Oud-topman WhatsApp heeft nu spijt van verkoop aan Facebook

Oud-topman WhatsApp heeft nu spijt van verkoop aan Facebook

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

Een van de vroegere topmensen bij WhatsApp spreekt over de spijt die hij heeft over de overname door Facebook, nu Meta geheten. Uit zijn verhaal blijkt dat WhatsApp vol goede intenties is gemaakt en hij noemt de app nu een schaduw van zichzelf. Hij noemt loze beloftes die Facebook heeft gemaakt.

'WhatsApp misleid'

"#deletefacebook", dat is de boodschap die WhatsApp-medeoprichter Brian Acton in een tweet scheef een jaar na zijn vertrek. Op dat moment lagen alle feiten over het Cambridge Analytica-schandaal van Facebook op tafel. Acton is wel niet de enige die sindsdien spijt heeft van de overname van WhatsApp in 2014: Neeraj Arora was in die tijd de Chief Business Officer van WhatsApp en hij voerde mee de onderhandelingen met Facebook. In een reeks tweets betuigt hij zijn spijt over de gevolgen van de overname.

Arora kwam in 2011 bij WhatsApp-terecht, twee jaar na de lancering van de app. Hij vertelt dat WhatsApp in 2011 een eerste overnamevoorstel van Facebook had afgewend, maar dat Facebook drie jaar later een ander voorstel op tafel legde. Het bedrijf deed dit keer uitschijnen dat een om een samenwerking zou gaan.

WhatsApp zou een apart kantoor krijgen, er zou nooit reclame komen in de app, WhatsApp neemt eigen beslissingen op productniveau en WhatsApp-oprichter Jan Koum kwam in de raad van bestuur van Facebook. Het toenmalige bestuur van WhatsApp legde nog een aantal extra eisen op tafel, waaronder dat gebruikersgegevens niet worden verzameld en de gegevens niet tussen verschillende platformen worden gedeeld. Facebook ging akkoord.

'Monster van Frankenstein'

"Niemand wist in het begin dat Facebook zou evolueren in het monster van Frankenstein dat altijd trek heeft in meer gegevens en daarvoor grof geld neerlegt", stelt Arora. Hij noemt het huidige WhatsApp een schaduw van wat het eerst was. WhatsApp wilde oorspronkelijk een revolutie voor berichtendiensten ontketenen, maar het zou de privacy van gebruikers wel respecteren, aldus de oud-topman. Gebruikers moesten ook een klein bedrag betalen om WhatsApp te gebruiken en ook met dat concept ging Facebook initieel akkoord.

Een jaar geleden raakte nog bekend door privacylabels in de App Store dat WhatsApp heel wat gegevens van gebruikers verzamelt die in principe niet relevant zijn voor de werking van de dienst. Al is het erger gesteld op de berichtendienst Messenger. "Om het techecosysteem beter te maken, moeten we praten over hoe perverse zakenmodellen ertoe leiden dat producten of diensten, die met goede intenties zijn gemaakt, compleet ontsporen", besluit Neeraj Arora.

Beschermd door de EU

Een jaar geleden sprak Androidworld met de Nederlandse beveiligingsexpert Donny Maasland ven ESET Nederland. Hij pleitte ervoor om meer bewust om te gaan met de manier waarop we WhatsApp gebruiken. De Nederlandse beweging #Duidelijksignaal is het niet volledig eens met die benadering en riep bij Androidworld op om in de plaats massaal over te stappen op Signal.

Gerelateerde artikelen

Toch hoeven binnenkort je vrienden geen Signal meer te gebruiken als je ze via de app wil bereiken. De Europese Digital Markets Act moet het mogelijk maken dat je bijvoorbeeld met Signal of Telegram een bericht kan sturen naar een gebruiker op WhatsApp. Gebruik jij nog steeds WhatsApp en maak jij je zorgen om de gegevens die Facebook over je verzamelt en gebruikt voor advertenties? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk