Google gaat Chromebook-gebruikers waarschuwen voor gluurders die het scherm meevolgen. Dat zal werken aan de hand van de webcam en een zogenaamde Human Presence Sensor (HPS). Je Chromebook kan dan onder meer het scherm dimmen als iemand achter je staat.
Chromebook-gluurders, opgelet
Google gaat optreden tegen mensen die ongemerkt willen meegluren op het scherm van je Chromebook. Dat heeft 9To5Google ontdekt op de ontwikkelaarssite Chromium Gerrit. Google wil het binnenkort uitrollen als een experimentele functie, een Chrome-flag.
Het is alvast bekend dat de functie enkel zal werken op toekomstige modellen van Chromebooks die komen met een Human Presence Sensor (HPS). Dat is een hardware-onderdeel dat samenwerkt met de webcam van je Chromebook om de nabijheid van mensen te detecteren. Google werkt aan de ondersteuning van zulke sensors in ChromeOS.
Verschillende reacties op gluurders
We ontdekken verder dat Google verschillende instellingen voor gebruikers wil beschikbaar stellen. Als je enkel wil weten of er iemand meekijkt kan je Chromebook subtiel een klein icoontje van een oogje in beeld brengen. Anderzijds kan je Chromebook ook meteen reageren door inkomende meldingen te verbergen of het scherm te dimmen. De functie werkt volledig on-device, dat wil zeggen dat er geen beelden van gezichten langs servers van Google worden gestuurd.
Het was in september al bekend dat Google werkt aan Chromebook-ondersteuning voor de HPS, aldus 9To5Google. Op dat moment werd gedacht dat fabrikanten de sensor zouden gebruiken om de Chromebook automatisch te vergrendelen als hij niet wordt gebruikt, of bij gezichtsherkenning.
Het is op dit moment nog niet bekend wanneer we voor het eerst Chromebooks zullen zien die je waarschuwen voor schermgluurders. Maak jij je soms zorgen over mensen die zouden kunnen meekijken op je smartphone, laptop of pc-monitor? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Mooie functie, het feit dat er een speciale sensor voor is gemaakt lijkt het toch minder privacy gevoelige. Anders hadden ze ook genoeg aan gezichtsherkenning.
Een camera kan natuurlijk veel meer dan een volledig beeld weer geven wat ook nog eens enorm veel stroom gebruikt. Een IR module gebruiken en een warmte beeld maken bijvoorbeeld.
@Marvado: geen idee of het zo kan werken, maar volgens mij kan in het geval van de melding waarbij een oogje getoond wordt de docent nog wel meekijken op het scherm. Bij scherm dimmen zie je als gebruiker zelf ook niks, dus dat lijkt me al een serieuze stap verder. En verder vraag ik me af of die functie nog werkt als je je camera afdekt. Ik laat zelf m’n scherm meestal uitgeschakeld staan, zowel op pc als op smartphone. Dat is nu eens het voordeel van werken met een screenreader op pc of talkback op smartphone: je accu van smartphone wordt minder snel leeggetrokken, je kan je scherm dimmen. Ik heb geen camera aan m’n pc gekoppeld en gebruik meestal de camera van m’n smartphone ook niet, tenzij voor apps als “be my eyes” of lookout van Google; als ik al eens videochat met mama, dan zit die meer te zeggen hoe ik m’n camera moet houden ipv. met me te praten, dus dat mijd ik ook.
Een paar jaar geleden adviseerde de Nederlandse overheid nog om de camera op je computer standaard af te dekken. Dat lijkt me nog steeds een verstandig advies.
In-tres-sant en dit van de grootste privacyschender, of moet ik zeggen van de grootste privacy gluurder zelf.
Bijzondere functie!
Een soort gebruiker lock in? Zo’n camera die dan meegluurd geeft dan heel veel info, wie is er dan de gluurder?
Er zijn scholen waar een chromeboek onderdeel is van de leermiddelen. Kijkt de docenten even met je en dan…