixelgroep, óf als actieve pixel.dit laatste zal echter in de markt gezet worden als aparte technologie en niet als QLED. Dit soort techniek zie je al op grotere modulaire schermen. Miniaturisering kan deze techniek geschikt maken voor televisie(scherm) techniek