Eigenlijk weet je dat als je een gadget in huis hebt die connectie kan maken met een andere gadget, die ook kans loopt dat er hackers mee aan de slag gaan. Nu blijkt dat enorm veel Bluetooth-apparaten kwetsbaar zijn voor een nieuwe aanval. Althans, de aanval is niet nieuw, maar de ontdekking ervan dus wel. Het is vrij ernstig: hiermee zijn bijna alle Bluetooth-apparaten die de laatste 10 jaar zijn verschenen een gevaar geworden.
Bluetooth-apparaten gevaarlijk
Het gevaar is namelijk dat een kwaadwillende de verbinding overneemt. Deze aanval, ook wel man-in-the-middle genoemd, laat zwakkere versleuteling toe op een apparaat en daarom is het vervolgens makkelijk te kraken, zo schrijft Daniele Antonioli van Eurecom. Het Bluetooth-consortium, ook wel bekend als SIG, geeft aan dat dit beveiligingsprobleem inderdaad bestaat. Het adviseert de fabrikanten van Bluetooth-apparten om te zorgen dat de zwakke encryptie niet meer moet worden toegestaan. Het gaat wel om vrij veel, veelgebruikte Bluetooth-versies, namelijk Bluetooth 4.2 tot 5.4: 5.4 is de nieuwste.
Het is niet echt mogelijk om verder iets aan dit probleem te doen. Nu zullen niet ineens alle Bluetooth-apparaten worden overgenomen, maar het is wel goed om je te realiseren dat er wel een mogelijkheid is: vraag je dan ook af of het verstandig is om altijd Bluetooth aan te hebben, bijvoorbeeld op je smartphone. Voor de kwaadwillende om de aanval een succes te maken, moeten er twee apparaten verbinding hebben met Bluetooth. Vervolgens wordt een apparaat nagedaan en zo kan de zwakke versleuteling worden afgedwongen en wordt de verbinding overgenomen.
Secure Connections
Er is nog wel iets anders om aan dit probleem te doen, namelijk zorgen dat te allen tijde Secure Connections wordt gebruikt. Maar helaas is het zo dat veel apparaten qua Bluetooth toch wat kwetsbaar zijn en dat je daar als individu eigenlijk niets aan kunt doen. Maar je kunt je uiteraard wel bewust zijn met welke apparaten je allemaal connectie maakt en je afvragen of Bluetooth echt altijd aan moet, en wat er eventueel kan worden gestolen als er toch een hacker in de buurt is.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Punt van dit soort verhalen is…. Het kan maar de vraag is overkomt je dit ook?! Theoretisch is alles te kraken… Ook je voordeur van je huis…. Ik vind dit soort bangmakerij weinig informatief met “er is een kans dat”…..
Dat sowieso…. Dus de kans is nog lager dan het al is xD
Hetgeen je wél verzuimt te melden is dat de reikwijdte van een BT verbinding in de meeste gevallen maximaal 10 meter is, dus die hacker zou dan langdurig héél vlakbij moeten zijn (én blijven). Dat verkleint het risico toch wel heel erg veel is mijn idee.
Ja blijf lekker ontkennen dat je bericht gewoon niet veel toevoegt zou ik zeggen…. Whats next? Aluminium hoedjes tegen de straling van 5G?!
Dit is zeker die categorie, daarom krijgen mensen op school ook nog steeds verkeersexamen. En daarom schrijf ik dit artikel dus wel, en begin ik ook precies met de zin die zegt wat jij zegt.
Sorry maar is dit niet een in de categorie als je de straat oversteekt dat je geraakt kan worden door rijdend verkeer?! Dan gaat toch ook niet iedereen roepen kijk uit???? Dat is gewoon redelijk risico wat je altijd en overal om je heen kunt ervaren. Ik vind dat dat bericht hoe goed bedoeld weinig toevoegt.
Dus kort samengevat….
Bedankt voor je bericht! Bedankt ook voor de moeite….
Loopt hier iemand na al die jaren risico? Nee!
Dat geef ik ook aan in het stuk:
Nu zullen niet ineens alle Bluetooth-apparaten worden overgenomen, maar het is wel goed om je te realiseren dat er wel een mogelijkheid is.
Misschien is het thuis niet zo interessant, maar als jij je werktelefoon via Bluetooth met iets anders linkt wel, omdat mensen graag toegang krijgen tot je gegevens om vervolgens meer kwaad aan te richten.
Vind je dat je niet gewaarschuwd moet worden, wanneer de kans 1 op X is dat het je overkomt?
Interessant artikel, maar het had nog informatiever kunnen zijn als u er even had bijgeschreven wat ik als gebruiker kan doen om b.v. zulke apparaten up-to-date te houden. Nu stuur je een onheilstijding de wereld in, maar laat je het in het midden wat je kan doen om dat onheil zelf af te wenden.
Ook dat staat in die passage: bedenk je goed of je Bluetooth wel aan wil hebben en dus ook of je bepaalde apparaten wel aan elkaar wil linken. Niet alleen besef, maar dus ook Bluetooth wat vaker uitschakelen.
“Het is niet echt mogelijk om verder iets aan dit probleem te doen.”
Suggereert dat er dus wel wat aan te doen is. Graag zou ik willen weten wat er dan dus mogelijk is? (Virusscanner, VPN?)
Ook ik heb die passage gelezen, maar dan blijft de vraag: is er buiten het je ervan bewust maken dat dit kan ook nog meer nut om dit artikel zo te schrijven?
Er staat in het artikel:
“Het is niet echt mogelijk om verder iets aan dit probleem te doen.”
Als eindgebruiker moet je je dus alleen bewust zijn van dat het kan gebeuren.