Android 12 heeft een nieuw menu dat volledig draait om veiligheid en hulp bij noodgevallen. In dat menu zal belangrijke medische info te vinden zijn over de bezitter van de telefoon, maar ook instellingen die bepalen wat je telefoon doet in noodsituaties.
Veiligheid en noodgevallen
In noodgevallen zou onze telefoon een belangrijke rol kunnen spelen, want dankzij onze smartphone zijn wel altijd verbonden. Een smartphone zou alle cruciale informatie kunnen doorgegeven aan de hulpdiensten die de gebruiker helpen in noodgevallen. Google voegt daarom een ‘Veiligheid en noodgevallen’-menu toe aan de instellingen in Android 12.
Allereerst vind je daar het menu ‘Medische informatie’, en daar kan je informatie invullen omtrent je bloedgroep, eventuele allergieën en je adres. Je kan ook contacten kiezen die hulpdiensten mogen bellen bij noodgevallen en er is ook SOS-functie te vinden die je kan gebruiken in onveilige situaties. Als je vijfmaal kort na elkaar de powerknop van je smartphone indrukt kan je een luid alarmgeluid laten afspelen en vervolgens automatisch bellen voor hulp. Standaard bel je de hulpdiensten, maar je kan het nummer ook wijzigen.
Crisismeldingen
Google heeft ook een functie waarmee je telefoon een autocrash kan detecteren om dan meteen contact op te nemen met de hulpdiensten, alleen werkt deze feature helaas nog niet in Nederland en België. Wat wel werkt zijn de Crisismeldingen. Je krijgt dan meldingen voor natuurrampen of andere crisissituaties die zich afspelen in je omgeving.
Het menu Veiligheid en noodgevallen maakt op Pixel-telefoons een regelrechte link naar de ‘Persoonlijke veiligheid‘-app die beschikbaar is op de toestellen van Google. Die app bevat nog meer geavanceerde functies, zoals de mogelijkheid om snel je locatie te delen in noodgevallen of je telefoon in te zetten om je regelmatig te controleren in onveilige omstandigheden
Voorlopig blijft het wachten om te zien hoe deze functie gaan werken op de stabiele versie van Android 12. Vind jij het een goede zaak dat smartphone worden uitgerust met al deze informatie en functionaliteiten die aan het werk gaan in noodsituaties? Geeft dat een extra veilig gevoel? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
En waar wordt deze data bewaard…? Laat maar, ik hebt via booking.com een plaats in de hemel gereserveerd.
Even een heel andere vraag: als je alleen bent en er gebeurt een ongeluk en de telefoon is gelocked. Hoe kan dan deze faciliteiten worden bereikt omdat je de telefoon niet kunt ontgrendelen? Is dat mogelijk vanuit het vergrendelscherm of hoe werkt dat?