Naar content
Trending apps
 • Inbox by Gmail

 • Maps: Navigatie en OV

 • WhatsApp Messenger

 • Messenger

 • Facebook

Trending games
 • Ghostbusters World

 • Asphalt 9: Legends - 2018’s New Arcade Racing Game

 • Pokémon Quest

 • PUBG Mobile

 • Super Mario Run

Trending smartphones
 • ASUS ZenFone 6

 • OnePlus 7 Pro

 • Google Pixel 3a XL

 • Xiaomi Mi 9T

 • Huawei P30 Pro

Nieuwste tablets
 • Samsung Galaxy Tab A 10.5

 • Samsung Galaxy Tab S4

 • Samsung Galaxy Tab S3 9.7

 • Asus Zenpad 3S 10

 • Sony Xperia Z4 Tablet

Iemand een muntje?

Mint Browser preview: lichte browser van Xiaomi met krachtige nachtmodus

· 27 december 2018

Mint Browser is een erg lichte internetbrowser die bedoeld is om mobiele data uit te sparen en zo vlot mogelijk te werken op midrange- en budgettelefoons. Wij hebben hem getest en hier lees je onze ervaringen.

Mint Browser

Xiaomi is als fabrikant vooral gericht op goedkopere telefoons en middenklassers zijn aantal verkochte toestellen flink opschroeven. Het Chinese bedrijf scoort goed met zijn voordelige toestellen in de groeimarkten en tegelijk breidt Xiaomi ook in Europa zijn zaken verder uit. Onlangs maakte het bedrijf nog een deal bekend met Belsimpel in de Benelux. 

Het gebeurt niet elke dag dat een smartphonegigant een nieuwe browser op de markt brengt. Xiaomi's Mint Browser is nu voor iedereen beschikbaar in de Google Play Store, en hij is speciaal gericht op midrange- en budgettoestellen. Hij is slechts 6,55 MB groot, en komt naar eigen zeggen met een aantal krachtige functies waarmee je mobiele data kan uitsparen en zo ook de laadtijd voor webpagina's kan verminderen. Daarnaast bevat hij alle basics die een browser nodig heeft, en komt hij met verrassende extra's.

Screenshots van de verschillende features van Mint Browser

Nachtmodus

De startpagina van Mint Browser is een overzicht van de populairste websites (Google, Facebook, YouTube, Twitter, enzovoort). Verder is er meteen ook een microfoonicoontje te zien waarmee je de browser via spraak kan besturen. Bovenaan is de adresbalk te zien, maar alle menu's van de browser bevinden zich onderaan. Het hamburgermenu verwijst je door naar de bladwijzers en geschiedenis, downloads, de instelling voor dataverbruik en de algemene instellingen.

Screenshots van de verschillende features van Mint Browser

Verder is er een terugknop, een knop voor de startpagina en de knop voor tabbladen en incognito modus. Wat meteen opvalt aan Mint is dat het om een erg complete browser gaat wat functies betreft ondanks zijn kleine app-grootte. Een van de meest opmerkelijke is de nachtmodus. Met een druk op de knop laat de browser al het wit - dat doorgaans rijkelijk op websites aanwezig is - verdwijnen en wordt het omgeruild voor een donkere kleur. In onze testen bleek de functie erg goed te werken. Het is alleen vreemd dat de instellingen wel licht blijven terwijl hij in nachtmodus staat, terwijl de webpagina's adresbalk en menubalk onderaan donker kleuren. 

We hadden liever de interface-elementen verwerkt mee bovenaan in een zijmenu gezien. Nu is er zowel een gedeelte onderaan als bovenaan door de de gebruikersinterface bezet. Verder is de indeling van de menu's wel overzichtelijk en dus niet overweldigend. 

Screenshots van de verschillende features van Mint Browser

Leuke extra's

Het leuke aan Mint Browser is dat de basisfuncties voor een goede browser zeker aanwezig zijn, maar dat hij nog een aantal goede extra's brengt. De nachtmodus is daar al een voorbeeld van, maar je kan ook de gebruikersinterface aanpassen van verticaal naar horizontaal bij het wisselen tussen tabbladen. Anderzijds kan je cookies en pop-ups blokkeren als je dat verkiest, of JavaScript. Daarnaast is er een functie om de tekstgrootte te wijzigen en Mint kan ook zelf je wachtwoorden bewaren. De standaard zoekmachine is Google, en daarnaast heb je ook Bing, wat een geluk. 

Een belangrijke focus voor Mint Browser is de databesparingsmodus. Groeimarkten zijn belangrijk voor Xiaomi, en daar is een dergelijke functionaliteit populair. Als je vanuit het hamburgermenu onderaan op 'Hulpmiddelen' tikt, vind je de modus, en kan je hem activeren. Vreemd genoeg is er wel weinig informatie rond de functionaliteit voorzien. Er wordt niet uitgelegd wat de browser precies doet, en in de praktijk zien we ook niet meteen verandering. Volgens de informatie in de Play Store verhindert de feature het laden van afbeeldingen, maar dat lijkt niet goed te werken. 

Screenshots van de verschillende features van Mint Browser

Conclusie

Mint Browser is een degelijke browser die op het eerste gezicht prima kan dienen als een alternatief voor Google Chrome, of je nu een lichte Xiaomi-middenklasser hebt of een stevige Galaxy Note 9. Hij neemt weinig plaats in, maar geeft er wel veel functionaliteit voor terug. Zijn nachtmodus alleen al maakt hem de moeite waard om uit te testen, en hij voelt ook snel en betrouwbaar aan. Databesparing lijkt nog een vraagteken, maar als dat voor jou niet belangrijk is, zal Mint je niet teleurstellen. 

Download Mint Browser via de knop hieronder en oordeel zelf! Heb jij Mint al geprobeerd? wat vond je ervan? Laat het ons weten in de reacties onderaan dit artikel.

Spelfouten, taalfouten of inhoudelijke fouten ontdekt? Stuur dan een mailtje naar de auteur van dit artikel!

Reacties (5)
Bezig met laden van reacties...