Ingrediënten om custom roms te installeren
Om custom roms te kunnen installeren, zijn er twee dingen nodig. Ten eerste moet er root-toegang verkregen worden. Root-toegang, een term uit de Unix/Linux-wereld is te vergelijken met administratorrechten op Windows. In feite krijg je met root-toegang de controle over het hele systeem.
Ten tweede moet de bootloader aangepast worden. De bootloader doet normaal gesproken één ding: wanneer de telefoon ingeschakeld wordt, het besturingssysteem opstarten.
In het geval van Motorola hebben ze een extra beveiligingscheck toegevoegd. Het besturingssyteem moet voorzien zijn van de digitale handtekening van Motorola.
Motorola Milestone en de gesloten bootloader
De grote comeback van Motorola kwam met hun eerste Androidtoestel, de Motorola Droid. De Droid werd snel geroot (root-toegang kon worden verkregen) door hackers.
Voor de Droid-eigenaren was er nog meer goed nieuws: Motorola had per ongeluk de digitale handtekening van de Motorola Droid vrijgegeven. Hierdoor werd er ook aan de tweede eis voldaan en was het mogelijk om custom roms op de Motorola Droid te draaien.
Toen de Milestone, het Europese broertje van de Droid, hier uitkwam, waren veel potentiële eigenaren op de hoogte van de verbeterde prestaties die niet-Motorola-ontwikkelaars uit hun Droid hadden gehaald met custom roms. Voor een aantal mensen een extra reden om het toestel aan te schaffen. Al snel bleek dat dat relatief eenvoudig was om het toestel te rooten, maar dat er een addertje onder het gras zat: de Milestone gebruikt een andere digitale handtekening!
Op de Facebookpagina van Motorola werd door middel van verscheidene petities gesmeekt om een bootloader die custom roms zou accepteren, waarop Motorola zich genoodzaakt zag om te reageren:
“Securing the software on our handsets, thereby preventing a non-Motorola ROM image from being loaded, has been our common practice for many years. This practice is driven by a number of different business factors. When we do deviate from our normal practice, such as we did with the DROID, there is a specific business reason for doing so. We understand this can result in some confusion, and apologize for any frustration.”
Kort door de bocht zeggen ze hier het volgende: Motorola heeft altijd geprobeerd te voorkomen dat niet-officiële roms op hun toestellen geladen worden. Dat het bij de Motorola Droid anders was, had een ‘bedrijfstechnische reden’. We weten dat het nooit de bedoeling is geweest om de digitale handtekening te lekken. Motorola zal dus géén aanpassingen doen aan de bootloader van de Milestone.
Motorola-toestellen in de toekomst
Ook toekomstige Androidtoestellen van Motorola zullen een bootloader bevatten die geen custom roms accepteert, meldt Motorola:
“We understand there is a community of developers interested in going beyond Android application development and experimenting with Android system development and re-flashing phones. For these developers, we highly recommend obtaining either a Google ADP1 developer phone or a Nexus One, both of which are intended for these purposes.
At this time, Motorola Android-based handsets are intended for use by consumers and Android application developers, and we have currently chosen not to go into the business of providing fully unlocked developer phones.”
In deze statement vertelt Motorola dat haar toestellen alleen bedoelt zijn voor consumenten en dat als je wilt experimenteren met custom roms, je maar een Google ADP1 of Google Nexus One moet kopen…
Wederom laat Motorola zien er niet verschrikkelijk veel van te begrijpen. Het zijn namelijk niet alleen de ontwikkelaars die graag hun systeem aan zouden willen passen. Het zijn ook de eindgebruikers die uitkijken naar nieuwe functionaliteiten voor hun toestellen. Vaak zijn de custom rom-ontwikkelaars sneller met (experimentele) updates en nieuwe functies die het officiële systeem nog niet ondersteunen.
HTC en custom roms
Onze artikelen die zich richten op custom roms worden altijd zeer goed gelezen en ik durf te zeggen dat een gedeelte van de populariteit van de Androidtoestellen van HTC te danken is aan het feit dat deze toestellen makkelijk aan te passen zijn. Ondanks dat HTC geen officiële ondersteuning geeft voor het installeren van custom roms, werkt HTC het gebruik van custom roms niet actief tegen.
HTC heeft de custom-rom-community enigszins omarmt: ze kunnen niet mét, maar ook niet zónder ze. Het feit dat HTC niet Motorola’s voorbeeld overneemt wat gesloten bootloader betreft ondanks de gebleken effectiviteit hiervan, geeft aan dat het bedrijf custom roms gedoogt.
Google heeft bij haar eigen Nexus One een optie in laten bouwen waarbij gebruikers er bewust voor konden kiezen om het toestel te ontgrendelen; gebruikers mochten dan custom roms in ruil voor een gedeelte van de garantie: garantieclaims worden alleen gehonoreerd wanneer eventuele defecten niet aanwijsbaar veroorzaakt zijn door custom roms.
Conclusie
Motorola heeft het recht om gebruikers van haar producten te beschermen. Eén van de manieren waarop Motorola dat denkt te doen, is door de installatie van custom roms te voorkomen. Of de eindgebruikers die het bedrijf daarmee probeert te beschermen het daar mee eens zijn, is nog maar de vraag. Voor ons staat Android voor vrijheid. Waarom geeft Motorola haar gebruikers niet de keuzevrijheid om te beslissen of ze een standaardsysteem willen?
Wij hopen in ieder geval dat de Androidhackers het voor elkaar krijgen om de beveiligingschecks van de Motorolatoestellen te omzeilen. Helaas lijkt de kans hierop steeds kleiner te worden, aangezien ontwikkelaars en hackers steeds vaker beslissen om de geslotenheid van Motorola achter zich te laten en te kiezen voor een toestel van een andere fabrikant.
Hopelijk kunnen de hackers het niet laten om bijvoorbeeld de nieuwe Droid X onder handen te nemen en voor eens en altijd een oplossing voor dit probleem te vinden, want zeg nou zelf: jij zou toch de vrijheid moeten hebben om te doen wat je wil met jouw toestel?
Bronnen: AndroidSpin en AndroidAndMe
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Ben zeer content met mn milestone. Al dat geklaag, htc update zijn toestellen niet eens op tijd. Heb hiervoor een htc hero gehad en 9/10 custom roms liep betrekkelijk vaak vast en de batterijduur werd er niet beter van.
Ik vind het prima wat motorola zegt, een bepaald publiek wil gewoon gebruik maken van android zonder root acces en dergelijke, zoals ik.
Ik denk dat Motorola hier een strategische fout maakt. De strategie past niet bij het open concept van Android en ik zie niet in welk belang het dient dat er geen andere firmware geladen kan worden.
.
Hoewel er genoeg gebruikers zijn die het toestel nooit zullen rooten, hebben veel early adaptors (zoals mensen op dit forum) daar wel behoefte aan. En deze early adaptors hebben vaak een belangrijke adviesrol in hun omgeving. De kans dat hierdoor Motorola aanmerkelijk minder wordt aanbevolen is groot.
.
Dit artikel gaat over de encrypted bootloader van de Milestone en de Droid, maar ze hebben het nog een slag erger gemaakt. De vandaag geïntroduceerde Droid-X is voorzien van een e-Fuse. Als je nu met de firmware gaat lopen hacken, dan blaas je deze e-Fuse eruit en is je telefoon dood. Hier kan je er meer info over vinden: http://www.techzine.nl/nieuws/23464/droid-x-maakt-zichzelf-onbruikbaar-bij-jailbreak.html
Hoewel ik de kwaliteit van Motorola hardware erg goed vind, denk ik dat mijn volgende toestel door deze beperkingen geen Motorola zal zijn.
“In deze statement vertelt Motorola dat haar toestellen alleen bedoelt zijn voor consumenten en dat als je wilt experimenteren met custom roms, je maar een Google ADP1 of Google Nexus One moet kopen…”
Nou.. ben ik even blij dat ik dat ook inderdaad gedaan heb!
Er zijn ook nog zat mensen die het niet nodig vinden om hun toestel te rooten. Denk dat wel of niet kunnen rooten niet het belangrijkste argument is om een android toestel links te laten liggen. De groep mensen die hun toestel wel rooten is denk ik kleiner dan de groep mensen die hun toestel niet rooten. Vind over t algemeen de kwaliteit en afwerking van Motorola beter dan de toestellen van HTC.
Lees net dat HTC wrsch met een HDversie van Desire komt in oktober dit jasr. Who needs Motorola anymore?!
Hello Moto wordt…. Bye bye Moto!
Het is idd jammer, maar gelukkig is er ook nog heel wat te verbeteren.. kijk maar eens op: http://groupoften.wordpress.com/
draai de EUR versie al een tijd met veel plezier….
geen alarm bug, geen reboot meer nodig na airplane mode en geen mp3 meer die afspeeld als je de jack unplugged!
ik kan me best voorstellen dat er gebruikers zijn die een telefoon willen waarbij het onmogelijk is om een custom rom te installeren. het is niet heel ver gezocht om te verwachten dat er ooit virussen en dergelijke in custom roms verschijnen.
Erg dom van Motorola. Zeker nu hèt groote voorbeeld op Android gebied (HTC) het wel oogluikend toestaat. Het is voor mij een reden om voortaan géén Motorola meer te kopen (heb nu de Milestone)
HTC heeft (iig voor de Hero) de bootloader geblokkeerd met de recente 2.1 update. Het valt nog steeds te rooten, maar ze werken het dus wél actief tegen. Helaas.
Goed artikel!
Wel jammer. Ik had een collega belooft zijn Milestone te rooten en voorzien van CM 6. Ik ging er dus vanuit dat dit kon, want er is ook een Droid versie van. Maar helaas.
Zelf wacht ik nu op mijn bestelde Nexus One. Laat ze die voorraad eens snel aanvullen.
Geen fan van Motorola en dit artikel bevestigd dat nog eens. Zit eraan te denken om m’n HTC Desire te rooten en inderdaad zelf te bepalen wat voor ROM ik op m’n telefoon draai.
De keuze voor de Milestone was heel anders (Ik wou gewoon een fysiek qwerty toetsenbord), en heel veel keuze heb je dan (nog?) niet voor Android.
Op zich had ik niet zo’n bezwaar tegen de locked bootloader, maar met de bagger support die Motorola levert begint het toch wel een must te worden. Zoals de alarmbug waar Motorola maanden over heeft gedaan om het op te lossen.
Alleen maar weer meer reden om geen Motorola te kopen. Overigens zou ik graag een nexus kopen maar dan moet’ie wel verkrijgbaar zijn on,NL…
Ik denk we op een gegeven moment toch richting het PC principe gaan: Zelf de hardware kiezen en dan een OS erop welke je zelf kunt uitkiezen. Drivers voor de diverse componenten erbij en je kunt het zo gek maken als je zelf wilt (ik zou 2 sims nog altijd handig vinden).
Ooit een Motorola StarTac gehad. Hopeloos ding, vooral qua menu’s. Toen besloot ik nooit meer een Motorola te gaan kopen. Dit bericht draagt er nou niet direct aan bij dat ik mijn mening zal herzien. “Je mag onze auto kopen, maar o wee als je er een andere CD-speler in wilt zetten!”
Toch goed om te lezen weer eens, voor sommige mensen misschien een aanleiding om hun eventuele keuze voor een Motorola Android toestel te heroverwegen..voor mij wel in elk geval: deze instelling doet me teveel aan andere arrogante merken denken die ik om deze reden ook zoveel mogelijk mijd.
Mooi en duidelijk artikel, jammer dat dit zich al minimaal 4/5 maanden terug vooral afspeelde…