Project Soli: Google ontwikkelt radar voor besturing smartwatches

Project Soli: Google ontwikkelt radar voor besturing smartwatches

Colin Baak

door Colin Baak

Laatst geüpdatet

Project Soli

Google werkt constant aan nieuwe projecten en Soli zagen we vorig jaar voor het eerst. Dit is een techniek waarbij radar wordt gebruikt om bewegingen (van de vingers) te checken en hierop in te spelen. Google's ATAP-team, dat zich richt op het ontwikkelen van nieuwe technologie, en onder andere verantwoordelijk is voor Project Ara, heeft op de ontwikkelaarsconferentie I/O een smartwatch met een Project Soli-chip getoond.

Daardoor was het mogelijk om een slim horloge op een heel andere manier te bedienen, waarbij het niet meer nodig was om het aanraakscherm of knoppen fysiek aan te raken. Zo kun je bijvoorbeeld je wijsvinger en duim samenknijpen wat zorgt voor het 'indrukken van een knop' of kun je je vingers over elkaar wrijven om door berichten te scrollen of de tijd aanpassen.

Als je je hand dichter naar het scherm brengt of juist wat weghaalt wordt de informatiedichtheid ook anders, waarbij er meer informatie wordt getoond als je hand dicht bij het scherm aanwezig is. De techniek zal niet alleen in smartwatches gebruikt gaan worden, maar we kunnen ook denken aan allerlei andere oplossingen, bijvoorbeeld voor thuis. Dan wordt het een kwestie van in je vingers knippen om het volume van de geluidsset te verhogen of kun je zo even snel zappen tussen televisieprogramma's door.

filmpje van Project Soli van 29 mei 2015

Beschikbaarheid

Het gaat nog steeds om een prototype en in 2017 zullen we de eerste Developer Kits gaan zien, waardoor het nog even zal duren, voordat de techniek wijdverspreid is. Ook werd er op de I/O een speaker van JBL getoond, waarbij je met een simpele vingerbeweging de muziek kan afspelen of juist stoppen. Omdat de chip werd gebruikt in een smartwatch kun je wel bedenken dat de mogelijkheden eindeloos zijn.

In wat voor apparaat zou jij deze techniek willen zien, laat het weten in de comments.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk