Onderzoek: 'opnieuw minder vraag naar tablets en Chromebooks'

Onderzoek: 'opnieuw minder vraag naar tablets en Chromebooks'

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De verkoop van tablets en Chromebooks is gedaald in het vierde kwartaal van 2021, vergeleken met het sterke jaar 2020. Analisten verwachten wel dat de verkoop sterker blijft vergeleken met de periode voor de coronapandemie.

Tablets en Chromebooks

Sinds 2020 zijn we met zijn allen gaan thuiswerken en de verkoop van tablets en Chromebooks schoot daardoor de hoogte in. Ook in de eerste maanden van 2021 hebben beide producten nog goed verkocht, maar inmiddels lijkt wel weer een daling ingezet als we de cijfers van het vierde kwartaal bekijken die IDC deelt.

In het vierde kwartaal van 2021 nam de verkoop van tablets af met 11,9 procent vergeleken met dezelfde periode in 2020. Voor Chromebooks was er een grotere daling in de verkoop van 63,6 procent. Over het ganse jaar bekeken is er wel nog sprake van een lichte stijging vergeleken met 2020.

Marktaandeel fabrikanten

Je ontdekt on onderstaande tabellen het marktaandeel en de verkoopcijfers die de grootste fabrikanten van tablets en Chromebooks noteren. Het gaat in beide gevallen om de verkoop over het hele jaar 2021. Op het vlak van tablets zien we dat Apple en Samsung een steeds groter marktaandeel krijgen vergeleken met de kleinere spelers.

Links: het marktaandeel in de tabletmarkt. Rechts: het marktaandeel in de verkoop van Chromebooks

Wat brengt de toekomst?

Analisten verwachten ook dat de verkoop van tablets en Chromebooks op een hoger plateau zal eindigen vergeleken met de periode voor de coronapandemie, aangezien er wel een blijvende trend is ontstaan richting videovergaderingen en thuiswerk. In het najaar van 2021 uitte Nokia zich bij Androidworld nog enthousiast over de verkoop van tablets en Google denkt dat de toekomst van computers verschuift naar krachtigere en meer capabele tablets.

Gerelateerde artikelen

Voor Chromebooks verwacht IDC een stijgende verkoop door succes in groeimarkten. De verkoop lijdt momenteel nog wel onder het wereldwijde chiptekort, omdat fabrikanten meestal duurdere Windows-apparaten voorrang geven bij de productie. Hierdoor komt de voorraad van Chromebooks in het gedrang.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over marktcijfers? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk