‘Samsung keert terug naar Wear OS voor Galaxy-smartwatches’

‘Samsung keert terug naar Wear OS voor Galaxy-smartwatches’

Jeffrey van de Velde

door Jeffrey van de Velde

Laatst geüpdatet

Samsung lanceerde eind 2013 voor het laatst een Android-smartwatch met zijn Galaxy Gear. Sindsdien stapte de Zuid-Koreaanse grootmacht over op Tizen, een besturingssysteem dat de fabrikant grotendeels zelf ontwikkelde. Toch wil Samsung terugkeren naar Android – er doen geruchten de ronde over een Wear OS-horloge van Samsung.

Samsung-smartwatch op Wear OS

Alle huidige Samsung-smartwatches draaien op het Tizen-besturingssysteem van Samsung, waarbij de fabrikant ook zijn eigen Galaxy Store-ecosysteem heeft ontwikkeld voor apps die op de horloges als de Galaxy Watch 3 en Galaxy Watch Active 2 draaien. Het besturingssysteem werd de afgelopen jaren geoptimaliseerd naar de wensen van Samsung-klanten: het zou dan ook een vreemde stap zijn voor Samsung om het besturingssysteem te verlaten.

Gerelateerde artikelen

Toch is dat wat zowel Ice Universe als GalaxyClub claimen. In een tweet laat Ice Universe weten dat Samsungs “nieuwe horloge” Tizen in zal ruilen voor Android – daarmee doelt de geruchtenmaker in alle waarschijnlijkheid op Wear OS. GalaxyClub zegt te weten over een tweetal horloges die worden ontwikkeld door Samsung, die beide draaien op Wear OS; het gaat om horloges met modelnummer SM-R86X en SM-R87X. Ter vergelijking, de 41mm-variant van de Galaxy Watch 3 is beschikbaar met modelnummer SM-R850.

Tegelijkertijd wordt er weinig bewijs aangeleverd voor de overgang van Tizen naar Wear OS; verder deden soortgelijke geruchten nog in 2018 de ronde, toen eveneens werd gedacht dat Samsung een Wear OS-smartwatch ontwikkelde. Daarbij zou de stap naar Wear OS voor Samsung ook betekenen dat het afscheid moet nemen van Bixby – de spraakassistent is momenteel geïntegreerd in Tizen. Er zal voor Samsung ten slotte (wellicht) minder ruimte zijn om het besturingssysteem eigen te maken.

Aangepaste Wear OS-interface

Dat hoeft echter geen problemen op te leveren, zo liet OPPO vorig jaar zien met zijn smartwatch die op Wear OS draait. In tegenstelling tot horloges van bijvoorbeeld Fossil, heeft OPPO de interface van Wear OS flink aangepast. Zo bracht het onder andere aangepaste snelle instellingen en een verticale applade naar het besturingssysteem. Wellicht dat Samsung vergelijkbare aanpassingen kan doen om het besturingssysteem een One UI-uiterlijk te geven.

Gerelateerde artikelen

Wear OS heeft ook andere voordelen voor Samsung. In tegenstelling tot het beperkte appaanbod op Tizen, zou Samsung zijn gebruikers met Wear OS namelijk kunnen verblijden met het grote appaanbod. Daarnaast zou de komst van Samsung-smartwatches naar Wear OS kunnen zorgen voor de groei van het appaanbod op Googles besturingssysteem. Op die manier hebben beide partijen baat bij de overgang van Tizen naar Wear OS.

Gevolgen bestaande Galaxy-horloges

Ondertussen blijven er nog voldoende vragen open over de introductie van Wear OS op de horloges van Samsung. Zo zou Samsung door de overstap wellicht verplicht zijn om gebruik te maken van een Qualcomm Snapdragon Wear-chipset, terwijl het bedrijf voorheen altijd Exynos-chipsets gebruikte in zijn smartwatches. Daarnaast is het onbekend wat de eventuele gevolgen zijn als Samsung besluit de smartwatch-tak over te zetten naar Wear OS: worden bestaande Galaxy-horloges dan geüpdatet, en krijgen ze dan Wear OS? Of blijft Samsung voorlopig nog Tizen up-to-date houden?

‘Samsung keert terug naar Wear OS voor Galaxy-smartwatches’

Veel vragen waarvan de antwoorden voorlopig nog onbekend zijn. Samsung wil de horloges met het Wear OS-besturingssysteem “later dit jaar” lanceren, aldus GalaxyClub. Zou jij een Galaxy-smartwatch in overweging nemen als er Wear OS op draait, of heb je toch liever Samsungs Tizen? Laat het in de reacties onderaan het artikel weten.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk