Op 14 januari 2021 zou Samsung een Unpacked-evenement houden om de Galaxy S21-serie te onthullen. Na de recente ontpopping van CAD-renders met het design van de toestellen, zijn ditmaal alle specificaties en functies van de Galaxy S21, S21+ en S21 Ultra naar buiten gelekt.
Samsung Galaxy S21-serie
Het ontwerp van de Samsung Galaxy S21-serie werd recent uit de doeken gedaan door OnLeaks, de bekende geruchtenmaker, die op basis van CAD-bestanden ontwerpen van toestellen visualiseert. Zaterdagavond zijn alle specificaties van de Samsung Galaxy S21-reeks uit de doeken gedaan door Android Police, waardoor wederom is bevestigd dat Samsung drie modellen in de Galaxy S21-serie zal uitbrengen.
Wat eveneens wordt bevestigd in de rapportage van AP, zijn de renders van OnLeaks. Vanwege de bescherming van bronnen konden officiële persrenders niet gepubliceerd worden, maar het team achter Android Police zou ze hebben ingezien om de ontwerpen van OnLeaks te verifiëren. Aan de voorzijde is het ontwerp van de toestellen weinig vernieuwend, met een hole-punch notch aan de bovenzijde van het scherm. Achterop is het echter een ander verhaal, met de grote cameramodule.
Groot, groter, grootst
Samsung zou op de Galaxy S21, Galaxy S21+ en Galaxy S21 Ultra gebruikmaken van drie verschillende schermformaten. Op de ‘standaard’ Galaxy S21 vinden we het kleinste scherm, met een 6,2-inch diagonaal, een Full HD+-resolutie en een 120 Hz-verversingsfrequentie. Voor de Galaxy S21+ is een 6,7-inch scherm uitgekozen, eveneens met een Full HD+-resolutie en ondersteuning voor de 120 Hz-verversingsfrequentie. Het 6,8-inch scherm sluit de reeks af, met ditmaal een WQHD+-resolutie, met wederom een 120 Hz-verversingsfrequentie.
In alle gevallen gaat het om een AMOLED-scherm, maar de Samsung Galaxy S21 krijgt wel een aantal extra’s, zoals de LTPO-technologie voor een variabele verversingsfrequentie – op die manier kan het scherm schakelen tussen een frequentie van 1 Hz en 120 Hz. Op de Galaxy S21 en Galaxy S21+ is er geen ondersteuning aanwezig voor variabele verversingsfrequenties. Wat de Galaxy S21 Ultra verder doet verschillen van de ‘basismodellen’ is zijn maximale helderheid van maximaal 1.600 nits. Voor de meeste telefoons – zeker de goedkopere – ligt de maximale helderheid onder de 500 nits.
Extra rekenkracht
Voor de rekenkracht van de Samsung Galaxy S21-reeks wordt gebruikgemaakt van twee chipsets die, afhankelijk van de regio waar je verblijft, worden ingezet. Specifiek gaat het om de Snapdragon 875-chipset van Qualcomm, en de Exynos 2100-chipset van Samsung. In Nederland en België zal de Galaxy S21-serie vermoedelijk met de Exynos-chipset geleverd worden, zoals de afgelopen jaren telkens het geval was voor Samsungs high-end telefoons.
In tegenstelling tot eerdere jaren lijkt Samsung daadwerkelijk te hebben geluisterd naar klachten van klanten over de Exynos-chipset. Bronnen van Android Police zeggen dat de prestaties en het stroomverbruik van de nieuwe chip geoptimaliseerd is; daardoor zou de chipset betere prestaties kunnen leveren dan de Snapdragon 875. In hoeverre deze geruchten kloppen, kon niet bevestigd worden.
Voor de stroomvoorziening maakt Samsung op de Galaxy S21 gebruik van een 4.000 mAh batterij, terwijl de Galaxy S21+ een 4.800 mAh-batterij krijgt, met tot slot een 5.000 mAh-batterij voor de Galaxy S21 Ultra. Voor het opladen zou een minimale oplaadsnelheid van 25 watt gegarandeerd zijn. Mocht Samsung daarvoor kiezen, dan loopt het achter de feiten aan: verschillende fabrikanten zijn ondertussen zelfs aangekomen bij 65 watt-opladers – dat geldt voor onder andere OnePlus, OPPO en Huawei.
Veel camerasensoren
Zoals het een high-end telefoon betaamt, bevatten de Samsung Galaxy S21, Galaxy S21+ en de Galaxy S21 Ultra een flink aantal camerasensoren. Voor de Samsung Galaxy S21 en Galaxy S21+ geldt dat ze gebruikmaken van de ‘camerasensoren’ van de Galaxy S20-serie: achterop vinden we dus de 12 MP-hoofdcamera, 64 MP-telefotosensor en tot slot de 12 MP-groothoeksensor. Voor de Galaxy S21 Ultra pakt Samsung het net iets anders aan.
Het camerapakket begint bij de Galaxy S21 Ultra met een verbeterde 108 MP-hoofdcamera, het gaat dus niet om dezelfde 108 MP-sensor uit de Galaxy S20-lijn. Een detail die wel is overgekomen uit de Galaxy S20-serie is de 12 MP-groothoeksensor, die eveneens in de Galaxy S21(+) te vinden zou zijn. In tegenstelling tot die toestellen, bevat de Ultra-moniker nog een extra telefotosensor.
Eén van de sensoren kan driemaal optisch inzoomen, de ander kan tot 10x optisch inzoomen. Om te zorgen voor scherpe foto’s met de telefotosensoren, past Samsung dual-pixel autofocus toe. Verder bevat de cameramodule op de Galaxy S21 ook een laser-autofocus module.
Extra functies in One UI 3.1
Samsung levert de Galaxy S21-reeks af met One UI 3.1, gebaseerd op Android 11. In One UI 3.1 heeft Samsung een verbeterde versie van zijn ‘Maanmodus’ – om de maan te fotograferen – toegepast. De camera-app van de Galaxy S21, Galaxy S21+ en Galaxy S21 Ultra zal verder ondersteuning bieden voor 4K-video met 60FPS – dat zou gelden voor alle camera’s van de Galaxy S21. Voor diegene die graag 8K video schiet, is er voortaan ook een 30FPS-modus aanwezig – in plaats van de 24FPS-modus van de Galaxy S20 en Note 20.
Welke andere functies Samsung specifiek heeft ontwikkeld voor de Galaxy S21, zal moeten blijken bij de lancering van de telefoons. Er wordt onder andere gesuggereerd dat Samsung van plan is om ondersteuning voor de S Pen aan te bieden op de Galaxy S21 Ultra. Er zal geen S Pen in de doos van het Ultra-toestel worden meegeleverd, maar klanten zouden de optie krijgen om de stylus los aan te schaffen.
Lagere adviesprijzen
Samsung heeft nog niet aangekondigd wanneer de Galaxy S21-serie officieel aangekondigd wordt. Geruchten doen ondertussen de ronde over een Unpacked-evenement op 14 januari, vlak na de online-editie van CES 2021. Over de prijzen en beschikbaarheid van de toestellen zijn eveneens geen details bekend.
Wel zouden, zo wist de bron van AP te vermelden, de prijzen van de Galaxy S21-serie lager liggen dan van de voorgaande generaties – dit zou een direct gevolg zijn van de pandemie en de gevolgen daarvan op de wereldwijde economie.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Irritant dat de Plus versie nu meer een ‘basis’ model is dan dat ie tegen de Ultra aan leunt. 🙁