Mozilla kondigt officieel bèta voor mogelijke Firefox-vervanger aan

Mozilla kondigt officieel bèta voor mogelijke Firefox-vervanger aan

Nieuwe Firefox-browser

Mozilla heeft het startschot gegeven voor een nieuwe browser die gebaseerd is op zijn eigen GeckoView-browser. Twee en een half jaar geleden lanceerde het bedrijf al een experimentele browser, genaamd Firefox Focus, die op dezelfde engine is gebaseerd.

Met Focus wilde Mozilla in de eerste plaats een privacyvriendelijke browser presenteren, maar die functionaliteit wordt nu gebruikt voor een nieuwe browser die het bedrijf voorstelt. Die browser draagt voorlopig nog de naam Firefox Preview en hij is nu in bèta voor het grote publiek.

Privacy en snelheid

Met de nieuwe browser wil Mozilla naar eigen zeggen de rijke features van Firefox combineren met de privacyvriendelijke functies van Focus. De browser die nu in bèta is, gaat standaard alle trackers van websites vermijden, en volgens Mozilla zorgt dat in combinatie met de minimalistische architectuur ervoor dat hij daarom twee keer sneller dan Firefox.

Mozilla kondigt officieel bèta voor mogelijke Firefox-vervanger aan

De nieuwe Collecties-functie moet er dan weer voor zorgen dat de productiviteit van de browser wordt verhoogd door tabbladen te bundelen in Collecties en die te bewaren voor de gebruiker. Elke browsersessie waarbij je meerdere tabbladen creëert wordt in zo'n Collectie bewaart. Wij konden al eerder met de browser aan de slag en hier vind je een overzicht van de nieuwe mogelijkheden.

Respectievelijk de donkere modus, de zoekbalk, de leesmodus en het dropdown-menu van de browser

Gevolgen voor Firefox

De aankondiging van de publieke bèta heeft dit jaar nog geen gevolgen voor de ontwikkeling van de huidige Firefox-browser, want die loopt gewoon door. Het bedrijf bevestigt wel niet uit of het ook volgend jaar aan de mobiele Firefox-browser zal blijven verder werken. Er wordt verwacht dat deze nieuwe browser op termijn Firefox voor Android zal vervangen. Ook de ontwikkeling van De Focus-browser is momenteel bevroren, maar de app blijft beschikbaar in de Play Store.

De bekendmaking dat Mozilla een nieuwe browser naar voren schuift komt niet als een verrassing, want er doen al langer geruchten dat het bedrijf Firefox voor Android wil vervangen door een nieuw project dat intern 'Fenix' wordt genoemd. Mozilla vroeg eerder al aan een kleine groep fans om de browser te testen en feedback te geven, maar nu wil het bedrijf dus een groter testpubliek aanspreken. Je kan de Firefox Preview zelf uitproberen via onderstaande knop. Wanneer de stabiele versie van de nieuwe browser live gaat en hoe de browser zal heten, is nog niet bekend.

Firefox Nightly
Mozilla heeft het startschot gegeven voor een nieuwe browser die gebaseerd is op zijn eigen GeckoView-engine. 2,5 jaar geleden lanceerde het bedrijf al een experimen ..

Meer info

Firefox Focus: de privacybrowser
Met Firefox Focus kun je op het internet surfen zonder dat bedrijven je in de gaten houden. De mobiel browser blokkeert namelijk onlinetrackers automa ..

Meer info

Firefox Browser: snel en privé
Mozilla Firefox is één van de bekendste browsers en is erg populaire wereldwijd. De mobiele versie van de browser is beschikbaar voor Android en is een prima alter ..

Meer info

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties