Samsung Galaxy S24: nu met korting oplopend tot €576!

Muziekherkenningsfunctie Google wordt nog slimmer dankzij de Pixel 2

Laurence Arnold
Laurence Arnold
16 september 2018, 19:00
2 min leestijd
Muziekherkenningsfunctie Google wordt nog slimmer dankzij de Pixel 2

Lees verder na de advertentie.

Sound Search van Google

Google heeft een ietwat ondergesneeuwde functie een update gegeven. Het gaat om Sound Search, waarmee je liedjes kan laten herkennen. Zeg maar een soort van Shazam, maar dan van Google. Sound Search is via een widget te gebruiken, die is ingebouwd in de Google-app. Ook zit Sound Search ingebouwd in de Google Assistent: je kan vragen welk liedje er nu speelt, waarna er wordt geluisterd naar de muziek.

Het proces waarmee het liedje wordt herkend is nu verbeterd. Dit komt door de Google Pixel 2-serie. Deze telefoons hebben namelijk – exclusief – een functie waarmee er continu offline muziek kan worden herkend. Als er een liedje werd herkend komt deze op het always-on scherm te staan, zoals je in bovenstaande afbeelding kan zien. De techniek die wordt gebruikt om ongeveer tienduizend populaire liedjes offline te herkennen is nu ook naar Sound Search gekomen. 

Google zet in een blogpost uit hoe deze techniek precies werkt. Er wordt in Now Playing gebruikt gemaakt van neurale netwerken die offline en op het apparaat zelf werken. Sound Search heeft echter als doel om alle liedjes te herkennen, niet de populairste 10.000. Als Google dezelfde manier van Now Playing zou overzetten om tientallen miljoenen liedjes te kunnen identificeren, dan zouden gebruikers meer dan 10 seconden moeten wachten tot ze een match hebben. Dit vereiste dus wat aanpassingen.

De grootste aanpassing is dat Sound Search ‘gewoon’ via de servers van Google werkt, en niet offline zoals bij Now Playing het geval is. Dit is om het zoekproces minder belastend voor het apparaat zelf te maken. Daarnaast worden liedjes nu anders opgedeeld. Now Playing neemt van liedjes een stuk van 8 seconden, en split deze vervolgens op in verschillende kleinere delen van 1 seconde. Sound Search verkleint deze interval naar 0,5 seconden. Vervolgens wordt er een unieke vingerafdruk van dit liedje gemaakt en gematched met de database.

Daarna worden er twee fases bijlangs gegaan: eerst wordt er snel gekeken of er een globale match kan worden gevonden. Als dat zo is, wordt er specifiek verder gezocht. Er wordt nu in de eerste fase ook meer werk door het neurale netwerk gedaan. Ten slotte worden populaire liedjes makkelijker teruggeven, terwijl er naar minder populaire liedjes beter wordt gekeken. Hierdoor kunnen er nog veel meer onbekende nieuwe liedjes bij worden geplaatst zonder het hele systeem veel trager te maken. Met deze aanpassingen werkt het unieke ‘vingerprintsysteem’ van Now Playing nu dus ook op Sound Search. 

Google geeft aan dat het systeem nog niet perfect is: muziek wordt nog niet altijd herkend in te stille of te luide omgevingen. Daarnaast denkt Google het geheel nog sneller te kunnen maken.

Beschikbaarheid

De nieuwe functionaliteiten in Sound Search zijn ‘recentelijk’ al uitgerold, aldus Google. Kortom, voor mij tijd om Shazam even in de ijskast te zetten en Sound Search een tweede kans te geven. Merk jij al een verschil?

Bron: Google AI Blog

Op de hoogte blijven?

Volg Androidworld nu ook op WhatsApp

Download de nieuwe Androidworld-app!

Reacties

0

Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten

17 september 2018, 0:17

Stock Android is gewoon de beste optie.

16 september 2018, 23:22

Als ik een liedje afspeel en aan google assistent vraag welke het is, is het juiste liedje snel gevonden.
Maar in de widget van google herkent deze hetzelfde liedje niet ?

16 september 2018, 21:34

Deze functie zit gewoon standaard bij N7+ in de balk boven onder de vorm van 1/8e muzieknoot. Je swipet eventjes naar beneden, raak het nootje aan en binnen enkele seconden heb je de song die je zoekt. Ik verbaas me enorm over de soepele werking en snelle bereikbaarheid.

16 september 2018, 21:15

Dat mocht ook wel eens, vond het altijd behoorlijk slecht werken. Shazam is een stuk nauwkeuriger

16 september 2018, 21:13

Raar dat je hier niet melding van gehad hebt. In theorie staat er dus nu wèl constant een microfoon aan die met de servers van Google in contact staat. Een Google home werkt offline (zeggen ze), de OK Google functie werkt niet voor NL dus dat is ook geen luisterend oor maar nu gaan ze dus met dit wèl een directe link met de servers maken terwijl het niet zo was. Daarnaast staat bij de instellingen op mijn Pixel nog steeds dat het offline werkt.