Samenwerking OnePlus en Cyanogen komt tot een einde

Samenwerking OnePlus en Cyanogen komt tot een einde

Sander Tuit

door Sander Tuit

Laatst geüpdatet

OnePlus en CyanogenMod

Cyanogen Inc is het bedrijf dat ontstaan is uit een hobbyproject van Steve Kondik, een ontwikkelaar met de nickname Cyanogen. Na een aantal jaar de populairste custom ROM, aangepaste systeemsoftwareversie, uit te hebben gebracht zagen de mensen achter CyanogenMod een kans om CyanogenMod ook commercieel in te zetten. Voor Cyanogen was de samenwerking met OnePlus de eerste grote: de OnePlus One wordt in de meeste landen standaard uitgeleverd met CyanogenMod.

In China wordt de OnePlus One standaard geleverd met ColorOS, een aangepaste Android-versie gemaakt door OPPO. Dit is het moederbedrijf van OnePlus, ondanks dat OnePlus je graag anders wil doen geloven. ColorOS is zoals de naam doet vermoeden een stuk kleurrijker, wat in Azië beter zou moeten vallen dan het zakelijkere uiterlijk van standaard Android.

In juli bevestigde OnePlus geruchten dat het bedrijf bezig is met het ontwikkelen van een eigen systeemsoftwareversie, gebaseerd op standaard Android. Deze versie zou ontwikkeld worden voor toekomstige apparaten van OnePlus, niet voor de OnePlus One. Daarnaast zou deze eigen versie meer bedoeld zijn ter vervanging van ColorOS, niet voor de vervanging van CyanogenMod.

Cyanogen in India

Afgelopen week werd bekend dat Cyanogen Inc, een samenwerking met de Indiase fabrikant Micromax gesloten heeft om CyanogenMod naar toestellen van de fabrikant te krijgen. Deze samenwerking blijkt exclusief: Cyanogen mag in India geen toestellen van andere fabrikanten voorzien van systeemsoftware.

Afgelopen vrijdag reageerde OnePlus op dit nieuws. Daarin geeft het bedrijf aan dat maanden erg hard gewerkt is, ook door Cyanogen, aan de lancering van de OnePlus One in India en dat de exclusieve samenwerking van Cyanogen met Micromax OnePlus erg verbaast.

We kunnen de beslissing van Cyanogen niet uitleggen, omdat we deze zelf ook niet volledig begrijpen. We kunnen wel uitleggen hoe we onze fans in India een geweldige gebruikservaring blijven bieden. 

Het lijkt er op dat Cyanogen de bui heeft zien hangen toen OnePlus liet weten met een eigen systeemversie te komen die net als CyanogenMod erg dicht staat bij standaard Android. Ondanks verhalen dat deze eigen versie bedoeld was om ColorOS te vervangen, lijkt het waarschijnlijker dat deze versie gebouwd is om CyanogenMod te vervangen, gezien de grotere overeenkomsten met CyanogenMod. Cyanogen kan met een deal als die met Micromax het voortbestaan van het bedrijf garanderen.

OnePlus One en toekomstige apparaten

Hoe gaat OnePlus dit probleem nu oplossen? De fabrikant geeft aan dat het team dat werkte aan een nieuwe systeemversie voor nieuwe OnePlus-apparaten direct op het ontwikkelen van een nieuwe versie voor de OnePlus One gezet is. Het doel is om volgende maand de eerste testversie klaar voor Indiase gebruikers te hebben en in februari een stabiele versie in India uit te brengen.

De nieuwe systeemsoftware zal gebaseerd zijn op Android 5.0 (Lollipop). Het doel is om een stabiele, snelle en 'lichte' ROM te bouwen, zonder bloatware. Daarnaast wil OnePlus niet afwijken van het nieuwe Material Design dat Google met Android 5.0 introduceerde. OnePlus geeft verder aan na het uitbrengen van de eerste testversie nog minimaal twee jaar nieuwe softwareversies voor de OnePlus One uit te zullen brengen.

Voor de OnePlus One-eigenaren die zich zorgen maken over hun toestel: Cyanogen zal buiten India nog wel steeds met OnePlus samen blijven werken om updates voor de OnePlus One te verzorgen en zal dat nog zeker een jaar, naar eigen zeggen met volle overtuiging, blijven doen.

Bron: OnePlus

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk