Virus Shield
Collegasite Android Police heeft op AppBrain cijfers achterhaald over de inmiddels door Google verwijderde anti-virus-app Virus Shield. Deze app pretendeerde antivirus- en antimalwareprotectie aan te bieden. Met een enkele druk op de knop werd de bescherming ingeschakeld en zou je beschermd zijn.
Virus Shield is sinds de lancering in de Play Store op 28 maart meer dan 10.000 keer gedownload en werd vermeld bij de de beste nieuwe betaalde apps in de Play Store. Sterker nog, de applicatie stond op plek 1. De app zou tot de verwijdering met minimaal 10.000 downloads en een prijs van drie euro minimaal €30.000 hebben opgeleverd.
Wel of geen bescherming?
De app zou voorkomen dat kwaadaardige apps op je toestel worden geïnstalleerd. Daarnaast zou het real-time apps, media en documenten scannen op malware en je persoonlijke gegevens beschermen. Verder bevatte het geen advertenties en vroeg het weinig van je accu. Dat het weinig van je accu vergt, kan wel kloppen: de app doet immers niets.
Android Police heeft Virus Shield uit elkaar gehaald en ontdekte in de code dat er in de app alleen werd gewisseld van plaatjes, bescherming aan en bescherming uit. Van daadwerkelijk protectie was absoluut geen sprake. De gehele Java-code van deze app kun je op GitHub vinden.
Fraude
Hoe kun je dit soort praktijken nu voorkomen? Nou, eigenlijk niet. Er zijn wel zaken die opvallen, maar niet meteen van oplichterij getuigen. Er werd geen website van de ontwikkelaar vermeld. Het e-mailadres van de ontwikkelaar, [email protected], kwam in een zoekopdracht op Google uit op een ban op een site. Een ban vanwege oplichterij…
➤ Android Safety Net: Google zet volgende stap in malware-bescherming Android (deel 1)
➤ Android Safety Net: Google Play Store beschermt (deel 2)
Waarschijnlijk zijn de eerste reactie in de Play Store nep geweest en is de app sindsdien zo vaak gedownload dat het in één van de toplijsten in de Play Store werd vermeld. Virus Shield gaf de gebruiker klaarblijkelijk een gevoel van veiligheid, een schijngevoel dan. Vermoedelijk komt een groot deel van de downloads en hoge ratings van nep-gebruikers: het is mogelijk om schimmige bedrijven te betalen voor nep-beoordelingen. De app hoeft voor die nep-ratings niet echt aangeschaft te worden: wanneer de app binnen 15 minuten weer verwijderd wordt, krijgt de ‘gebruiker’ zijn geld terug. Op deze manier kunnen nep-ratings worden ingezet om in de lijst met top-stijgers te komen.
Zoals Sander vermeldt in zijn tweedelige serie over Android Safety Net worden alle applicaties uit de Play Store gescand door Google, waardoor je een kleine kans loopt op malwarebesmetting. Maar wat nu als een app geen malware bevat en je alleen geld afhandig maakt? Mensen maken er dan achteraf melding van op sociale media en websites schrijven erover. Wanneer je iets verdachts ziet, kun je zelf in de Play Store onderaan op ‘Markeren als ongepast’ klikken en daarbij een reden en omschrijving geven. Wat Android Police heeft gedaan, is feitelijk het ontleden van een app op de werking ervan en dit gemeld bij Google met als resultaat: verwijdering van de app. Het lijkt waarschijnlijk dat Google automatisch de mensen die deze app hebben aangeschaft hun geld teruggeeft.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Dat al die anti-virus apps niet nodig zijn als je een paar rudimentaire regels volgt wist ik al een tijdje.
Wat mij hier wel sterk verontrust: Hoe komt die gast aan zijn positieve beoordelingen voor deze fake-app ? Bewijzen kan ik het niet maar veel schijnt erop te wijzen dat ie de beoordelingen in bv. Bangalore voor een appel en een ei heeft gekocht !
Wat zijn alle andere beoordelingen nog waard ? Idem bij Amazon, Tripadvisor, G+, etc. ?
De prijs van democratie!!!.
Verwonderd mij absoluut niet. Het grootste deel van de app’s in de play store is gewoon pure rommel.
Net zo nietszeggend als vrijwel ieder artikel hier……
Quote: De app zou voorkomen dat kwaadaardige apps op je toestel worden geïnstalleerd.
Ik denk dat virus shield de kwaadaardige app zelf is 😉
De enige reden dat ik een virusscanner gebruik (Avast), is voor de firewall die erin zit. zodat ik alle apps los kan blokkeren van 3G, zodat bijvoorbeeld alleen Whatsapp er gebruik van kan maken.
Mijn vraag is waarom Google waarschijnlijk de gebruikers hun geld terug gaat geven?
Tenzij ze de ontwikkelaar nog niet uitbetaald hebben. Of om toch goed in het ‘nieuws’ te blijven. Verstandig is het zeker om mensen het geld terug te geven. Zeker aangezien dit voor Google peanuts is en hun naam / imago te behouden.
Al die antivirusapps voor Android zijn sowieso pure geldklopperij. De ingebouwde appscanner van Android is al perfect. Ook word voor het downloaden van een app al weergeven welke dingen die app allemaal uit kan voeren. Niet mee eens? Dan niet downloaden.
Ze profiteren lekker van de reputatie van Android op het gebied van veiligheid, die ze compleet onterecht hebben en is veroorzaakt door applefanboys en die virusscanner makers zelf.
Ben benieuwd of de mensen nog recht hebben op hn 3euro terug te vorderen?
Even of topic. Voor de android fans onder ons.. kwam deze advertentie daarnet tegen.
http://www.marktplaats.nl/a/verzamelen/stickers/m797154316-android.html?c=a2384ef0ece270f44503df9f8598c624&previousPage=lr
Heb avg antivirus voor 6,99 per jaar en gebruik dit op al mijn Android toestellen. Deze app doet meer dan behoorlijk zijn best. Gewoon super app voor heel democratische prijs
Lol..zijn er nog meer mensen die een sex-advertentie krijgen bij dit artikel? #zoektnooitpornviatelefoondusdatishetniet
Trololol