OnePlus en OPPO lanceren handige privacyfunctie in Android 13

OnePlus en OPPO lanceren handige privacyfunctie in Android 13

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

OnePlus en OPPO pakken in OxygenOS 13 en ColorOS 13 uit met een feature die automatisch gevoelige informatie verwijdert uit screenshots. Het gaat om profielafbeeldingen en namen, die automatisch wazig worden gemaakt.

Android 13 voor OPPO en OnePlus

In augustus kregen we alles te horen over de verbeteringen die Google in de Android 13-update heeft voorzien. Zoals elk jaar is er daarna aan de Android-fabrikanten om hun softwareschillen aan te passen aan nieuwe functies en tegelijk eigen verbeteringen te introduceren.

Inmiddels heeft OPPO zijn ColorOS 13-schil al voorgesteld en is OnePlus zijn OxygenOS 13-bètasoftware al aan het testen met de OnePlus 10T en OnePlus 10. Een van de functies waar beide merken mee uitpakken is de mogelijkheid om personen onherkenbaar te maken in screenshots, en dat volledig automatisch, dat weet Android Authority.

Privacyfunctie screenshots

Je zal vast al wel voor een situatie hebben gestaan waarbij je informatie uit een chatgesprek wil delen, alleen is het om privacyredenen niet verantwoord om de namen en profielfoto's van mensen te delen. Je kan dan zelf die informatie onherkenbaar maken met een bewerker, maar dat kost wel even tijd. OPPO en OnePlus doen het nu automatisch met een algoritme dat namen en profielfoto's herkent. De informatie wordt daarbij niet naar een server verzonden en de functie werkt dus volledig op jouw telefoon.

Links: de optie in OxygenOS 13. Rechts: het resultaat van het vervagen

Op dit moment zijn er nog beperkingen het algoritme. Zo wordt het in principe alleen ondersteund in Facebook Messenger en WhatsApp, ook al kan je er soms ook in andere apps gebruik van maken. Anderzijds loop je het risico dat het algoritme andere gevoelige gegevens zoals wachtwoorden en e-mailadressen niet herkent. Als je niet oplet, kan je dus nog steeds onbedoeld zulke gegevens delen.

Gerelateerde artikelen

Functie voor Google Foto's?

Toch kunnen we ons wel voorstellen dat er vraag is naar een dergelijke functie, en dit is daarnaast ook een optie die heel goed bij Google Foto's zou passen. Foto's bevat al slimme bewerkfuncties, waaronder de Magic eraser die mensen op de achtergrond van foto's herkent en verwijdert op de Pixel 6-serie. Je kan die functie aan het werk zien in de video onderaan dit artikel.

Wat denk jij? Lijkt het jou handig dat je telefoon automatisch gevoelige gegevens kan weghalen in screenshots? Laat het ons weten in de reacties.

De populairste artikelen over Android 13

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk