Review: LG G2, welkom terug bij de top en nu volhouden

Review: LG G2, welkom terug bij de top en nu volhouden

Return of the LG

De juiste koers is ingezet met de LG L-style-serie die enorm goed verkocht, deze serie bestreek het hele gebied van laag- tot en met middensegment en deed dat zo goed dat deze serie dit jaar een vervolg kreeg. Het topsegment werd aangevallen met de Optimus G en de Optimus G Pro, allebei prima toestellen maar hier schortte het weer aan de distributie. Vooral de Optimus G kwam te laat, de Optimus G Pro is gewoon een goed toestel in het phablet-segment.

LG liet de naam Optimus vallen voor het topsegment en toverde een nieuw vlaggenschip op de tekentafel. Wederom nam LG grote risico's door nieuwe technieken toe te passen. Dat deed het bedrijf eerder met de eerste dual-core-processor, eerste quad-core-processor en de eerste 3D-smartphone, maar in alle gevallen was dit slechts gedeeltelijk geslaagd. Kan de LG G2 de druk aan van het moeten presteren? We zullen het zien in de onderstaande review.

totaal

Design

Boem, LG heeft alle vaste waarden die het bedrijf had wat betreft het design laten vallen en is helemaal overnieuw begonnen. De LG G2 (spreek uit el djee djee toe) is helemaal op nul begonnen en alleen het LG-logo is hetzelfde gebleven. Het ontwerp is nog wel vrij scherp, maar de body heeft goed afgeronde hoeken en wanneer je naar de voorkant kijkt zie je alleen de camera, speaker en het zilveren logo van LG. Het geheel wordt geaccentueerd door de metalen lijst die om de telefoon heen zit en die niet onderbroken wordt door volumeknoppen of een powerknop, want die zitten aan de achterzijde.

Die achterzijde ziet er dus anders uit dan 'normaal', de licht gebolde achterzijde heeft een camera met daaronder de volumeknoppen en de powerknop. De flitser zit naast de camera. Doordat er geen knoppen aan de zijkant zitten is de bolling veel scherper naar achter toe en dat is prettig bij het vasthouden.

LG achter

Wanneer we teruggaan naar de voorzijde en met een speciale actie (KnockOn, komen we op terug) het scherm aanzetten, dan zien we hoe dun de randen (bezels) zijn rondom het scherm. Het overgrote gedeelte van de voorkant bestaat alleen uit beeldscherm en dat is nog niet vertoond en ziet er prachtig uit.

Het materiaal is allemaal hoogwaardig plastic en voelt nergens goedkoop aan, behalve op één plaats aan de achterzijde. Wanneer je op het materiaal drukt naast de volumeknop, dan zit daar speling en maakt het een eng geluidje: voor mij half punt aftrek.

Scherm

Het scherm is groot en met groot bedoelen we 5,2 inch groot. LG geeft aan dat de G2 een True HD-IPS en LCD-scherm heeft met 1080 x 1920 pixels en wel 424 pixels per inch en dat zijn er best een hoop. De pixeldichtheid is goed vergelijkbaar met die van de Samsung Galaxy S4, maar deze laatste gebruikt minder subpixels waardoor het beeld iets minder scherp kan zijn.

In het gebruik bevalt het scherm erg goed, het heeft frisse duidelijke kleuren en ik heb het gevoel dat ze minder 'aangezet' zijn dan vroeger. De kijkhoek is zeer groot, daar kun je helemaal niks van zeggen. De Auto-brightness-functie werkt op zich erg goed, alleen buiten is hij nog wel eens in de war.

Ik durf wel te zeggen dat dit het beste scherm is waar ik tot nu toe mee heb gewerkt, het is kraakhelder en ligt mooi op de behuizing.

scherm

KnockOn

Het scherm activeren doe je door de powerknop in te drukken, daarvoor ga je automatisch naar de zijkant en moet je even zoeken en dan activeer je het scherm. Maar omdat de knoppen nu op de achterzijde zitten moet je dus automatisch het toestel oppakken om de powerknop in te drukken, niet handig. En daar heeft LG wat opgevonden en dat is KnockOn. Door twee keer te tikken (of kloppen uiteraard) op het scherm activeer je het en het zelfde herhaal je weer om het scherm weer uit te zetten. Het duurt even voordat je de juiste 'sequence' te pakken hebt maar daarna is het een hele makkelijke functie die je heel veel gebruikt. Ik betrap mezelf er al op dat ik hetzelfde probeer te doen bij mijn Nexus 7...

Nadeel van de KnockOn-functie is dat wanneer je geen ritme-gevoel hebt je er wel eens naastzit. Omdat je waarschijnlijk veel gebruik zult maken van deze manier van het toestel aan- en uitzetten, zal het waarschijnlijk lang duren voordat je aan de knoppen aan de achterzijde gewend bent.

Software

Als Androidgebruiker van het eerste uur ben ik geen fan van eigen lagen over mijn geliefde Android heen. Echter, het moet nu eenmaal omdat de fabrikanten hun eigen draai aan het besturingsysteem willen geven. Je kunt mijn artikelen er op na slaan, maar elke keer heb ik grote vraagtekens gezet bij de skin van LG, ik vond hem namelijk spuuglelijk en al die extra applicaties die erbij verzonnen worden hoeven van mij niet.

Ik heb hierover verschillende gesprekken gehad met vertegenwoordigers van LG in Nederland. We hebben natuurlijk te maken met een telefoonmerk uit Azie waar ze heel anders tegen kleuren en interfaces aankijken. Wat wij mooi vinden, zullen ze 'daar' wel als spuuglelijk ervaren en andersom.
Het is niet dat ik nu op mijn mening ga terugkomen, maar de interface van LG is zowaar acceptabel. Zo acceptabel dat ik me er na twee weken gebruik niet meer aan irriteer en geloof me, wanneer ik de mogelijkheid zou hebben om stock-Android te draaien, zou ik dat zeker doen.

De eigen applicaties zijn soms best leuk zoals de Quick Translator waarmee je door de camera op een stuk tekst te richten deze tekst kan vertalen. De Safetycare is handig voor wanneer je de telefoon aan een oudere of een kind geeft. LG heeft ook een aantal floating-apps aan de skin toegevoegd die je vanaf het notificatiemenu kunt activeren. Best handig, ik gebruik ze alleen niet zoveel. Wat ik wel makkelijk vind zijn de pop-ups die je krijgt wanneer er een sms of een telefoontje binnenkomt wanneer je binnen een applicatie bezig bent.

Natuurlijk zijn er ook een aantal apps die ik in ieder geval nooit zou gebruiken. Een aantal applicaties die het wél waard zijn om te noemen zijn bijvoorbeeld Guest Mode en de Quick Remote. Guest Mode zorgt ervoor dat je kinderen, collega's, of wie dan ook met je telefoon aan de slag gaat niet bij je persoonlijke informatie kan komen of gebruik kan maken van je telefoon om zaken te kopen. Binnen deze functie zelf kun je aangeven wat een ander wel en niet mag zien en dat kan zelfs tot op het niveau van een enkele foto. Diegene die via de Guest Mode gebruik mag maken, krijgt een ander patroon om het toestel te ontgrendelen en men kan niet bij de informatie.

De QuickRemote van LG is een applicatie die wel goed werkt. Deze afstandsbediening kan verschillende apparaten via de InfraRoodblaster bedienen en heeft een enorm grote database aan apparaten. Hij werkt keurig met alle apparaten die ik in de huiskamer heb staan. Enige minpunt is dat ik wel goed moet richten om het signaal naar bijvoorbeeld de TV te krijgen. Een grote plus is dat je de deze QuickRemote gewoon in je Notoficatie kunt zetten. Wanneer je dan even de TV wil overzetten sleep je de balk omlaag en dan kun je de afstandsbediening gebruiken.Quick AB

Bij LG kun je alles aan-of uitzetten via de instellingen, trillen, lichtjes en lampjes en dat is prettig. Nadeel is wel dat een gebruiker die met de LG G2 gaat beginnen door de nomen het bos niet meer ziet, zoveel is er mogelijk.

Accu

LG heeft de laatste jaren veel geld en tijd geïnvesteerd in de accu van zijn mobiele apparaten. Deze accu wordt door LG zelf ontwikkeld in de eigen fabriek en met de LG G2 werpt dat duidelijk zijn vruchten af. De 3000 mAh SIO+ accu heeft me nog niet een keer laten zitten en gaat echt heel erg lang mee.

Op een gemiddelde dag die bij mij van 07.00 tot 00.00 uur loopt, heb ik altijd nog power over. Hoeveel ligt aan het feit of je overdag genavigeerd hebt en audio gestreamd via bijvoorbeeld Soundcloud. Maar ik kan wel zeggen dat de LG G2 de eerste telefoon is waarmee ik van huis durf te gaan zonder oplader mee te nemen.

Dat de accu meer capaciteit heeft dan een gemiddelde smartphone accu komt onder meer door de vorm, deze is namelijk niet gewoon rechthoekig maar getrapt. Daardoor kan er meer accu in het toestel en kan men alle 'dode' ruimte gebruiken.

Camera

De camera van de LG G2 heeft een maximale resolutie van 13 megapixel aan de achterzijde en doet zijn werk meer dan goed. Ik heb de foto's vergeleken tussen de Sony Xperia Z Ultra en die van de LG G2 en dan komt de laatste toch echt wel als beste uit de bus. Mooie kleuren en zeer scherpe foto's maak je met deze camera die ook nog eens een 'Optical Image Stabilizer" heeft. Dat laatste zorgt ervoor dat je minder snel bewogen foto's maakt, omdat de camera meebeweegt doordat deze los in de behuizing hangt. Dit principe wordt het beste in de onderstaande, vermakelijke video uitgelegd.

De gebruikersinterface van de camera is ook eenvoudig te gebruiken en onder de knop 'Mode' zijn een heleboel vaste instellingen te vinden die Samsung-gebruikers misschien wel bekend voorkomen. De leukste is wel de dual-camera waarbij de frontcamera diegene die fotografeert ook meeneemt in de foto.

Bal

Zoals we gewend zijn LG kunnen we de LG G2 ook een foto laten nemen door er 'Cheese' tegen te roepen, handig als je samen op de foto wil. Hieronder nog wat opnames van de camera.

Buiten

binnen

De foto maken kun je doen door de onscreen-button te gebruiken, maar je kunt ook de volume-down knop aan de achterzijde gebruiken om af te drukken. Heel erg handig voor de ultieme 'selfie'.

Video opnemen met de G2 gaat ook prima. Je kun uit minder verschillende mogelijkheden wat betreft instellingen kiezen dan bij het nemen van foto's, maar de dual-screen methode is ook bij een video-opname mogelijk. Tijdens het filmen kun je ook gebruik maken van Audiozoom, op het scherm kun je een geluidsbron selecteren en deze zal dan tijdens het opnemen naar voren gebracht worden. Zo kun je bijvoorbeeld iemand die iets staat te vertellen in een omgeving met veel lawaai ook goed opnemen wat betreft audio.

Hieronder een sample van de camera.

Prestaties

Om alle zaken die we hierboven vlekkenloos te kunnen laten verlopen heeft deze telefoon wel kracht nodig. Deze haalt hij (of zij) uit de Snapdragon 800-chipset die geklokt is op 2,26 GHz. Deze quad/core is werkelijk razendsnel en voert alle taken zonder haperingen uit.

Om een beeld te krijgen van hoe snel een toestel is kun je benchmark draaien. Dan test je het toestel op een aantal onderdelen en daar komt een score uit die je dan weer tegen andere kunt aanhouden. De score van de LG G2 in de AnTuTu-benchmarkapplicatie is 33663 en daarmee staat het toestel boven alle toptoestellen uit dit segment zoals de HTC One en de Samsung Galaxy S4. De Xperia Z1 haalt een vergelijkbare score. Overigens weten we nu dat veel fabrikanten, waaronder LG, dit soort benchmarkprogramma's een boost geven, waardoor deze scores niet altijd een accurate vertaling van de daadwerkelijke snelheid van een apparaat geven.

AnTuTu

Nu moeten we de benchmarkscores dus wel een beetje met een korrel zout nemen en is het veel belangrijker hoe het toestel aanvoelt in het gebruik. En dan loopt de score in de AnTuTu wel gelijk met de mijn persoonlijke ervaring, want dit toestel draait werkelijk prima.

LG had nog wel eens de naam dat wanneer je een nieuw toestel kocht deze de eerste twee weken ontzettend zo snel was als een sportwagen en daarna steeds verder afzakte tot het niveau van een Trabantje met moterpech. Echter, dat is bij dit toestel absoluut niet zo en dat kan ik zeggen omdat ik de LG G2 al meerdere weken full-time in gebruik heb en ik nog niks merk van enige vertraging op welke manier dan ook.

Conclusie

Het is de eerste keer dat ik zo overtuigd van een toestel ben dat ik bíjna de volle vijf punten zo geven. Alles klopt aan het toestel en het vormt echt een geheel. Natuurlijk zal er voor een ieder iets zijn waar hij/zij niet mee door een deur kan. Voor mij was dat het toetsenbord, maar daar gebruik ik SwiftKey voor en wanneer je de interface (uiterlijk van de laag over Android) niet mooi vindt, dan gebruik je een andere launcher.

Ik verwacht nog wel wat ongeloof bij de verstokte LG-hater, dat zijn diegenen die een slechte ervaring hebben met LG. Deze gebruikers zijn terecht meer dan achterdochtig, maar ik raad een ieder aan om het toestel eens van dichtbij te gaan bekijken. Het grote raadsel voor de toekomst blijft wel of LG zijn update-beleid gaat verbeteren, want daar is en was genoeg op aan te merken. Men heeft ons verzekerd dat het de volle aandacht heeft van LG zelf en de gebruiker niet zullen teleurstellen, maar dat hebben we eerder gehoord. Vooralsnog is de LG G2 mijn favoriete toestel van dit moment.

Minpunten

Pluspunten

Prijs en beschikbaarheid

De LG G2 ligt op dit moment in de winkels en heeft een adviesprijs van € 549 voor de 16GB-versie en € 599 voor de 32GB-versie.

LG G2
3000 mAh
5.2 inch - 1920x1080 px
16/32 GB
Qualco Snapdragon 800

Meer info

LG G2
3000 mAh
5.2 inch - 1920x1080 px
16/32 GB
Qualco Snapdragon 800

Meer info

Lees meer over:
LG G2

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties