Qualcomm stopt simkaart in telefoon-processor: dit is 'iSIM'

Qualcomm stopt simkaart in telefoon-processor: dit is 'iSIM'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Qualcomm heeft de mogelijke opvolger van de nanosimkaart en de eSIM voorgesteld. iSIM werkt niet langer via een afzonderlijke chip in je telefoon, maar maakt deel uit van de processor. Qualcomm demonstreert het op een Samsung Galaxy Z Flip 3. Dit zijn de voordelen.

Wat is iSIM?

De meeste telefoons komen nog steeds met een slot waar je een nanosimkaart in plaatst. Toch zien we dat veelal vlaggenschepen met de eSIM-technologie komen, een technologie die de fysieke kaart overbodig maakt. Maar als het van Qualcomm afhangt, de belangrijkste maker van smartphonechips, dan mag ook die standaard al met pensioen.

De iSIM of integrated SIM heeft in de eerste plaats een belangrijk voordeel voor smartphonemakers. De eSIM-chips namen al een significant kleinere ruimte in vergeleken met nanosim, maar iSIM maakt gewoon deel uit van de chipset van een telefoon. Het maakt dat er extra ruimte vrijkomt die fabrikanten voor andere technologieën kunnen gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan extra ruimte voor de cameralenzen.

Qualcomm stopt simkaart in telefoon-processor: dit is 'iSIM'

iSIM in wearables en slimme apparaten

iSIM maakt voor een stuk gebruik van de technologie achter eSIM. Net als bij eSIM kan je ook op iSIM meerdere telefoonnummers tegelijk gebruiken, en de instellingen van de iSIM kunnen ook vanop afstand aangepast worden via apps en diensten van je provider. Qualcomm wil iSIM niet alleen inzetten voor smartphoneprocessors, maar de bedoeling is dat het straks ook wearables en andere slimme apparaten met 5G verbindt.

Tijdens zijn demonstratie liet Qualcomm de iSIM werken op een Samsung Galaxy Z Flip 3-telefoon met Snapdragon 888. Die high-end chipset komt met een zogenaamde 'secure processing unit', ofwel een beveiligde omgeving waar de iSIM op werkt. Het gaat voorlopig enkel om een demonstratie met de technologie, want Qualcomm maakte niet bekend wanneer iSIM zal werken op een telefoon voor consumenten.

De populairste artikelen over eSIM:

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk