Androidcijfers
Er zijn ruwweg gezegd twee versies van Android, mét de Google Play Store en zónder de Google’s applicatiewinkel. Uiteraard bevatten deze cijfers alleen toestellen die over de Google Play Store beschikken, het overgrote gedeelte van de Androidtoestellen op de markt. Voorheen werden alle toestellen die de Google Play Store (of Android Market) hadden en een internetverbinding meegeteld bij de distributiecijfers. Deze toestellen sturen automatisch een berichtje naar de Google-servers om te laten weten dat ze er nog zijn en om op te vragen of de Play Store bijvoorbeeld geüpdatet moet worden. Vanaf april 2013 worden alleen smartphones en tablets meegerekend die ook daadwerkelijk de Google Play Store openen.
Actuele cijfers
Laten we meteen met het meest bijzondere nieuws komen: Gingerbread is eindelijk voorbij gegaan door Jelly Bean. Android 4.1 en 4.2 hebben nu samen een aandeel van 40,5% van de actieve Androidtoestellen, terwijl Gingerbread (Android 2.3) nu op 33,1% zit. Het aantal apparaten met Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) neemt sterker af dan het aandeel van Gingerbreadtoestellen, Ice Cream Sandwich staat nu op 22,5% van de toestellen.
Dat het aandeel van Ice Cream Sandwich-toestellen harder daalt dan het aandeel van Gingerbread is niet zo vreemd. De verschillen tussen Android 2.3 en 4.0 zijn erg groot, waardoor Android 2.3 voor veel fabrikanten een ‘natuurlijk’ eindpunt is geworden wat betreft platformupgrades. De verschillen tussen Android 4.0 en 4.1, ook qua geheugengebruik en andere hardware-eisen, zijn lang niet zo groot. Er zijn dan ook weinig toestellen die met Android 4.0 gelanceerd zijn en geen verdere updates zullen ontvangen. Vermoedelijk zal Ice Cream Sandwich dan ook snel naar de marge worden gedrukt, terwijl we Gingerbread waarschijnlijk nog zeker anderhalf jaar volop gaan zien. Het lijkt er in ieder geval op dat mensen hun toestellen met Android 2.2 en lager vervangen en dat dit bij Gingerbreadtoestellen nog niet echt het geval is. De afname in het gebruik van Gingerbread zou in ieder geval gedeeltelijk verklaard kunnen worden door het groeien van de totale markt.
De lancering van Android 4.3 eerder deze maand heeft er nog niet toe geleid dat deze opgenomen is in de tabel. Daaruit blijkt dat minder dan 0,1% van de toestellen op dit moment op Android 4.3 draait. Dat is niet zo vreemd, aangezien de update op dit moment alleen beschikbaar is voor Nexus-toestellen en zelfs voor die toestellen nog niet volledig is uitgerold.
Schermgroottes
De distributiecijfers laten ook zien welke schermgroottes en resoluties er veel gebruikt worden bij Android. De verzamelde gegevens zie je in de tabel en de diagrammen hieronder. Het grootste gedeelte van de toestellen (zo’n 34,5%) blijkt een toestel te zijn dat qua scherm vergelijkbaar is met de Samsung Galaxy S II: met een ‘normale’ schermgrootte en een ‘hdpi’-resolutie. Ook kunnen we in de tabel zien dat 5,7% van de toestellen een full HD-resolutie (of vergelijkbaar) heeft. Het gaat dan om bijvoorbeeld de HTC One, Galaxy S4 en Sony Xperia Z.
We zien hier in ieder geval, net als vorige maand, een duidelijke trend naar hogereresolutieschermen. Het percentage smartphones met een full HD-resolutie is met 0,8% toegenomen. Vorige maand nam dit percentage ook al toe met 1,6% en de maand voor met maar liefst 2%.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Okeej ga eerst er dieper induiken voordat ik brokken ga maken, bedankt voor de tip ^_^
Ja beb orange spanje, wat is odin? Heb geen problemen met 4.04 android juist de vorige froyo en ginger bread die liepen vast, dit loopt allemaal soepel ^_^
Nu hoop ik niet dat android 4 ice cream verdwijnt ik heb de 4.04 waarschijnlijk de laatste versie ervan zowel op tablet als op foon galaxy 3, geen updates beschikbaar zegt ie? Vind het jammer dat ze geen automatische updates geven, Via kies Samsung lukt het niet internet te langzaam…