Verdwijnende camera
OnePlus is sterk met grappen, dat weten we uit de jaarlijkse 1 aprilgrap - we willen nog steeds een Warp Car. Toch is de nieuwe 'verdwijnende camera' van de Concept One-concepttelefoon levensecht. OnePlus onthulde bij Wired meer details over zijn concepttelefoon die deze week wordt voorgesteld. Het bedrijf legt uit hoe de verdwijnende camera van zijn Concept One werkt en voor welke uitdagingen het bedrijf stond.
Als je louter naar specificaties kijkt, dan heeft de Concept One precies dezelfde camera-opstelling als de OnePlus 7T Pro, maar wat het huidige OnePlus-vlaggenschip niet kan, is zijn camera laten verdwijnen. Xi Zeng, OnePlus' creative director was op bezoek bij de hoofdkantoren van McLaren in het Engelse Woking toen hij geïnspireerd raakte door het dak van de auto dat van doorzichtig glas naar ondoorzichtig overschakelt. Vervolgens werd dezelfde technologie geïmplementeerd, in een veel kleiner toestel: de Concept One.
Standaard zit de camera verstopt achter een zwarte glastint
Elektrochroom glas
OnePlus gebruikt een laag elektrochroom glas om de camera van de concept One te beschermen. Volgens OnePlus CEO Pete Lau zorgt dat ervoor dat de achterkant een tiende van een millimeter dikker wordt. Wanneer het glas onder spanning staat, schakelt het paneel over van een zwarte tint, naar transparant om zo de camera te kunnen gebruiken. OnePlus laat uitschijnen dat de technologie momenteel te duur is om toe te passen bij telefoons die voor consumenten bedoeld zijn, maar hij verwacht wel dat het trucje uiteindelijk goedkoper zal worden.
Een schets van de Concept one
Naast de hoge kostprijs kwam OnePlus voor nog meer uitdagingen te zijn. Het glas moet namelijk onder spanning staan van een energiebron, en dat mag ook niet te veel van de accuduur van een telefoon vragen. Daarnaast is er snelheid, want het schakelen tussen getint en transparant glas mag er niet voor zorgen dat smartphonegebruikers een mooie foto-opportuniteit missen. Het elektrochroom glas wordt ook gebruikt bij de ramen van een Boeing 787 Dreamliner, maar bij dat vliegtuig duurt een omschakeling meerdere seconden.
Nadelen
Als laatste is er het gegeven van betrouwbaarheid. Het glas moet tijdens de jaren waarin een telefoon wordt gebruikt, succesvol kunnen blijven omschakelen tussen getint en transparant glas. Verder moet het ook even sterk zijn en bestand zijn tegen schade. Elektrochroom glas is minder duurzaam dan gewoon glas en ook de transparantie dreigt nog na jaren van gebruik af te nemen.
Het gebruik van elektrochroom glas is slechts een cosmetische 'feature', maar in feite verbetert het niets aan de cameraprestaties van een telefoon. Het valt daarmee in eenzelfde categorie als de selfiecamera onder het scherm of de knoploze en poortloze smartphones.
De OnePlus Concept One wordt deze week tijdens de CES-beurs in Las Vegas voorgesteld. Je leest nog meer over opkomende smartphonetrends in dit artikel. Wat vind jij van het verdwijnende glas? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.