Corona-apps: discussieer vanaf 20.00 uur mee in onze live AW Hangout

Corona-apps: discussieer vanaf 20.00 uur mee in onze live AW Hangout

AW Hangout over corona-apps

We hebben speciaal vanwege de laatste ontwikkelingen omtrent de corona-apps een live AW Hangout ingelast. In deze livestream praat onze Dimitry Vleugel met Ivo Jansch en Sander van de Graaf, twee app-ontwikkelaars, over deze nu al veelbesproken apps.

Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van apps de beste manier is om het coronavirus te bestrijden. Het onderzoek stelt namelijk dat isolatie van besmette personen niet afdoende is om het virus in te dammen. Dat komt omdat mensen anderen tijdens de incubatieperiode al kunnen besmetten, dus lang voordat zij de eerste symptomen krijgen. De methode 'contact tracing' moet dan voor een oplossing zorgen.

Corona Covid 19

Contact tracing

Een app weet aan de hand van de locatie van gebruikers met wie de persoon in contact is geweest. Ben je in contact geweest met een besmette persoon? Dan geeft de app je een melding met het verzoek om jezelf in quarantaine te plaatsen.

Begin april werd bekend dat het kabinet apps ging onderzoeken die ingezet kunnen worden om coronabesmettingen sneller te traceren. Hiervoor wil het kabinet twee apps gebruiken, eentje die waarschuwt als je in de buurt bent geweest van iemand die met het coronavirus besmet is en eentje waarmee je makkelijk contact kunt houden met een arts om gezamenlijk je gezondheidssituatie vanuit huis te monitoren..

Privacy-waarborging

Een belangrijke voorwaarde voor het gebruik van zo'n app is dat de privacy gewaarborgd wordt, gaf minister Hugo de Jonge begin april aan, en deze privacy-waarborging speelt momenteel nog steeds. Afgelopen weekend konden zeven ontwikkelaars tijdens een 'Appathon' hun apps voorstellen die de overheid kan gebruiken voor contactonderzoek om zo het coronavirus beter in te dammen. Premier Rutte gaf daarbij aan dat het gebruik van deze apps niet verplicht zal zijn.

Helaas is gebleken dat één van de kandidaat-apps zich binnen 24 uur al schuldig maakte aan een datalek en veel critici vinden dat het kabinet voor de ontwikkeling van deze apps veel te weinig tijd uittrekt. Daarnaast waren een aantal ontwikkelaars niet in staat om de privacy-waarborging voldoende af te dekken.

Apple en Google 

Medio april werd bekend dat Apple en Google ook werken aan een tool waarmee 'contact tracing' op telefoons kan kan worden toegepast voor de bestrijding van het coronavirus. Het is alleen nog niet bekend of de overheid van deze techniek gebruik wil maken. De apps die aan de appathon meededen, maakten in ieder geval geen gebruik van de techniek ie de techgiganten volgende maand zullen voorstellen.

Nu is gebleken dat geen van de zeven apps de Appathon overleefd hebben, zal de overheid op morgen 21 april vervolgstappen bekend maken.

Corona Tracker

Er bestaan al contact tracker-apps, maar die waarborgen niet altijd je privacy

Live AW Hangout volgen: heb jij prangende vragen?

In aanloop van deze vervolgstappen bespreken wij om 20.00 uur vanavond in onderstaande livestream hoe de apps zinvol, veilig en vertrouwd ingezet kunnen worden om het coronavirus te bestrijden. Hiervoor hebben we een aantal app-ontwikkelaars uitgenodigd.

Er ligt al een een hele serie met vragen op tafel die Dimitry in de Hangout aan de app-ontwikkelaars kan stellen maar we willen jullie ook graag bij de discussie betrekken. Heb jij dus een prangende vraag over de corona-apps? Stel ze dan in de comments onder het artikel. Wij zullen dan proberen deze vragen vanavond mee te nemen in de live AW Hangout.

Lees meer over:
AW Hangout

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties