Nieuwe emoji laten beroepen voor beide geslachten zien

Nieuwe emoji laten beroepen voor beide geslachten zien

Nieuwe beroepen

De nieuwe emoji zijn onderdeel van Google's strategie om meer diversiteit te creëren in de technische beroepen. Volgens het bedrijf is het scheef dat er alleen mannelijke emoji zijn voor politie-agent, spion en medisch professional, terwijl dat er specifiek vrouwelijke emoji zijn voor bruiden en prinsessen.

Google stelde 13 nieuwe beroepen voor die als emoji uitgebeeld zouden kunnen worden en daarvan zijn er 11 geaccepteerd. Deze beroepen krijgen allemaal twee uitvoeringen, een mannelijke en een vrouwelijke. Daarnaast kunnen de emoji ook allemaal worden voorzien van verschillende huidskleuren. Om dit te vieren heeft Google een nieuw emoji-gerelateerd project toegevoegd aan Made With Code, een website waar kinderen kunnen leren programmeren.

Verschillende geslachten voor beroepen bij emoji

Een aantal bestaande beroepen, hobby's en bezigheden krijgen ook twee uitvoeringen, waarbij ook de huidskleuren aan te passen zijn.

Verschillende geslachten en huidskleuren

De definitie van alle emoji is vastgelegd door het Unicode Consortium. Die organisatie zorgt er voor dat letters en karakters op verschillende platformen overeenkomen. Door deze definities weet je dat een letter 'a' die verstuurd is naar een computer of smartphone met een ander besturingssysteem ook op dat systeem als een letter 'a' weergegeven wordt.

Emoji zijn ook onderdeel van de Unicode-standaard, maar worden daarbij alleen omschreven. Een emoji kan bijvoorbeeld de omschrijving 'lachend gezicht' hebben en datzelfde 'karakter' kan er dus op verschillende platformen anders uitzien. Vorig jaar werd de mogelijkheid om de huidskleur van emoji aan te passen toegevoegd aan de Unicode-standaard. In eerste instantie vond het consortium dat niet nodig: het was de bedoeling dat emoji een 'neutrale kleur', zoals grijs of onrealistisch (Simpsons-achtig) geel zouden krijgen. Doordat verschillende bedrijven toch huidskleur aan emoji toevoegden, kwam de roep om meer diversiteit.

Dezelfde discussie werd nu gevoerd rondom geslacht. Volgens het Unicode Consortium waren alle beroepen al geslachtsneutraal, maar is vanwege de roep om meer realisme in emoji toch gekozen om twee uitvoeringen van dit soort emoji te gaan ondersteunen.

Intern is daarbij wel een interessante discussie gevoerd over hoe je nu de verschillen tussen mannen en vrouwen benadrukt. Er is voor gekozen om geen typische vrouwelijke kleuren (bijvoorbeeld roze) te kiezen, maar vrouwen aan te duiden door middel van lange haren. Omdat de verschillen duidelijk genoeg moeten zijn op kleine plaatjes, is gekozen hieraan vast te houden, ook wanneer het los dragen van lange haren gevaarlijk zou zijn bij een bepaald beroep.

Beschikbaarheid

Wat betreft beschikbaarheid wordt het allemaal een stukje onduidelijker. Het probleem met emoji is dat deze afhankelijk zijn van applicatie-ontwikkelaars of het platform. Emoji zijn normaal gesproken onderdeel van een lettertype en dat kan bij Android alleen worden geüpdatet door middel van een systeemupdate.

Verschillende apps, zoals WhatsApp en Facebook Messenger, hebben hun eigen emoji die door de ontwikkelaars geüpdatet moeten worden. Wanneer je een specifiek vrouwelijke emoji verstuurt naar iemand wiens systeem dat nog niet ondersteunt, zal diegene het plaatje zien met een ♀ er achter.

Bron: Official Google Blog

Lees meer over:
Emoji

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties