Google Pixel 9a: nu scherp geprijsd!

Nu op het darkweb: de telefoonnummers van 3,2 miljoen Belgische WhatsApp-gebruikers

Laura Jenny
Laura Jenny
22 augustus 2024, 16:00
2 min leestijd

De telefoonnummers van 3,2 miljoen Belgische WhatsApp-gebruikers worden te koop aangeboden op het darkweb. Het gaat daarnaast om de gebruikers-ID’s van deze WhatsApp-gebruikers en zelfs profielfoto’s.

Lees verder na de advertentie.

Belgische telefoonnummers op het darkweb

Het is belangrijk om te weten, want hierdoor kan phishing enorm toenemen. Wees dus alert als je de telefoon opneemt of een vreemd appje van iemand krijgt: de gegevens van 3,2 miljoen mensen staan op het darkweb. Die gegevens zijn afkomstig van Meta’s WhatsApp. Hackers zouden dit hebben verkregen door scraping toe te passen. Bij datascraping halen kwaadwillenden informatie van een website en wordt er software op toegepast om bepaalde informatie te verkrijgen en eruit te filteren. 

Er wordt verwacht dat het misschien wel alle Belgische WhatsAppers betreft wiens telefoonnummers straks op straat liggen, schrijft De Morgen. Het Centrum voor Cybersecurity België geeft aan dat allerlei gebruikersgegevens nu op straat komen te liggen, waaronder zelfs de profielfoto’s. Hierdoor wordt het voor hackers makkelijker om zich online voor te doen als iemand anders en eventueel mensen voor de gek te houden waardoor ze hun betalingsgegevens misschien wel delen. 

Zo bescherm je je data iets beter op WhatsApp

Ben je een Belgische WhatsApp-gebruiker, zorg dat je je profielfoto en laatst gezien afschermt. Schakel daarnaast tweestapsverificatie in en wees extra bewust van onbekende nummers die je bellen of appen. Al is dit alles ook geen overbodige luxe als je niet Belgisch bent: hierdoor kun je je online veiligheid beter bewaren, als je er überhaupt al voor kiest om WhatsApp te gebruiken.

Scrapen is steeds populairder en de vraag is dan ook steeds: is dat wel legaal? Als iets openbaar op het internet staat, dan mag je dit niet zomaar gebruiken. Het hangt van het type informatie en afspraken hieromtrent af of het illegaal is. Zo kan er auteursrecht op van toepassing zijn, zoals bij een radioportaal die de URL’s naar verschillende radiozenderstreams deelt. Om te zorgen dat de radio het blijft doen, wordt de site van elk radiostation gescrapet om te zorgen dat de linkjes naar de radio altijd up-to-date zijn. 

Scraping

Uiteindelijk kreeg het portaal zijn gelijk, maar het zijn overduidelijke grijze gebieden die je betreedt. En dat zie je nu ook met WhatsApp, al is dat helemaal niet grijs: als de privacy in het geding is, dan is scraping niet oké. Het verzamelen van persoonsgegevens mag niet zonder dat hier toestemming voor is verleend en dat is hier overduidelijk niet het geval. Reden voor de Belgische autoriteiten om ermee aan de slag te gaan, maar in eerste instantie dus gebruikers te informeren.

Heb jij je profielfoto op WhatsApp staan? Deel het nu in de reacties.

WhatsApp Messenger

WhatsApp LLC

8.6
Gratis
Via Google Play

Lees meer over

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

4

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

Plaats een reactie
Gewist profiel
22 augustus 2024, 21:27

Schrapen verbieden betekend niet meer dat het niet gedaan wordt. Eea wordt op het darkweb gedeeld, dat zegt vrij veel.
Wat Loek zegt, Meta mag wel een flink schop onder de *^#* krijgen als ze zo met gegevens omgaan.

22 augustus 2024, 19:25

Van mij mogen ze meta wel ff flink kietelen, we praten niet over een bedrijfje met 2 personen die net begint. Als dit bij google of apple zou gebeuren……

22 augustus 2024, 18:36

Volgens mij kan je er wel vanuit gaan dat alle openbare Foto’s al geschraapt zijn. Ai leert niet voor niets zo snel.