Politie zet slimme camera in om automobilisten te betrappen op telefoongebruik

Claudia Rahanmetan
Claudia Rahanmetan
2 juli 2021, 8:56
2 min leestijd

De politie heeft per 1 juli slimme camera’s in gebruik die het gebruik van telefoons in het verkeer drastisch moet terugdringen. Deze camera’s kunnen bestuurders herkennen die een apparaat in de hand hebben. Agenten hoeven op deze manier de mensen niet meer aan de kant te zetten.

Lees verder na de advertentie.

Slimme camera’s

Afleiding in het verkeer is een van de grootste veroorzakers van ongevallen, geeft de Nederlandse politie aan. Vorig jaar bleek nog uit onderzoek dat 70 procent van de verkeersdeelnemers met de telefoon bezig is. Om hier iets tegen te doen, worden al een tijdje slimme camera’s getest en per 1 juli gaat de politie gebruik maken van deze zogenaamde MONOcams. Deze camera is grotendeels door de politie zelf ontwikkeld en kan zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden neergezet.

Paul Broer, medewerker strategisch thema Verkeer binnen de politie, legt uit hoe de slimme camera werkt: “Bij de camera zit software. Hierdoor ‘herkent’ hij bestuurders die een apparaat in de hand hebben. Het gaat echt alleen om het vasthouden; er hoeft niet bewezen te worden dat iemand echt belt, appt, een navigatiesysteem bedient of een muziek-afspeellijst doorscrolt.” De camera maakt een foto van de overtreder en het kenteken van het voertuig. Vervolgens zal via het vierogenprincipe de foto beoordeeld worden door de politie.

Hits beoordelen via vierogenprincipe

De MONOcam is tijdens een pilot uitgebreid getest en heeft in deze periode geleerd wanneer er sprake is van een overtreding. De camera geeft ‘hits’ direct door aan een agent van Team Verkeer, zodra hij ziet dat iemand achter het stuur mogelijk een telefoon in de hand heeft. De agent beoordeelt dan of het om een overtreding gaat, en een tweede agent doet, onafhankelijk van de eerste controle,  precies hetzelfde. Constateren beide politieambtenaren dat er sprake is van een overtreding, dan verstuurt de verbalisant alles naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat vervolgens de bekeuring verstuurd.

Privacy

Broer geeft aan dat de Autoriteit Persoonsgegevens het proces heeft goedgekeurd. Dat betekent dat de politie zich met de MONOcam houden aan de wet- en regelgeving rond privacy. Alleen de (mogelijke) overtreder zal op de foto te zien zijn, gezichten van mogelijke medepassagiers worden automatisch geblurd. “De beelden van de camera staan korte tijd op de laptop die bij de MONOcam hoort. Zodra de verbalisanten de beelden van een controle hebben beoordeeld en doorgestuurd naar het CJIB, worden foto’s op de laptop gewist,” legt Broer uit.

De MONOcam moet gaan bijdragen aan meer veiligheid op de Nederlandse wegen, aldus Broer. “Vorig jaar waren er 610 verkeersdoden en ruim 20.000 gewonden. Bij veel ongelukken speelde afleiding een rol.” Alle politie-eenheden krijgen de komende tijd zo’n slimme camera.

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

6

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
2 juli 2021, 15:08

perfect! hopelijk gaat dit eindelijk iets veranderen en de veiligheid ten goede komen

2 juli 2021, 14:36

Mooi, de pakkans zo groot mogelijk maken.
Ik snap niet dat je je niet kan inhouden om dat ene berichtje te negeren, hoe belangrijk kan het zijn.

2 juli 2021, 13:39

Je ziet soms mensen die 70 of 80 rijden op de snelweg doordat ze met hun telefoon bezig zijn. Levensgevaarlijk.

2 juli 2021, 13:11

Dat werd tijd ?

2 juli 2021, 12:43

van mij mag dat gewoon 1000 euro worden . word veel te vaak voor mijn sokken gereden door een idioot door met zijn telefoon bezig is

2 juli 2021, 11:57

Mooi zo, hoogte van de boete maakt weinig uit als de pakkans erg laag is. Het aantal mensen die hun telefoon gebruiken tijdens het rijden is absurd hoog en compleet onverantwoord. Aanpakken dat tuig.