De Nederlandse overheid wil bijdragen aan het informeren van Nederlanders om hun veiligheid online te verhogen. Met de naam ‘Dubbel beveiligd is dubbel zo veilig’ wordt tweestapsverificatie gepromoot als middel om accounts bij populaire diensten beter te kunnen beveiligen.
Stimulans voor tweestapsverificatie
De campagne is vanuit het ministerie van Justitie en Veiligheid gestart. Het doel is om Nederlanders te stimuleren tweestapsverificatie aan te zetten bij online services. De overheid zegt dat deze vorm van beveiliging het veiligst is en het meest effectief tegen hackers.
Via dubbelzoveilig.nl zijn er verschillende instructies te vinden hoe je per dienst of account tweestapsauthenticatie kan instellen. Op de website wordt dit ook wel ‘inloggen in twee stappen’ genoemd. Ook is er een speciaal nummer voor wie technisch minder vaardig is: de DigiHulplijn. Via het nummer 0800 1508 kan je hulp vragen om de tweestapsverificatie in te stellen.
Niet alleen instructies en contactmogelijkheden staan op de site: ook de risico’s worden uitgelicht. Onder andere accountdiefstal, financiële schade en reputatieschade worden genoemd. De website geeft aan wat er kan gebeuren als je je accounts niet goed beveiligt.
Wat tweestapsverificatie veilig maakt
Hoe meer accounts je hebt, hoe groter de kans dat je een keer te maken krijgt met hacking. Misschien is een webwinkel waar je weleens wat hebt gekocht gehackt en liggen je e-mailadres en telefoonnummer op straat. Of een website waar je regelmatig wat inspiratie opdoet biedt geen extra opties om je account veiliger te maken.
Die laatste, daar kan je zelf helaas niet veel aan doen, behalve een behoorlijk sterk wachtwoord bedenken. Wel is er de optie om gebruik te maken van een wachtwoordmanager, zoals bijvoorbeeld 1Password, en zo al je wachtwoorden veilig te bewaren. Vrijwel elke dienst biedt daarbij ook een mogelijkheid aan om een wachtwoord te laten genereren. Waar je tweestapsverificatie wordt aangeboden, is het vaak verstandig om hier gebruik van te maken.
Als iemand bijvoorbeeld je PlayStation-account wil hacken, moet deze eerst je wachtwoord zien te scoren. Heb je je e-mail goed beveiligd, of een authenticator-app gekoppeld, dan wordt het nog knap lastig. Google Authenticator is vrijwel onhackbaar: de codes worden namelijk steeds opnieuw gegenereerd.
Daarnaast is vooral je e-mail beveiligen belangrijk: door je authenticator-app te gebruiken of een sms’je te laten sturen. Let wel op: echt slimme hackers kunnen sms’jes onderscheppen. De beste keuze blijft dus om een authenticator te gebruiken.
Heb jij al overal tweestapsverificatie of een extra inlogmethode ingeschakeld? Laat het ons weten in de reacties. Om altijd op de hoogte te blijven van het laatste Android-nieuws download je onze gratis app of volg je ons op Telegram, Facebook, Instagram en Twitter.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dat werd tijd……
Mee eens, maar waarom geen verplichting voor sommige apps? Email, banken, overheid gerelateerd.