Netflix legt uit: zo komt er een einde aan accounts delen

Netflix legt uit: zo komt er een einde aan accounts delen

Claudia Rahanmetan

door Claudia Rahanmetan

Laatst geüpdatet

Netflix gaat na vele testen nu dan toch het account-delen buiten het eigen gezin aanpakken. Het lijkt erop dat de abonnees die dit doen vanaf maart de gevolgen onder ogen moeten gaan zien. De streamingdienst legt nu ook uit hoe het apparaten wil detecteren die tot hetzelfde huishouden behoren.

Update 01/02: Het is nu duidelijk hoe Netflix gaat controleren of gebruikers al dan niet hun account delen buiten het gezien. We hebben die informatie aangevuld onderaan het artikel.

Netflix-account delen

Veel mensen besparen op hun maandelijkse kosten door mee te liften op het Netflix-abonnement van anderen. Zelfs de helft van de Androidworldlezers deelt zijn of haar inloggegevens met de buurman, moeder en/of beste vrienden. En bijna de helft van de lezers zegt Netflix zelfs op als er een toeslag komt op het delen van accounts.

Gerelateerde artikelen

Vanaf begin 2023 wil Netflix hier verandering in brengen, gaf de streamingdienst vorig jaar aan. Abonnees die vanaf die periode nog zijn Netflix-account delen met leden buiten het gezin zouden in feite twee opties krijgen: bijbetalen of migreren. Nu zien we in de kwartaalcijfers van Netflix (via IGN) meer details hierover. Deze abonnees zullen vanaf maart een keuze moeten maken. Of deze keuze meteen in alle landen waar Netflix beschikbaar is wordt doorgevoerd is niet bekend.

Bijbetalen of migreren

Bij de optie 'bijbetalen' kan je sub-accounts maken voor extra leden buiten het gezin. Hiervoor betaal je een toeslag. Netflix heeft dit systeem eerder getest in Zuid-Amerika. Gebruikers moesten hier per account omgerekend ongeveer 2 euro extra voor betalen. Bij de optie 'migreren' maak je gebruik van de nieuwe functie Transfer Profile. Je kan hiermee al je gegevens meenemen naar een nieuw Netflix-abonnement. Je raakt dus niet je kijkgeschiedenis, Mijn lijst, opgeslagen games en andere instellingen kwijt.

Het bedrijf verwacht naar aanleiding van deze stap een bescheiden groei. Toch heeft de streamingdienst in het vierde kwartaal van vorig jaar veel meer nieuwe abonnees gekregen dan het bedrijf had verwacht. Dat meldt de NOS. Netflix kreeg tussen oktober en eind december er 7,7 miljoen klanten bij. In totaal had het bedrijf eind vorig jaar 231 miljoen abonnees.

Zo gaat Netflix het controleren

Als Netflix echt een einde wil maken aan het delen van accounts buiten het gezin, dan is er ook een manier nodig om dat te controleren. We kregen eerder al een indicatie van hoe dat gaat werken, maar nu geeft de streamingdienst ook zelf een woordje uitleg in zijn 'Help Center'.

Op basis van het IP-adres, het apparaat-ID en de account-activiteiten van gebruikers, kan Netflix straks herkennen of een apparaat al dan niet binnen de woning en het wifi-netwerk van het gezin wordt gebruikt. Als eenzelfde Netflix-account herhaaldelijk op een andere locatie wordt gebruikt, dan krijgt de eigenaar van het account via een e-mail of een sms het verzoek om dat andere apparaat te verifiëren. Dat gebeurt op het moment wanneer een bepaald apparaat gedurende 31 dagen geen Netflix heeft gekeken via het wifi-netwerk van het gezin.

De eigenaar van het Netflix-account kan vervolgens het andere apparaat verifiëren door een viercijferige code te delen met de eigenaar. Op dat moment kan de eigenaar van het andere apparaat gedurende zeven opeenvolgende dagen Netflix kijken op een andere locatie.

Toegang geblokkeerd

Als dat apparaat binnen die tijd geen content gaat streamen via het wifi-netwerk van het gezin, dan bestaat de kans dat de toegang wordt geblokkeerd. De eigenaar van het Netflix-account krijgt dan mogelijk het verzoek om maandelijks extra te betalen voor het apparaat dat vanop afstand wordt gebruikt. Het is niet zo dat Netflix onverwacht kosten in rekening brengt.

Gerelateerde artikelen

We zeggen in de tekst bewust dat de toegang "mogelijk" wordt geblokkeerd. Het is namelijk nog niet helemaal duidelijk of gebruikers slechts eenmalig een verificatiecode kunnen aanvragen om een apparaat op een andere locatie te gebruiken. Mogelijk kan de code die een week toegang geeft, meermaals worden aangevraagd voor Netflix de toegang blokkeert.

Zouden jullie een meerprijs willen betalen om je Netflix-abonnement met mensen buiten het eigen gezin of huishouden te kunnen blijven delen? Laat het ons weten in de reacties.

Netflix

Netflix

Wat is Netflix? Netflix is een streamingdienst die in september 2013 in Nederland gelanceerd is. Je kan met een Netflix-abonnement onbeperkt films, series, documentai ..

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk