Meta dreigt om Facebook en Instagram weg te halen uit de EU

Meta dreigt om Facebook en Instagram weg te halen uit de EU

Meta dreigt om niet langer Instagram en Facebook in EU-landen aanbieden als de Europese Commissie haar strengere regels voor gegevensbescherming voorstelt. Volgens de nieuwe wet moeten bedrijven de gegevens van Europeanen in de EU verwerken.

Strengere EU-regels

Meta, het moederbedrijf van Facebook, maakt zich zorgen om een nieuwe Europese wet die de gegevens van inwoners in de EU moet beschermen. Vorige week zijn alvast ideeën uit de zogenaamde 'Data Act' gelekt door Reuters. Alle gegevens van EU-burgers kunnen enkel op Europese servers worden verwerkt.

Vandaag laten de zogenaamde GDPR-regels in de EU toe dat bedrijven die data ook buiten ons continent verwerken, zolang ze zich wel aan Europese regels houden. Alleen is dat niet meer voldoende voor de EU omdat bepaalde regels in landen als de VS de GDPR ondermijnen. In de VS geldt bijvoorbeeld de wet dat inlichtingendiensten altijd toegang moeten hebben tot gegevens die in de VS worden verwerkt.

Meta dreigt

Hoewel de Data Act naar verwachting pas op 23 februari wordt getoond, blijft Meta niet bij de pakken zitten. Als deze regels er komen dreigt het bedrijf om Instagram en Facebook weg te halen uit EU-landen, dat schrijft het bedrijf in een rapport aan de Amerikaanse Securities and Exchange Commission. Wanneer Meta niet langer gegevens kan uitwisselen tussen landen en regio's of tussen zijn verschillende diensten, dan verstoort dat de werking van Meta's diensten en de manier waarop doelgerichte advertenties werken,

Natuurlijk hoeft het helemaal zo'n vaart niet te komen, want zelfs wanneer de Data Act eind deze maand wordt voorgesteld, zal het nog jaren duren alvorens ze in werking treedt. Er is ook nog ruimte voor onderhandeling, maar het lijkt erop dat Meta met deze dreigementen vooral een sterke onderhandelingspositie wil innemen.

Honderden miljarden minder waard

In werkelijkheid zou het voor het bedrijf van CEO Mark Zuckerberg rampzalig zijn wanneer het zich noodgedwongen moet terugtrekken uit 27 Europese landen. Facebook zag recent voor het eerst zijn aantal actieve gebruikers afnemen en als gevolg maakte de aandelenkoers een flinke duik. Op één dag was Meta letterlijk honderden miljarden minder waard.

Wil je op de hoogte blijven van het laatste nieuws over Meta? Download dan onze Android-app en volg ons op Facebook, Instagram, YouTube, Telegram en Twitter.

Lees meer over:
Instagram Facebook Meta

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties