Samsung Galaxy A50
De Samsung Galaxy A50 is de eerste telefoon van de nieuwe generatie A-reeks die in Nederland werd gelanceerd. Op MWC 2019 heeft Samsung het nieuwe toestel aan ons laten zien, en niet veel later was hij op 18 maart verkrijgbaar in ons land. Het toestel laat een duidelijke verandering zien in het middensegment van Samsung, welke nu betere toestellen dan ooit omvat. De Galaxy A50 toont een compleet nieuw design met een Infinity-U-notch, een in-screen vingerafdrukscanner en een Full HD + Super AMOLED-display. Voor een schappelijke nieuwprijs van maximaal 350 euro lijkt dit bijna te mooi om waar te zijn.
Nadat ik het toestel ongeveer twee weken heb gebruikt als daily driver, heb ik een oordeel kunnen vellen over de populaire Samsung Galaxy A50. In deze review lees je zowel al mijn positieve als negatieve bevindingen over de A50 in de afgelopen twee weken.
Specificaties
Afmetingen: 158.5 x 74.7 x 7.7 mm
Scherm: 6,4 inch Full HD + (1080 x 2340) Super AMOLED
Processor: Exynos 9610
RAM: 4 GB werkgeheugen
Opslag: 128 GB + uitbreidingsmogelijkheid tot 512 GB
Selfiecamera: 25 MP met f/2.0
Hoofdcamera: 25 MP met f/1.7, 8 MP Ultrawide met f/2.2, 5 MP dieptesensor met f/2.2
Batterij/Accu: 4000 mAh
Softwareversie: One UI gebaseerd op Android Pie 9.0)
Extra: In-screen vingerafdrukscanner en 3,5mm audioaansluiting
Behuizing en design
Een van de grootste verbeteringen aan de nieuwe Galaxy A-reeks is de nieuwe ontwerpstijl, zo ook bij de Galaxy A50. Het toestel is met een schermgrootte van 6,4 inch vrij groot, waarbij de randen wel lekker beperkt zijn gebleven. De A50 is namelijk uitgerust met het zogenaamde Infinity-U-design, wat een chique benaming is voor de U-vormige notch. Ontwerpen als deze zorgen ervoor dat telefoons uit de Galaxy A-reeks, waaronder de A50, er nu een stuk moderner en meer premium uitzien. Dit kan ik natuurlijk alleen maar waarderen.
Aan de achterkant is er één ding dat gelijk opvalt: de regenboogkleurige lichteffecten. De achterkant is gemaakt van Glasstic, wat in principe gewoon plastic is dat eruit ziet als glas. Hierdoor weet Samsung de kosten te drukken, maar tegelijkertijd wel een mooi ogend design te leveren. Wanneer je het toestel wat draait in het licht, vallen de regenboogkleurige effecten meteen op.
De zijkanten zijn ook van plastic, en dat is eerlijk gezegd wel weer een beetje jammer. Metalen randen zorgen naar mijn beleving altijd voor een veel hoogwaardiger gevoel. Voor een toestel dat start met een prijs van 350 euro vind ik metalen randen ook niet ondenkbaar. Dit kost natuurlijk wel weer meer geld, dat Samsung overduidelijk aan andere zaken heeft besteed, zoals het scherm, de camera-opstelling en de vingerafdrukscanner, waarvan alleen de laatstgenoemde een slechte investering blijkt.
Onderaan het apparaat vind je een usb-C-poort, luidspreker, en een 3,5 mm audio-ingang. Aan de rechterkant bevinden zich de power-knop en de volumeknoppen, en links is een micro SD-kaarthouder aanwezig, welke tevens de thuisplek is voor twee nano-simkaarten.
Scherm, prestaties en accuduur
Scherm en weergave
Een van de grootste pluspunten van dit toestel is ongetwijfeld het scherm. Zoals eerder gezegd betreft het een 6,4 inch Super AMOLED-display met een Full HD + resolutie (1080 x 2340). Bij een mid-range toestel van deze prijs is dat natuurlijk heel onderscheidend tegenover de concurrentie, welke over het algemeen wordt uitgerust met een LCD-scherm. Naast dat het in theorie dus helemaal in orde is op schermgebied, is dit in de praktijk ook zeker weten het geval. Het beeld is erg kleurrijk en komt met veel contrast. Het scherm wordt jammer genoeg niet helder op zijn hoogste stand, maar kan daarentegen kan hij wel heel donker worden gezet. Over het algemeen is het zonder meer een erg mooi scherm, en ik durf te beweren dat je niet veel beter kan krijgen in deze prijsklasse.
Prestaties
Met een door Samsung zelfgemaakte Exynos 9610 is het toestel krachtig genoeg voor alles wat je er mee wilt doen. Normale taken gaan over het algemeen soepel, alhoewel me wel soms een hapering opvalt. Dit zou echter ook om softwarematige bugs kunnen gaan met betrekking tot de UI. Met 4 GB RAM kun je over het algemeen genoeg verschillende apps openen, zonder een vertraging op te merken.
Om de grenzen van het toestel te ontdekken heb ik eventjes Player Unknown Battlegrounds gespeeld met de grafische instellingen op zijn hoogst. Ik merkte helaas wel dat deze game niet geheel soepel draait op de A50. Af en toe was er sprake van wat ‘lag’ en de algehele ervaring was gewoon onvoldoende. Na een kwartiertje spelen, begon het toestel ook tamelijk warm te worden, waaraan ik merkte dat hij liever gewoon iets anders wilde doen. Tevens viel me tijdens het PUBG-potje op dat ook de schermhelderheid niet geschikt is voor gamen, omdat ik nauwelijks iets kon zien toen het donker werd in het spel en ik daardoor bijna werd neergeschoten door een tegenstander.
Accuduur
De Samsung Galaxy A50 haalt zijn energie uit een 4000 mAh-accu, wat in theorie indrukwekkend is. Ook op internet spreken velen lovend over de accu waarmee de A50 is uitgerust. Gek genoeg, kan ik mij niet vinden in wat ik lees in dergelijke reacties. Voor mijn gevoel is de batterijduur helemaal niet zo goed als je zou verwachten van een batterij met zo’n hoge mAh-capaciteit. Tuurlijk, het is een goede accu die het in ieder geval een dag volhoudt, maar veel langer dan dat is het ook niet. Bekijk hieronder het gemiddelde batterijgebruik dat AccuBattery heeft gemeten in een week tijd.
Af en toe in de afgelopen twee weken heb ik langdurende dagen gehad van 7 uur ’s ochtends tot 1 uur ’s nachts. In de ochtend startte ik met een volle batterij, en daarna heb ik in de tussentijd niet opgeladen. Op zo’n dag ben ik gedurende de hele dag vrij regelmatig aan het Whatsappen. Verder zoek ik vaak dingen op internet en gebruik ik af en toe Spotify en navigatie. Ook open ik een paar keer per dag wat binnenkomende Snapchats en kijk ik sporadisch YouTube-filmpjes. Ik kan wel zeggen dat ik een gemiddelde gebruiker ben, kijkend naar mijn telefoonactiviteit. Toch merk ik dat ik het einde van zo’n lange dag nog maar net red met minder dan 20% accu over. Dit is in principe zeer acceptabel, hoewel ik het zeker niet geweldig kan noemen.
Ik snap niet goed waar die 4000 mAh precies heengaat, aangezien ik ook de Honor 8X heb getest met een 3750 mAh accu, en die in mijn beleving duidelijk beter presteerde. Met dat toestel had ik op dergelijk lange dagen vaak slechts iets meer dan de helft van de energie verbruikt. In theorie zou de A50 echter langer moeten meegaan met een batterijcapaciteit die 7% groter is. Wil je meer weten over de Honor 8X, lees dan mijn review.
Schermontgrendeling
Een van de grootste reclamepunten van de Galaxy A50 is zijn on-screen vingerafdrukscanner. Het is vanzelfsprekend uniek dat een toestel van deze prijs een scanner in het scherm bevat, aangezien de rest van concurrentie over het algemeen wordt uitgerust met een vingerafdruksensor achterop. Desalniettemin is het simpelweg een groot nadeel, misschien wel zijn grootste. Wanneer iets te mooi klinkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.
Toen ik hoorde dat een Samsung-telefoon uit het middensegment een in-screen vingerafdrukscanner zou krijg, werd ik vrij enthousiast. Een dergelijke scanner zit op een fijne plek en geeft de telefoon een meer premium gevoel. Jammer genoeg blijkt de scanner van de A50 voor niets meer bedoeld te zijn dan marketingdoeleinden.
In eerste instantie functioneerde de vingerafdrukscanner heel slecht. Hij herkende meer dan de helft van de tijd mijn vinger niet en het ontgrendelen ging erg traag, evenals het instellen van je vinger. Gelukkig heeft Samsung het apparaat vrij recent geüpdatet, waardoor de scanner nu vaker en ook een stuk sneller werkt – of dit ten koste is gegaan van de betrouwbaarheid is echter onduidelijk. Ook al werkt de scanner nu beter en vlugger dan voorheen, blijf ik hem toch te traag vinden om hem daadwerkelijk in gebruik te nemen. Eerlijk gezegd had ik veel liever een scanner aan de achterkant gehad, omdat deze aanzienlijk sneller, vaker en nauwkeuriger werken. De vingerafdrukscanner is normaal mijn standaard ontgrendelingsmethode, maar bij dit toestel heb ik toch de (onveilige) gezichtsontgrendeling gebruikt.
Geluid
Het geluid is zoals bij de meeste telefoons erg matig. Het is totaal ongeschikt om muziek mee te luisteren of films mee te kijken. Op zich kun je wel tot een aardig hoog volume gaan, maar ik kan me niet voorstellen waarom iemand dat zou doen. De schraalheid die daaruit volgt kan niet gezond zijn voor menselijke oren.
Ook de meegeleverde oortjes zijn niet bepaald kwalitatief te noemen, maar dit kun je ook niet verwachten voor de prijs die je betaalt. Luister je vaak muziek of kijk je veel films op je telefoon, dan is het verstandig om een goed paar oortjes of een headset te kopen.
Camera
Foto’s
De camera is een ander punt waarin de Galaxy A50 uitblinkt. Met een 25 megapixel primaire sensor (f/1.7), 8 MP groothoekcamera (f/2.2) en 5 MP dieptesensor (f/2.2) kun je erg mooie plaatjes schieten. Deze camera-opstelling is onbetwistbaar een van de beste die je kunt krijgen op een mid-range-toestel.
Hieronder zie je een afbeelding die is genomen met de primaire lens. Het eerste dat opvalt, is dat de camera erg kleurrijke foto’s maakt, maar niet op een manier dat het lijkt op een filter. Verder is het plaatje erg scherp en is ook het contrast helemaal goed, naar mijn smaak.
De onderstaande afbeelding is genomen vanaf dezelfde positie als die hierboven, maar dan met de ultrawide-lens. Het is opvallend hoeveel meer deze lens kan vastleggen vergeleken met de primaire. De kwaliteit is wel zichtbaar lager, maar dat was al te verwachten als je naar de cijfers kijkt. Desondanks kun je prima foto’s ermee maken en is de lens dan ook een erg goede toevoeging.
Ook de dieptesensor doet precies wat hij zou moeten doen, en hij doet het ook nog eens goed. Hieronder foto van mijn hand met daarachter een vage achtergrond. De voorgrond is perfect afgesneden van de achtergrond, waardoor de vervaging er goed uitziet.
Binnen zorgt de camera ook voor prima foto’s die goed belicht zijn. Natuurlijk zie je veel verschil vergeleken met buiten; de foto is minder scherp en minder kleurrijk. Toch is onderstaande foto een prima resultaat voor een midrange-telefoon, rekening houdend met de lichtomstandigheden.
Wordt het nog een stuk donkerder, dan ga je wel tegen beperkingen oplopen. Deze foto is niet bepaald scherp te noemen en komt niet in de buurt bij duurdere telefoons. Dit is iets wat je eigenlijk altijd ziet bij goedkopere toestellen, dus zie ik dit ook niet als een groot nadeel van het apparaat.
We sluiten af met een selfie die is genomen met de 25 MP-camera aan de voorkant. Zo een hoge resolutie voor een selfie-camera resulteert vanzelfsprekend in scherpe foto’s. Verder is naar mijn beleving het contrast ook in de juiste mate aanwezig. De kleuren lijken wat warmer dan ze waren in het echt, wat waarschijnlijk bewust softwarematig zo is ingesteld.
Video
De video’s die het toestel maakt zijn best aardig, hoewel er wel een gebrek is aan stabilisatie. Uiteraard kan hij wel in Full HD filmen, maar er is geen optie om de framerate aan te passen.
Software
De Samsung Galaxy A50 draait op Androids nieuwste versie, Android 9 Pie. Daaroverheen zit Samsungs duidelijk aanwezige One Ui-schil. Zelf heb ik echter totaal geen bezwaar tegen een aangepaste Android-versie. Sterker nog, ik heb zelf liever One UI op mijn telefoon dan de onaangepast firmware die je krijgt bij Android One-toestellen. Ik vind dat Samsung een goede gebruikersinterface heeft gecreëerd die de algehele ervaring toch weer een beetje verbeterd. Kijkend naar de verschillende Android UI’s die er zijn, vind ik ook dat die van Samsung qua vormgeving en gebruik het dichtst bij Apple in de buurt komt. Het principe van ‘informatie boven en handelingen onderaan het scherm’ zorgt ook in kleine mate voor een betere interface. Verder vind ik Samsungs navigatiegebaren ook mooi en intuïtief werken.
Updatebeleid
Samsung-telefoons uit het middensegment kunnen elk kwartaal en beveiligingsupdate verwachten. Dit is minder frequent dan bij Samsungs vlaggenschepen, maar verschil moet er zijn. Verder kan het toestel ook 2 grote Android-updates krijgen, waaronder dus Android Q.
Het toestel heeft recent een update gekregen waarmee de vingerafdrukscanner werd verbeterd, maar daarnaast bracht hij ook de beveiligingspatch van maart met zich mee. Het toestel is qua veiligheid dus nog prima up-to-date. Voorlopig wordt het dus waarschijnlijk wel nog even wachten op de volgende upgrade.
Conclusie
De Samsung Galaxy A50 is een erg mooi toestel dat komt met een goed scherm, indrukwekkende camera en modern ontwerp. Verder presteert het apparaat goed en zul je aan kracht niet snel tekort komen. De accu groot en zorgt ervoor dat je je telefoon in ieder geval een dag kunt gebruiken, hoewel ik stiekem toch had gehoopt dat hij beter werkte. Verder ziet ook de gebruikersinterface er mooi uit en werkt deze soepel en intuïtief.
Aan de andere kant heeft Samsung de plank misgeslagen door de A50 uit te rusten met een in-screen vingerafdrukscanner, aangezien deze gewoonweg niet goed genoeg functioneert. Een scanner aan de achterkant had sneller en accurater gewerkt, en zou ook nog eens de prijs verlagen. Ook is het een beetje jammer dat Samsung de randen van het apparaat heeft gemaakt van plastic, in plaats van metaal.
Desalniettemin is het al met al een erg goed toestel voor een schappelijke prijs. De nadelen zijn vrij klein in vergelijking tot de voordelen, waardoor ik dit toestel zeker zou aanraden. Zelf zou ik misschien wel afhaken vanwege de vingerafdrukscanner, maar dit is natuurlijk een persoonlijke afweging. Wanneer je op zoek bent naar een betaalbare telefoon met een mooi scherm, goede camera en een modern uiterlijk, dan is de A50 misschien wel de beste keuze.
Positieve punten
+ Super AMOLED-scherm
+ Goede drievoudige camera
+ Mooi, uniek ontwerp
Negatieve punten
– Slechte vingerafdrukscanner
– Geen hoogwaardige materialen
Samsung Galaxy A50 kopen
Het toestel is nu bij Samsung verkrijgbaar voor een prijs van 349 euro in de kleuren zwart, blauw, koraal en wit. Het toestel is onder andere te koop bij de officiële Samsungshop, Mobiel.nl, Belsimpel, Bol.com en Coolblue.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
De A50 heeft ondertussen een maandelijks update beleid gekregen
Slechtste keuze als je het als een mobiel bij je wil dragen.
Dit was mijn 4e samsung. De prijs is waarschijnlijk te danken doordat er vooral op stevigheid is bezuinigd. Prachtig toestel, snel, mooi beeld: maar ergens moet op bezuinigd worden.
Amper een maand na aanschaf is het toestel niets meer waard: krom getrokken door hem gewoon (aan de voorkant van mijn broek) bij mij te dragen.
Als je je mobiel als een god vervoerd, in een los bakje, waar hij NOOIT klem kan zitten: dan is het een aardig toestel.
Wil je hem als een mobiel gebruiken: dikke kans dat hij breekt op 1/3e vanaf boven: zwak punt in het ontwerp, maar geen garantie als die krom trekt door normaal gebruik.
Dit zijn leugens als je niet een telefoon wilt halen moet je dit lezen want dan wil je het helemaal niet meer. Allemaal leugens de accu is gwn super goed
Ik gebruik dit toestel nu een maand en ben super enthousiast. Door de opmerkingen over de vingerafdrukscanner was ik sceptisch. Door 3x mijn afdruk te registreren ondervind ik weinig problemen. Voor mij werkt hij snel genoeg.
Ik gebruikte hiervoor de a5 en bij de a50 is de camera stukken beter.
Wat mij betreft is dit toestel een echte aanrader.
Echt slechte telefoon. Valt enorm tegen. Heb m nu 2 weken maar verkoop m weer
Jamme rdat je ‘m hebt laten kletteren voordat je de foto’s maakte.
Het woordje “gezien” wordt hier foutief en daarbovenop veel te vaak gebruikt. Heel erg lelijk! Het is “aangezien”. En wat is er mis met “omdat”?
Ik blijf het een raar fenomeen vinden dat de flagships een hogere frequentie van beveiligingsupdates krijgen dan de midrange telefoons. Mag van mij best als minpunt worden aangemerkt.
Het is een top phone maar batterij gaat uren langer mee als je nova launcher erop zet . De originele Samsung schil zuigt je batterij in snel tempo leeg . Op einde van de dag heeft nova 2,4% verbruikt en Samsung one ui 18%
Is het dezelfde fps als in de S10?