HMD krijgt PureView-merk in handen: Nokia-cameratelefoon op komst?

HMD krijgt PureView-merk in handen: Nokia-cameratelefoon op komst?

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Geschiedenislesje

Even de geschiedenis erbij nemen. Nokia, dat vroeger zo bekend was met de opkomst van de eerste gsm’s, faalde om met Symbian een succesvol eigen smartphone-platform op poten te zetten en uiteindelijk kwam de telefoondivisie van het merk in handen van Microsoft die Windows Phones onder de merknaam wilde maken.

Zoals je wel weet is Windows Phone er nooit in geslaagd om een significant deel van het marktaandeel van Android en iOS af te snoepen en uiteindelijk bracht Microsoft zelfs Lumia-telefoons onder zijn eigen merknaam uit. Wacht, hier spoelen we even de geschiedenisles terug, want er zijn enkele Nokia-telefoons uit de Windows Phone- en Symbian OS-tijd uitgebracht die wel op de nodige aandacht konden rekenen.

PureView?

Een van de punten waar Nokia in die tijd het verschil probeerde te maken, was met de camera van de telefoons. In 2012 kwam de Nokia 808 PureView met Symbian OS op de markt, en de PureView-toevoeging was een verwijzing naar de opmerkelijke cameratechnologie die de telefoon aan boord had. De achterste camera van het toestel had 41MP (f/2.4) en de lens kreeg het Carl Zeiss-merk mee.

Als we rond die periode even de concurrentie erbij nemen, dan zien we dat de Samsung Galaxy S3 en iPhone 5 elk een 8MP-camera hadden. Later verschenen nog andere cameratelefoons zoals de Lumia 1020 die op Windows Phone draaide. Hoewel recensenten met veel interesse naar de sterke cameratelefoons van Nokia keek, wisten ze nooit overtuigend door te breken tot de mainstream.

Nokia 808 PureView

Vandaag: HMD Global

Sinds Nokia weer in Finse handen is na de overname van HMD Global, blijft het merk maar groeien met zijn Android-telefoons. Toch hebben we nooit meer een cameratelefoon van het merk gezien van het kaliber van de 806 PureView of de Lumia 1020. Al kan daar dus nu verandering in komen, want HMD Global heeft het PureView-merk geregistreerd bij de European Intelectual Property Office (EUIPO).

Nokia 10 leak

Binnenkort zit er mogelijk dus een nieuwe Nokia telefoon aan te komen die de grenzen op het gebied van cameraprestaties van smartphones weet te verleggen. Opmerkelijk is een lek dat begin dit jaar opdook op de Chinese sociale mediasite Baidu over een Nokia-telefoon, blijkbaar de Nokia 10 geheten. Het toestel zou maar liefst vijf camera’s aan de achterkant hebben die opgesteld zijn in een cirkelvormige positie. In principe is dergelijke camera set-up al mogelijk, want de Qualcomm Snapdragon 845 ondersteunt maximaal zeven camera’s in totaal tot 32MP.

Nokia 10 leak

Verder kregen we ook al een patent te zien over een gelijkaardige cirkelvormige set-up, maar dan een set-up van enkel lenzen, waarbij een cameramodule switcht doorheen de lenzen afhankelijk van de situatie en ze op de sensor plaatst. Op de cameramodule van het patent was ook al ‘Zeiss’ te zien.

Hoewel alles voorlopig slechts speculatief is, zijn we erg benieuwd wat ons te wachten staat op het vlak van Nokia-smartphones met interessante camera’s. Kijk jij uit naar een nieuwe Nokia PureView-telefoon met buitengewone cameraprestaties?

Lumia 1020

Via: Gsmarena

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk