Bloatware: het zijn apps die een telefoonfabrikant al vooraf op je toestel installeert zonder dat je daarom hebt gevraagd. Facebook is er een voorbeeld van, maar ook AliExpress behoort soms tot de standaard-apps. Bijna alle telefoonmakers maken zich er wel schuldig aan, maar OnePlus lijkt dat nu nog een beetje extra op te voeren.
OnePlus
OnePlus is normaliter niet het merk dat helemaal bolstaat van de bloatware, maar dat kan wel eens gaan veranderen. Naast de Google-suite en wat eigen OnePlus-apps komen straks ook LinkedIn en Candy Crush, zo lijkt het. Gebruikers van de OnePlus 12 zien de laatste tijd een nieuw scherm na een software-update waarin wordt geprobeerd om die apps (en meer) te installeren.
Volgens OnePlus was het een foutje, maar het lijkt er niet op dat het bedrijf er iets aan doet om het recht te zetten. In de OnePlus-code werd ook een ‘Must Play’-map gespot waarin naar andere bloatware werd gerefereerd. Het is nog niet live, maar het lijkt er toch op dat OnePlus daar misschien wel plannen mee heeft. Denk aan Fitbit, Bubble Pop!, Tile Match, Amazon Prime Video en meer.
Bloatware
Nu kun je die bloatware-apps gelukkig gewoon verwijderen, maar het is simpelweg niet zo’n welkome ervaring wanneer je bijvoorbeeld je nieuwe toestel voor het eerst aanzet. Je wil dan nog even wegwijs worden in je toestel en dat wordt soms bemoeilijkt door een oerwoud aan apps die je eerst moet gaan afkappen. OnePlus mag wel zeggen dat het een foutje was, maar blijkbaar is het wel bezig met dit soort zaken. Dat het je toestel naar eigen zeggen nu “lichtgewicht, snel en soepel” blijft houden voor wat betreft de OnePlus 12, zegt natuurlijk niets over een OnePlus 13 of een volgende Nord.
Wat doe jij meestal met vooraf geïnstalleerde apps: gooi je ze weg of laat je ze staan? Deel het nu in de comments.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Goed om te weten, ik blijf nog even bij mijn Pixel.
Clickbait ?.
Bij eerste installatie kan je de app(s) gewoon uitvinken en anders later deinstalleren. Ophef om niks!
Maar de vraag is…. Nemen ze wel de ruimte in als je ze niet aanvinkt
Volgens mij staat er in de kop ook niet dat dat niet zo is. Er staat zelfs in het artikel dat je het kunt verwijderen. 🙂
Waarom geven fabrikanten de gebruiker geen keuze? Biedt tegen meerprijs een toestel zonder bloatware en met Stock Android aan zoals Asus dat doet. Hoog tijd dat de Europese Unie gaat ingrijpen zodat gebruikers keuze hebben.
Je kan toch niet verwachten dat een fabrikant 2 soorten software (stock & eigen) gaat onderhouden voor een toestel.
Wat Asus betreft, heb je hun software support wel eens bekeken? Die is lachwekkend.
Keuze is er dus. ☝️