Nederlandse politie rolt beruchte Android-malware 'FluBot 'op

Nederlandse politie rolt beruchte Android-malware 'FluBot 'op

Sebastien Marien

door Sebastien Marien

Laatst geüpdatet

De beruchte FluBot-malware werkt niet langer op Android-telefoons. Dat is het gevolg van een internationale politieactie die de werking van de malware heeft verstoord. FluBot werd verspreid via valse apps die de bankrekening van de gebruiker probeerden te plunderen.

Actie tegen FluBot

Een gevaarlijke vorm van malware op Android-telefoons is niet meer, dat maakt Europol woensdag bekend. De politiediensten uit 11 landen hebben samengewerkt in de strijd tegen FluBot en afgelopen maand is de Nederlandse politie erin geslaagd om de werking van de malware te verstoren. Aan de actie namen onder meer ook de Belgische en Britse politiediensten deel.

FluBot is voor het eerst gespot in december 2020 en ze is ook in Nederland geen onbekende. Vorig jaar deden er sms'jes de ronde die gebruikers aanspoorden om een valse app van DHL te downloaden. Zodra de app was geïnstalleerd en een bankapp werd geopend, schreef de malware geld over naar de rekening van kwaadwillenden. Verder ging FluBot met al je contacten aan de haal zodat ook zij een sms'jes ontvingen. Tienduizenden Nederlanders zijn slachtoffer geworden van FluBot.

Europol zegt nu dat de infrastructuur waar FluBot op werkte is stilgelegd als gevolg van de actie. De verschillende landen wisselden daarvoor informatie uit en bespraken een strategie vanuit een virtueel commandocentrum. Op die manier gebeurde de actie gecoördineerd.

Gerelateerde artikelen

Meer malware-waarschuwingen

Recent waarschuwden we op Androidworld over een nieuwe vorm van fraude met WhatsApp. Aan de hand van een telefoontje proberen hackers je account over te nemen. Anderzijds doen kwaadwillenden zich ook voor als de supportdienst van WhatsApp. En verder is er nog een andere vorm van Android-malware die de inloggegevens van bijna 500 verschillende apps kan stelen.

Maak jij je misschien zorgen om mogelijke malware op je smartphone? Dit zijn vijf tekenen die op malware kunnen wijzen. Heb je zelf een onbetrouwbare sms ontvangen met een downloadlink of ken je iemand die via sms slachtoffer is geworden van FluBot? Laat het ons weten in de reacties.

0 reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Nieuws

Dit vind je misschien ook leuk