Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Minecraft Earth

 • Dr. Mario World

 • Harry Potter: Wizards Unite

 • Breaking Bad: Criminal Elements

 • The Elder Scrolls: Blades

Trending smartphones
 • Realme X2 Pro

 • Moto G8 Plus

 • Microsoft Surface Duo

 • OnePlus 7T Pro

 • Nokia 7.2

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab S6

 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

Overzicht: 4G bij Nederlandse providers

· 19 januari 2015

Inmiddels bieden vrijwel alle Nederlandse providers snel mobiel internet via 4G aan. Maar bij welke provider is 4G het snelste, en waar moet je rekening houden bij het zoeken van een nieuw 4G-abonnement?

Voor honderdduizenden Nederlanders is 4G inmiddels al niet meer weg te denken. Sinds de introductie van het snellere mobiele internet begin 2014 hebben vrijwel alle grote providers 4G opgenomen in hun abonnement. Maar wat als je al wel een smartphone met 4G-ondersteuning hebt, maar nog geen nieuw abonnement? In dit artikel gaan we dieper in op de 4G-abonnementen van de verschillende providers, zodat je weet waar je het snelste, beste en goedkoopste 4G-netwerk kunt vinden.

Wat is 4G en 4G+?

4G is de opvolger van 3G, en biedt een snelheid voor mobiel internet die een stuk hoger ligt. Met 4G kun je downloadsnelheden van tot wel 75 Mbps behalen, terwijl 3G doorgaans hooguit 14,4 Mbps haalt. Daarmee is 4G een stuk beter geschikt om onderweg grote bestanden te downloaden of om films te streamen.

Hou er wel rekening mee dat de genoemde snelheden pieksnelheden zijn, die je in de praktijk zelden tot nooit zult halen. Met duizenden gebruikers op het netwerk en een niet altijd optimaal bereik moet je er rekening mee houden dat de werkelijke snelheden toch wat lager liggen. Toch zou je in de praktijk nog steeds snelheden van 15-25 Mbps moeten kunnen halen met 4G, tegenover zo'n 3 tot 5 Mbps via 3G.

Sinds enkele maanden zijn sommige providers bezig met het uitrollen van een verbeterde vorm van 4G, die in het Engels ook wel 'LTE Advanced' wordt genoemd. Met deze variant worden frequentiebanden gebundeld, waardoor nog hogere snelheden mogelijk zijn. De providers noemen dit meestal 4G+ of 4G Max. Met 4G+ zijn downloads van 150 Mbps of nog sneller mogelijk, al zijn er nog maar weinig smartphones die het ondersteunen. 'Gewoon' 4G wordt inmiddels wel door vrijwel alle mid- en high-end Android-smartphones ondersteund.

KPN

KPN wist als eerste een landelijk dekkend 4G-netwerk te bieden. SInds april 2014 zegt de provider in heel Nederland het snelle mobiele internet te bieden. Welk KPN-abonnement je ook kiest, je zult altijd voorzien zijn van 4G-snelheden. De omvang van de databundels is echter niet altijd even geschikt voor zulke hoge snelheden. Zo krijg je bij het goedkoopste KPN-abonnement van 29 euro per maand slechts 250 MB, en daar ben je met 4G zo doorheen.

De provider biedt daarnaast ook nog abonnementen met 500, 1000, 2000 en 5000 MB. Voor dat laatste abonnement moet je echter wel diep in de buidel tasten: je betaalt zo'n 50 euro per maand. Je krijgt bij elk KPN-abonnement 'maximale 4G-snelheid' van 50 Mbps, wat in de praktijk volgens de provider neerkomt op een gemiddelde downloadsnelheid van 20 Mbps en een uploadsnelheid van 10 Mbps.

Hi, een dochterprovider van KPN, biedt vergelijkbare snelheden en tarieven. De twee providers gebruiken hetzelfde netwerk en ook Hi is dus landelijk dekkend met dezelfde snelheden. Wel biedt het duurste Hi-abonnement (verkrijgbaar vanaf 45 euro) een grotere databundel van 8 GB. Telfort, een andere dochterprovider, biedt een '4G Internetversneller'-bundel van 5 euro per maand. Daarmee zet je je 3G-bundel om in een 4G-bundel.

KPN is onlangs begonnen met de uitrol van LTE-Advanced in Nederland. De provider noemt het 4G+, en zegt via dit netwerk pieksnelheden van tot wel 225 Mbps te kunnen bieden. Je hebt met elk 4G-abonnement van KPN toegang tot 4G+, al heb je wel een smartphone nodig die het snellere mobiele internet ondersteunt. Bovendien is 4G+ vooralsnog enkel beschikbaar in een beperkt aantal grote steden. Wanneer 4G+ bij KPN landelijk dekkend moet zijn is nog onbekend.

Samsung Galaxy Note 4

Samsung Galaxy Note 4 (met 4G+)

Vodafone

Ook Vodafone biedt inmiddels een landelijk dekkend 4G-netwerk. 4G zit inbegrepen bij alle Red- en Smart-abonnementen, ook als je een krappe databundel van slechts 200 MB neemt. Vodafone's duurste abonnement heeft een databundel van 6 GB, maar daar betaal je wel minimaal 50 euro per maand voor.

Vodafone biedt maximale snelheden van 75 Mbps, wat in de praktijk neer zou komen op de gemiddelde snelheden van 10-25 Mbps. Ook deze provider is bezig met de uitrol van een 4G+-netwerk, waarmee snelheden van 200 Mbps mogelijk zijn. Op dit moment is Vodafone's 4G+ enkel beschikbaar in Amsterdam en enkele andere steden in de Randstad, maar een bredere uitrol volgt snel. Vanaf maart zou 4G+ beschikbaar moeten zijn in 55 steden in heel Nederland.

Een voordeel van Vodafone's mobiele internet is dat ze 'Flexibele Data' bieden. Dat betekent dat je vrije keuze hebt in wat er gebeurd als je door je maandelijkse databundel heen bent. Je kunt extra databundels kopen voor een paar euro, je kunt blijven internetten tegen een relatief duur buitenbundeltarief, of je activeert de 'BloX Beperkt Internet'. Daarmee wordt je internetsnelheid verlaagd naar 64 Kbps. Stuk trager dan 4G, maar genoeg om te kunnen WhatsAppen.

T-Mobile

T-Mobile was er relatief laat bij met zijn 4G-netwerk, en is van de grote drie de enige provider die nog niet landelijk dekkend is. Op dit moment kan iets meer van de helft van alle Nederlanders gebruik maken van T-Mobile's 4G. Eind juni 2015 zegt T-Mobile driekwart van het land te dekken, en eind dit jaar zou 4G overal beschikbaar moeten zijn.

Eén pluspunt heeft T-Mobile wel, en dat is dat de provider er gelijk voor kiest om LTE Advanced uit te rollen, in dit geval met '4GMAX' als naam. Overal waar T-Mobile's 4G-netwerk is, is ook '4GMAX' beschikbaar. Als je toestel dit ondersteunt, kun je downloadsnelheden van tot wel 120 Mbps behalen. De werkelijke downloadsnelheid hangt echter af van hoe groot en duur de databundel die je gebruikt is.

T-Mobile's nieuwe Stel Samen & Stel Bij-abonnementen zijn maandelijks aanpasbaar, waardoor je vrij bent om op ieder moment voor een grotere of kleinere databundel te kiezen. Zo heb je voor 5 euro per maand een bundel van 500 MB, met een snelheid van 50 Mbps. Bij de bundels van 1 of 2 GB krijg je snelheden tot 100 Mbps, en neem je een grote bundel van 5 of zelfs 10 GB dan is de 120 Mbps de max. Voor die laatste bundel betaal je echter wel 30 euro per maand, en dan zitten er nog geen bel- en smskosten bij.

Tele2

BIj Tele2 lopen ze nog ver achter op de concurrentie. De provider maakt voor zijn 3G-internet gebruik van het netwerk van T-Mobile, maar bouwt sinds vorig jaar een eigen 4G-netwerk. Omdat het veel geld en tijd kost om zo'n netwerk op te bouwen heeft de provider nog geen landelijk dekkend netwerk. Ook heeft de provider nog geen details vrijgegeven over zijn 4G-abonnementen en -tarieven.

Wel heeft Tele2 beloofd dat iedereen die sinds 2014 een abonnement met 3G heeft vanaf maart gratis toegang krijgt tot Tele2's 4G-netwerk. Het zal echter nog wel tot maart 2016 duren voordat Tele2's netwerk landelijk dekkend is.

Mocht je om de een of andere bizarre reden echt niet kunnen wachten, dan heeft Tele2 sinds kort het Pioniers Pakket. Dit is bedoeld voor zakelijke klanten, en kost een forse 113 euro per maand. Daarvoor mag je dan wel onbeperkt bellen en sms'en, en je krijgt een grote databundel van 20 GB. Dat kan gebruikt worden binnen de Randstad, de enige plek waar Tele2's 4G-netwerk op dit moment al beschikbaar is. Beperkt beschikbaar, overigens: de provider waarschuwt dat het signaal nu nog niet sterk genoeg is om binnenshuis te werken. Denk dus goed na voor je die ruim 100 euro per maand betaalt.

4G in Nederland

van l-r: KPN, Vodafone, T-Mobile

4G bij goedkope sim-only abonnementen

Natuurlijk hebben we in Nederland nog meer providers dan bovenstaande 'grote vier'. Er zijn ook veel kleine providers als Simyo, Robin Mobile en hollandsnieuwe. Die zijn vaak onderdeel van een grote provider, of maken gebruik van hun netwerk. Deze kleine providers bieden vaak sim-only abonnementen aan die een stuk goedkoper zijn dan bij de grote bedrijven.

De hoop is dan ook dat je bij een sim-only provider terecht kunt voor goedkoop 4G-internet. Dat zit er helaas nog niet in: alleen Simyo en Telfort bieden op dit moment 4G, en dat zijn beide dochterbedrijven van KPN. Bij beide providers betaal je 5 euro per maand extra om je 3G-bundel om te zetten naar 4G.

Wanneer andere sim-only providers 4G kunnen bieden is nog onduidelijk. Waarschijnlijk willen de grote providers het aantrekkelijke verkooppunt van snel 4G-internet nog even voor zichzelf houden, waardoor de sim-only's nog geen toegang wordt gegund tot het 4G-netwerk. Providers als Robin Mobile en Mobile Vikings, die het KPN-netwerk gebruiken, hebben aangegeven dat ze graag 4G zouden aanbieden maar dat de provider dit nog niet toelaat.

Conclusie

Maar wat is nou het beste 4G-abonnement voor jou? Dat hangt er vanaf wat er voor jou belangrijk is. Wil je een landelijk dekkend netwerk, dan moet je bij Vodafone of KPN zijn. Het snelste 4G is 4G+ van KPN, waarmee je in theorie snelheden van 225 Mbps haalt. Wat in de praktijk het snelste is valt lastig te zeggen: dat hangt af van je locatie en het moment van de dag. Waarschijnlijk ontlopen de drie providers elkaar hier nauwelijks: allen zeggen ze in de praktijk zo'n 10 tot 25 Mbps te behalen.

Het goedkoopste 4G-internet vind je vooralsnog bij T-Mobile Daar bestel je voor 40 euro per maand een bundel met 10 GB razendsnel internet, en dan kun je ook nog eens onbeperkt sms'en. Belminuten zijn hierbij niet inbegrepen. Vlak daarachter volgt Vodafone, dat voor minder dan 50 euro een abonnement met onbeperkte belminuten, onbeperkte sms'jes, en 6 GB data biedt. Bij KPN ben je nog een paar euro's per maand extra kwijt, en krijg je een bundel van 'slechts' 5 GB. Op T-Mobile's abonnementen na gaan we hier overigens wel uit van abonnementen met een toestel.

Toegegeven: echt goedkoop zijn 4G-abonnementen nog niet. Wel lijkt er binnenkort een nieuwe prijzenoorlog los te barsten. T-Mobile introduceerde onlangs al nieuwe abonnementen met grote databundels voor relatief lage prijzen, en de verwachting is dat ook Tele2 met de prijzen gaat stunten bij zijn 4G-introductie. Als we nu nog even wat goedkoop 4G via een sim-only providers kunnen krijgen is het misschien eindelijk voor iedereen betaalbaar!

Heb jij nog vragen over 4G, of wil je jouw ervaringen met het snelle mobiele internet delen? Laat hieronder een reactie achter!

Thomas is hoofdredacteur van GSMinfo (vergelijker van prijzen voor smartphones) en deelt graag zijn kennis over abonnementen.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (28)
Bezig met laden van reacties...