Ieder half jaar in juni en december zendt de overheid rond 12:00 uur een NL-Alert testbericht uit. Vandaag staat er ook een testbericht op de planning en dit kun je verwachten.
Wat is NL-Alert?
Bij een ramp in jouw omgeving, wil je weten wat er aan de hand is en wat je moet doen. Daarom is er NL-Alert. Je ontvangt NL-Alert op je mobiel. Ook is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.
Zo werden NL Alert-meldingen onder andere gebruikt voor de sterke muistromen in zee, om de snelle verspreiding van het coronavirus een halt toe te roepen, en om mensen te waarschuwen voor een grote storm.
Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij.
Waarom een NL-Alert testbericht?
NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid dat jaarlijks getest wordt via een controlebericht dat om 12.00 uur naar alle smartphones verstuurd wordt. Vandaag, 13 juni 2022, wordt er ook zo'n testbericht door de overheid uitgestuurd om te kijken of iedereen deze NL Alert-berichten kan ontvangen. Ook gebruikers weten dan direct of de tekstberichten wel of niet op hun smartphone aankomen. In het bericht is overigens duidelijk aangegeven dat het om een testbericht gaat. Zo weet je dat het niet om een noodsituatie gaat.
NL-Alert 13-06-2022 12:00: TESTBERICHT. De overheid waarschuwt je tijdens noodsituaties via NL-Alert. Je leest dan wat je moet doen en waar je meer informatie kan vinden. Kijk op www.nl-alert.nl *** TEST MESSAGE Netherlands Government Public Warning System. No action required. More information: www.nl-alert.nl/english
Zo ontvang je een NL-Alert
NL-Alert is standaard ingesteld op je mobiel. Daarvoor hoef je niets te doen. Het alarmmiddel is gratis en anoniem. Je telefoonnummer blijft onbekend. Wanneer je een NL-Alert op je mobiel ontvangt, laat je telefoon een luid en doordringend alarmgeluid horen. Dat klinkt dus anders dan een bericht via sms of WhatsApp-bericht.
De overheid adviseert om rond het middaguur geen koptelefoon of oordopjes te gebruiken. Het schelle geluid van het testbericht kan namelijk erg hard klinken.
Informeer Oekraïense vluchtelingen
Vang je Oekraïense vluchtelingen op of ken je iemand die Oekraïense vluchtelingen opvangt? Informeer ze over deze test, zodat ze niet schrikken van het geluid van het luchtalarm. Je vind hieronder twee documenten met de aankondiging in het Oekraïens en in het Russisch.

Ik krijg geen NL-Alert testbericht binnen
Krijg je geen NL-Alert testbericht binnen? Daarvoor kunnen meerdere redenen zijn:
- Je gebruikte de vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
- Je had tijdelijk geen bereik.
- Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast
- Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerk
Ik krijg het NL-Alert testbericht veel later binnen
Krijg je het NL-Alert testbericht wel binnen maar veel later? Dat kan met de volgende redenen te maken hebben:
- Je gebruikte vliegtuigmodus op je telefoon of je toestel stond uit.
- Je had tijdelijk geen bereik.
- Je telefoon was verbonden met een Duitse of Belgische zendmast
- Je telefoon was verbonden met een oud 2G of 3G netwerkt

Ik krijg meerdere NL-Alert testberichten binnen
Heb je NL-Alert testbericht meerdere keren ontvangen? Dat kan verschillende oorzaken hebben. Mogelijk heb je de melding van het NL-Alert testbericht niet goed weggedrukt. Dan kan het NL-Alert zich namelijk weer opnieuw aanbieden totdat het ‘gelezen’ wordt. Ook kan op een telefoon met het Android besturingssysteem een herhaalfunctie zijn ingesteld voor algemene berichtgeving, waardoor het NL-Alert opnieuw wordt getoond. Een andere verklaring kan zijn dat jouw mobiele telefoon het NL-Alert kan ontvangen op twee kanalen. NL-Alert wordt namelijk uitgezonden via twee verschillende kanalen: één kanaal voor oudere mobiele telefoons en één voor moderne telefoons. Sommige mobiele telefoons gebruiken beide kanalen. Daardoor ontvangen die telefoons het NL-Alert dubbel.
Gerelateerde artikelen
Ik wil geen NL-Alert ontvangen?
Je kan het ontvangen van de NL-Alerts uitzetten op je telefoon. Je ontvangt dan ook geen NL-Alert in geval van een noodsituatie bij jou in de buurt. Daarnaast kunnen ook buitenlandse overheden je mogelijk niet meer waarschuwen als je in het buitenland bent.
Is er ook een NL-Alert-app?
Ja, naast het controlebericht, is er ook een officiële NL-Alert-app. De NL-Alert-app is ontwikkeld in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid, in samenwerking met de Veiligheidsregio’s. De app dient als één van de alarmeringsmiddelen tijdens noodsituaties. Het is dus geen vervanging voor het controlebericht. Helaas werd er een datalek in deze app ontdekt en de overheid raadde iedereen aan om de app te verwijderen. Wanneer de nieuwe app verschijnt, is niet bekend.
Ontvang jij de NL-Alert meldingen op je telefoon? Of heb je ze wel eens gezien op stationsborden? Laat het ons weten in de reacties onderaan het artikel.

Zo ziet het NL-Alert testbericht eruit