'Deze populaire locatie-app verkoopt al jaren je locatie data'

'Deze populaire locatie-app verkoopt al jaren je locatie data'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Life360 verkoopt gegevens van klanten aan datahandelaren en dat terwijl de identiteit van gebruikers te achterhalen is. Dat verhaal doen twee ex-medewerkers nu uit de doeken. De app heeft wereldwijd 33 miljoen gebruikers, maar er zijn wel stappen die je kan nemen om je privacy te beschermen.

Life360 verkoopt je locatie

Life360 maakt het voor familie en vrienden makkelijke om elkaars locatie te weten. In geval van problemen kan je ook sos-meldingen sturen of je kan de locatiegeschiedenis van de ander bekijken. Het klinkt allemaal heel veilig, maar dat is het niet als het om privacy gaat. Al jarenlang verkoopt Life360 met 33 miljoen gebruikers wereldwijd de locatiegegevens, maar dan in de ergst mogelijke manier, dat zeggen ex-medewerkers tegen The Markup.

De app verkoopt gegevens aan datahandelaren, ofwel bedrijven die als doel hebben om een zo compleet mogelijk pakket aan gegevens over individuen te verzamelen. Die data wordt dan aan marketingbedrijven verkocht. Life360 verbergt wel de gegevens die het duidelijkst verwijzen naar de identiteit van een persoon, maar dat is dan ook alles. Het valt nog steeds makkelijk te herleiden bij welke personen alle locatiegegevens horen, omdat gegevens niet gebundeld worden.

De app communiceert er wel openlijk over dat het locatiegegevens verkoopt aan derden, maar nu wordt dus duidelijk op welke manier en schaal dat gebeurt. Life360 zou een van de belangrijkste leveranciers van locatiedata zijn en in 2020 heeft de verkoop van die gegevens 14,2 miljoen euro opgebracht.

Het introductiefilmpje van de app in de Play Store

'Deel van het businessmodel'

Life360-CEO Chris Hulls heeft op het nieuw gereageerd. Hij maakt zich sterk dat het het verkopen van locatiegegevens "een belangrijk onderdeel is van het businessmodel" van het bedrijf. Daarnaast stelt hij dat zijn bedrijf wel duidelijk communiceert over de manier waarop het gegevens verzamelt en Life360 volgt volgens Hulls een duidelijk beleid rond privacy waardoor gebruikers niet te identificeren zijn.

Gerelateerde artikelen

Zo voorkom je dat je locatie wordt verkocht

Het verkopen van locatie data is een opt-out onderdeel van Life360. Dat wil zeggen dat je in de instellingen kan voorkomen dat je locatiegegevens worden verkocht. Ga daarvoor naar Instellingen > Privacy & Security. Je kan daar kiezen voor Do Not Sell My Personal Information.

Life360 maakte dit jaar de overname van het bedrijf Tile bekend, de populaire bluetooth-trackers. Al heeft het bedrijf naar eigen zeggen geen plannen om ook locatiedata van Tile-gebruikers te verkopen. Ben jij een gebruiker van Life360? Ga je nu de app verwijderen of via bovenstaande methode voorkomen dat de app nog langer je data verkoopt? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Life360: Family Locator & GPS Tracker for Safety

Life360: Family Locator & GPS Tracker for Safety

Met Life360 kun je altijd de locatie van je familieleden bekijken, berichten naar elkaar sturen, in noodgevallen elkaar makkelijk bereiken en nog veel meer. ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk