Samsung heeft meer informatie gegeven omtrent de kritiek rond de dienst Game Optimization Services. Die zou de prestaties van apps op Samsung-telefoons kunstmatig verlagen en Samsung ontkent dat. Toch komt er een manier om de dienst permanent uit te schakelen.
Samsung Game Optimizatcion Services
Vorige week is door Zuid-Koreaanse Samsung-gebruikers ontdekt dat hun Galaxy-telefoons een app bevatten die de prestaties in andere apps vermindert. Game Optimization Services (GOS), zo heet ze. Er was een hele lijst met 10.000 apps en games gelekt die door GOS beïnvloed worden en opvallend is dat ook populaire apps deel uitmaakten van die lijst. De apps op die lijst zouden significant minder goed presteren door de tussenkomst van GOS, dat bleek uit testen.
Samsung maakte al bekend dat het de zaak onderzoekt en dat het een update wil uitrollen die gebruikers meer keuzeopties geeft over de werking van GOS. Ondertussen komt de techgigant met nog informatie naar buiten, want er is nu een pagina met veelgestelde vragen over GOS in Zuid-Korea.
‘Apps niet beïnvloed’
Uit die info blijkt dat GOS in de eerste plaats als doel heeft om games beter te laten werken op Galaxy-toestellen en dat gebruikers zo tot 10 frames per seconde meer kunnen halen. Tegelijk moet oververhitting tegengegaan worden.
Samsung ontkent dat het daarnaast de prestaties in apps als Microsoft Office, Google Keep, Instagram en Spotify – deel van de lijst met 10.000 apps en games – wordt verminderd. De gelekte database met apps en games dient volgens Samsung als een systeem waarmee Galaxy-telefoons bij de installatie snel een game van een app kan onderscheiden, maar de prestaties van apps zou niet worden beïnvloed door GOS, omdat GOS enkel invloed heeft op de werking van games.
Wat dan met benchmarks?
Zelfs als die verklaring helemaal klopt blijft het opvallend dat er geen benchmark-apps op de lijst staan. Benchmarks testen de prestaties van telefoons en ze worden vaak door reviewers gebruikt. Samsung heeft ook op zijn webpagina over GOS een antwoord klaar op die vraag, maar die verklaring doet toch even de wenkbrauwen fronsen: “Een benchmark-tool is geen game en komt niet in aanraking met GOS”. Als dat klopt, blijft de vraag waarom benchmark-apps dan niet net als andere bekende apps vertegenwoordigd zijn in de bewuste lijst als zijnde apps.
Dit gaat Samsung doen
Samsung maakt verder bekend dat het gebruikers in een aankomende update meer controle wil geven over GOS. Het is pas sinds de One UI 4.0-update van vorig jaar dat Samsung-gebruikers GOS niet langer succesvol kunnen uitschakelen, maar het bedrijf overweegt om die stappen terug te draaien. Samsung zal een update voorzien voor alle Galaxy-telefoons met GOS.
Het bedrijf stelt ook dat wanneer gebruikers ervoor kiezen om GOS uit te zetten, dat ze nog steeds van hun garantie kunnen maken indien er dan schade op hun telefoon ontstaan door oververhitting. Eerder kwam ook OnePlus in opspraak omdat het de prestaties van apps en benchmark-apps beïnvloed. Wat denk jij van de verklaringen van Samsung? Stelt dit jou gerust? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Samsung heeft voor mij afgedaan. Geen lader, geen SD card, geen 3.5mm jack.
Wel veel bloatware die niet te verwijderen is, kleine ondermaatse accu die veel te traag oplaad. Dan ook nog eens de prestaties van apps verminderen en zich laten hacken. Ook slechte klantenservice, ik vroeg een maand geleden welke Galaxy telefoons de LDAC Codec ondersteunen en wacht nog steeds op antwoord.
Zou beter zijn als je die troep kan verwijderen! Gebruik die hele game rotzooi niet,, bah ?