Snapdragon 810-soap
We zagen al lange tijd voor de release van de eerste toestellen met de Qualcomm Snapdragon 810-chipset verhalen langskomen over problemen met warmte. Zo zou de Samsung Galaxy S6, net als de Galaxy S5, in sommige landen worden uitgerust met de Snapdragon 810 en in andere met de eigen nieuwe Exynos-chipset. Samsung heeft er, naar eigen zeggen vanwege de hitteproblemen, uiteindelijk voor gekozen alleen een Exynos-versie van de Galaxy S6 op de markt te brengen.
Qualcomm deed toen al aan damage control en liet LG opdraven om aan te geven dat de Snapdragon 810-chipset uitstekend functioneerde en dat LG wél wist om te gaan met een dergelijke snelle chipset. Uiteindelijk bleek dat de LG G Flex 2, het eerste toestel met de Snapdragon 810-chipset, toch ook wel last had van problemen met warmte en dat de snelheid van het apparaat toch wel flink teruggeschroefd moest worden wanneer er meer van de chipset geëist werd. Uiteindelijk koos LG er zelfs voor om in zijn vlaggenschiptoestel (de LG G4) een andere, op papier minder snelle, chipset te gebruiken: de Snapdragon 808.
Ook HTC en Sony ondervinden problemen met de Snapdragon 810. De HTC One M9 en Sony Xperia Z3+ hebben allebei problemen met de warmte. Na een update zijn of worden deze problemen wel verholpen, maar de genomen maatregelen zorgen er wel voor dat de chipset een stuk minder snel draait dan theoretisch mogelijk is.
Snapdragon 820: eigen processorkernen
Er zijn al een hoop berichten verschenen over de Qualcomm Snapdragon 820. Dat zijn gedeeltelijk bevestigde berichten en gedeeltelijk geruchten. Op de eerste plaats weten we dat Qualcomm een zelfontwikkelde processorkern zal gebruiken. De meeste mobiele processoren worden namelijk bedacht en ontworpen door het Britse bedrijf ARM en bedrijven kunnen er voor kiezen om een licentie op een specifiek ontwerp te nemen of voor het ontwerp van de processorfamilie. In het verleden heeft Qualcomm eigen processorkernen gebruikt, onder andere Scorpion en Krait, maar gebruikt nu al een tijdje het ontwerp van ARM.
Voor de Snapdragon 820 zal Qualcomm weer een eigen processorontwerp gebruiken, met de naam Kryo. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een zogenaamd FinFET-productieproces. Samsung heeft er bij zijn eigen nieuwste Exynos-chipset uitstekende resultaten mee behaald en ook chipsetfabrikant TSMC zegt inmiddels een dergelijk proces onder de knie te hebben. Volgens de geruchten zal Samsung de nieuwe Qualcomm-chipset produceren, terwijl dat voorgaande chipsets van Qualcomm nog bij TSMC gemaakt werden. De chipsets van Apple worden ook door Samsung gemaakt en gebruiken een eigen processorontwerp dat erg efficiënt is.
Volgens de laatste geruchten zal de Snapdragon 820 een kloksnelheid van 3,0 GHz krijgen. Daarnaast zal gebruik gemaakt worden van 14 (indien er gekozen wordt voor Samsung) of 16 (indien er gekozen wordt voor TSMC) nanometer-verbindingen. De grootte van deze verbindingen zijn van belang voor de efficiëntie van de processor, wat inhoudt dat ze tegelijkertijd sneller en energiezuiniger worden wanneer de verbindingen kleiner worden. De Snapdragon 810 heeft 20 nanometerverbindingen en de Samsung Exynos 7420 heeft 14 nanometer-verbindingen.
Beschikbaarheid
Volgens Qualcomm gaan de eerste samples van de nieuwe Snapdragon 820-chipset er in ‘de tweede helft van het jaar’ uit. Verwacht wordt dat we dan begin volgend jaar, rond het Mobile World Congress in Barcelona eind februari, de eerste toestellen gaan zien die draaien op de nieuwe chipset.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Als waar is dat die 3 giga hertz draait, dan kunnen André fabrikanten van processors hun borst nat maken….
Voor alle accu jankers er bestaan al smartphones met een hele dikke accu shaaf deze aan en hou op met janken.
Dan nog ik gebruik mijn telefoon de gehele dag voor verschillende zaken. Mailen, muziek, internet, bellen, whatsapp enz. Dan ben je toch snel door de batterij heb.
waavoor is t allemaal nodig dan? software en accu moeten ze aan werken
Dat ze zich maar eens richten op energieverbruik en op accu’s. Lekker belangrijk die berg megahertz als het ding to hot to handle is. En te snel leeg…
Maar er zijn ook meerdere versies van de 810 uitgebracht om het probleem te verhelpen:
http://www.anandtech.com/show/9388/comparing-snapdragon-810-v2-and-v21
Zou fijn zijn als fabrikanten nu eens wat meer aandacht geven aan de accu’s in de telefoon. Dat je ook wat hebt aan die snelheid van je telefoon, zonder hem om de paar uur moet opladen.
Als ze nou eens wat meer informatie over de processor geven en wat benchmarks draaien dan is het damaged control maar dit niet ??
Zou mooi zijn als die in de nieuwe Nexus kwam.