LG G2
We wisten al maanden dat de LG G2 er aan zat te komen. LG timmert al jaren aan de weg met zijn smartphones en het afgelopen jaar bleek de LG L-Style-serie erg populair te zijn. Deze budgetserie bleek vooral populair door het stijlvolle uiterlijk en voornamelijk de redelijke prestaties voor budgettoestellen.
Wanneer we naar toptoestellen kijken, doet LG het nog lang zo gek niet. Het bedrijf heeft de reputatie als eerste met nieuwe technieken te komen. Zo bracht het bedrijf als eerste een dual-core-smartphone uit (LG Optimus 2X Speed), kwam het als eerste met een 3D-smartphone (LG Optimus 3D Speed) en ook kwam LG als eerste met een smartphone met een quad-core-processor (LG Optimus 4X HD). Dat wil niet zeggen dat LG per se een goede naam heeft: vaak bleven software-updates uit en bleek de bestaande software vaak voor problemen te zorgen.
Met de LG Optimus G en G Pro blijkt LG goud in handen te hebben: de toestellen worden alom geprezen en slaan behoorlijk aan, onder andere in thuisland Zuid-Korea, ook het thuisland van grote concurrent (of misschien wel vijand) Samsung. Ook Google had in de gaten dat LG het prima doet op het gebied van hardware en werkte samen met LG aan de Nexus 4, een toestel dat grotendeels gebaseerd is op de LG Optimus G.
LG liet een tijdje terug weten te stoppen met het gebruik van de toevoeging ‘Optimus’ voor toptoestellen en, ondanks dat de G2 de opvolger van de Optimus G is, draagt de L2 daarom niet de naam ‘Optimus’.
Groot scherm en goede camera
De LG G2 heeft een IPS-beeldscherm van LG zelf. Dit scherm is maar liefst 5,2 inch groot, maar dat zorgt niet voor een grotere breedte dan het gemiddelde 5 inch-toestel. Het toestel heeft namelijk hele dunne randen, vooral aan de zijkanten. Volgens LG zijn de randen slechts 2,65 mm breed. Het 5,2 inch-scherm heeft een full HD-resolutie (1080×1920). LG geeft aan dat het scherm, ondanks dat het dezelfde resolutie heeft als het scherm van zijn grote concurrent, de Samsung Galaxy S4, het IPS-scherm van de G2 een stuk meer subpixels heeft dan het AMOLED-scherm van de Galaxy S4. Hierdoor zal het beeld een stuk scherper zijn, vooral bij de weergave van tekst.
Het toestel heeft een 13 megapixel-camera. Dit is op zich niet uniek, maar het toestel is wel voorzien van optische beeldstabilisatie om te voorkomen dat foto’s onscherp worden doordat je met het toestel beweegt. Ook wordt het hierdoor makkelijker om scherpe, duidelijke foto’s te maken in een donkere omgeving. LG geeft aan dat de G2 het eerste toestel is met een 13 megapixelcamera én optische beeldstabilisatie (OIS). Ondanks de hogeresolutiecamera en OIS bleek het LG gelukt om de camera niet uit de laten steken aan de achterzijde. De lens van de camera is gemaakt van saffier en zou drie keer zo sterk zijn als gewoon glas, waardoor je niet bang hoeft te zijn voor krassen.
Knoppen aan de achterzijde
Bij de LG G2 zijn wat interessante designbeslissingen genomen. De belangrijkste daarvan is dat de volumetoetsen en de aan/uit-knop een plekje aan de achterkant hebben gekregen. LG geeft aan dat dit is gedaan om er voor te zorgen dat het toestel nog optimaal met één hand te bedienen is. Wanneer je een toestel hebt met een scherm van 5 inch of groter, kan het erg lastig zijn om de volumetoetsen te bereiken als die aan de zijkant van het toestel zitten. Door de knoppen te verplaatsen naar een plek waar de wijsvinger toch al vaak in de buurt te vinden is, namelijk aan de achterkant van het toestel, moeten deze makkelijker bereikbaar zijn.
Eén van de geruchten die de ronde deden over de G2 was dat het toestel voorzien zou zijn van een vingerafdrukscanner. Toen de foto’s van het toestel duidelijker werden, kwamen we er ook achter dat het geen vingerafdrukscanner was die aan de achterzijde van het toestel te vinden was, maar de aan/uit-knop. Misschien best logisch om die knop aan de achterzijde te plaatsen, maar hoe zet je je smartphone dan aan als hij op je bureau of tafel ligt? LG heeft daar iets op verzonnnen: het twee keer op het scherm tikken zorgt er voor dat het toestel uit zijn slaap wordt gehaald. De knoppen aan de achterzijde kunnen ook gebruikt worden om de camera op te starten.
Goede hardware
De opvolger van de Optimus G beschikt als één van de eerste toestellen over de erg snelle Qualcomm Snapdragon 800-chipset. Deze chipset heeft een snelle grafische chip en een quad-core-processor met een kloksnelheid van 2,3 GHz. Het toestel heeft 2 GB aan RAM-geheugen en 16 of 32 GB aan opslag.
Het geheugen van de G2 is volgens LG van een speciaal soort. Het zou gaan om Graphic RAM, een soort RAM die voor minder energiegebruik zou moeten zorgen. Wanneer het beeld stilstaat zou het moeten zorgen voor 26% minder verbruik en in het totaal zou de gebruikstijd van het toestel door het geheugen met 10 procent moeten toenemen. Sowieso lijkt het apparaat een goede accuduur te hebben: er zit een flinke 3000 mAh-accu in het toestel.
LG is het eerste bedrijf dat een smartphone uitbrengt met een Qualcomm Snapdragon 800-chipset. Deze chipset, die overigens ook in de Sony Xperia Z Ultra zal zitten en in één van de uitvoeringen van de Samsung Galaxy S4, is momenteel de snelste chipset die verkrijgbaar is. Daarbij heeft de chipset ook ondersteuning voor LTE Advanced, een standaard die voor nog sneller internet zorgt dan de momenteel in Nederland en België verkrijgbare 4G-verbindingen.
Het interessante is dat LG en Qualcomm bij de G2 samen hebben gewerkt. Dit was ook wel nodig: in het verleden kwam LG regelmatig met snelle chipsets (zoals de Tegra 2-chipset), maar bleek de samenwerking tussen de software van de LG-toestellen met de hardware slecht te zijn. De grote baas van Qualcomm kwam tijdens de aankondiging van de G2 ook op het podium om te vertellen dat dit smartphone het product van nauwe samenwerking is.
Het geluid van de LG G2 is volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf het beste van alle smartphones die op dit moment op de markt zijn. Volgens de marketingdirecteur van LG Amerika zou het geluid een veel breder bereik hebben dan bij andere smartphones. Om dit aan te tonen, heeft LG een Weens jongenskoor speciale ringtones in laten zingen, waaronder één waar ze zingen ‘ring ring ring ring pick up your phone’…
Gast-modus en andere (software)trucjes
LG heeft wat leuke softwaretrucjes aan Android toegevoegd. Eén van deze mogelijkheden is de gastmodus. Daarmee wordt het mogelijk om vrienden of familieleden je telefoon te laten gebruiken, zonder dat ze toegang hebben tot jouw privégegevens. Google introduceerde een paar weken terug ook een manier om dit te doen in Android 4.3, maar deze functie is alleen beschikbaar voor Androidtablets.
Het bedrijf heeft ook nieuwe besturingsmogelijkheden door middel van bewegingen toegevoegd. Het wordt mogelijk om te telefoon aan te nemen door het toestel gewoon naar je oor te bewegen. Deze manier van aannemen kennen we overigens al van andere fabrikanten. Een andere interessante functie is dat het mogelijk is om applicaties ‘weg te slepen’ door met drie vingers over het scherm te slepen.
Net als de Samsung Galaxy S4 en HTC One heeft de G2 ook een infraroodblaster aan boord. Deze kun je gebruiken om bijvoorbeeld je televisie of blu-ray-speler te bedienen via de speciale QuickRemote-applicatie.
De LG G2 krijgt ook een speciaal hoesje dat een doorkijkvenster heeft. Hierdoor wordt extra informatie weergegeven, zelfs als het toestel in stand-by-modus staat. LG benadrukt nog dat deze functie niet afgekeken is van Samsung dat voor de Galaxy S4 de speciale S View-cover heeft met vergelijkbare mogelijkheden, maar dat het bedrijf al eerder dit soort hoesjes uitbracht voor zijn toestellen.
Beschikbaarheid
LG begint met een lancering in Zuid-Korea. Volgens onze correspondent Dimitry die aanwezig is bij het lanceringsspektakel zal het toestel op z’n laatst in oktober naar Nederland komen, maar een lancering in september lijkt waarschijnlijker. Een adviesprijs is nog niet bekend gemaakt.
Reacties
Inloggen of registreren
om een reactie achter te laten
Sorry, maar 3/4 van de features zijn een rip-off van de Galaxy S4! Echt schaamteloos.
Traditie getrouw zit LG onder de prijs van de andere vlaggeschepen. Momenteel doet een S4 nog geen €500,00.
Uiteindelijk moet de prijs dan op €449,00 gaan komen oid. Of is dat alleen maar wishfull thinking?
Al iets bekend over een Google Edition?
Of zal dit toch de basis zijn voor de Nexus 5?
Is de G2 een indicatie dat er nu eindelijk een high end dual active sim toestel komt…. 🙁
Mooie telefoon. Handige functies. Maar het geheugen valt tegen. Slechts 16 GB minus wat Android en LG ervan af snoepen. Dus zeg 10 GB, zonder uitbreiding, is wel erg weinig (voor mij dan). Ze vergeten dat navigatie software zomaar 5GB kan opslokken. Ik heb op mijn Note 2 maar 5 GB voor Android apps over. En laatste tijd hoor ik al vaak dat hij vol zit. Moet ik weer kiezen wat eraf moet om iets anders te kunnen installeren. En mijn SD van 64GB zit ook bijna vol met allemaal muziek video’s. Als je een full HD scherm hebt, wil je ook full HD video’s erop. Dat vreet. 150MB voor een filmpje is normaal.
Dus fabrikanten, minimaal 16GB gebruikersgeheugen (24GB geheugen) met SD en anders 32GB gebruikersgeheugen, of meer, zonder SD.
Vertrouw die schermranden niet tot ik de telefoon werkend heb gezien. LG knoeit wel vaker met schermranden op foto’s, bijvoorbeeld bij monitors. Dan lijkt het beeld helemaal door te lopen op de foto, maar eigenlijk zit er gewoon een schermrand
Wat een apparaat! Enige commentaar richting LG is dat ze mijn Duitse Nexus 4 niet willen repareren.. en dat ik daarom maar zelf mijn achterzijde van de telefoon ben gaan vervangen.
En het blijft lg natuurlijk,dat is het zelfde met htc…updaten!? Ho,maar…wacht de note 3 ff af! Qua scherm wel wat groter,maar gaat ook een beest worden.
Even wachten op de reviews. Als die goed zijn word dit mijn volgende telefoon.
Blijf lg niks vinden altijd problemen gehad heb 4 lg phones gehad allemaal even bagger
” Wanneer het beeld stilstaat zou het moeten zorgen voor 26% minder verbruik en in het totaal zou de gebruikstijd van het toestel door het geheugen met 10 procent moeten afnemen.”
Moet de gebruikstijd niet TOENEMEN als het geheugen zuiniger is?
Maar iig mooie specs.
Hoop idd dat ze nu de software wel goed hebben en blijven ondersteunen.
Nou, dat is de eerste van een reeks toestellen met het geweld van een snapdragon 800. Als je daar de recent aangekondigde moto x tegenoverzet vrees ik toch dat motorola een foutje heeft gemaakt met hun visie ‘we maken een telefoon zo simpel mogelijk en een dual core is daarvoor genoeg’.
Nice spec echt wel hoop aleen dat zu met update beter woorde voor de rest hebbe hebbe hebbe lol
Waarom niet meer werk geheugen, de Note 3 komt ook in de buurt van deze specs ben benieuwd.
LG variant van de Galaxy S4? Jatten ze ook maar meteen het hoesje van Samsung 😛
Sta er zeker versteld van een keer wat LG gemaakt heeft, als ze het nu ook eens software matig sneller ondersteunen kunnen ze snel klanten terug krijgen.
Ik ben erg onder de indruk van dit toestel. Qua hardware zijn ze wel vooruitstrevend! Mijn verwachtingen zijn erg hoog dus ik wacht op de review af. Helaas moet ik nog 1,5 jaar met mijn Nexus 4 doen waar ik erg blij mee ben!
Ziet er best strak uit en de specs liegen er ook niet om zeg! Zeker een plus is die accu van 3000 mAh! Ook mooi vind ik die lensbescherming 🙂
Ziet er best strak uit en de specs liegen er ook niet om zeg! Zeker een plus is die accu van 3000 mAh! Ook mooi vind ik die lensbescherming.
Ik ben ook zeker wel onder de indruk van dit toestel
Lijkt inderdaad precies op een Samsung S4. Wat een lelijk toestel zeg. Qua design kan nog niemand aan de HTC One tippen, zoals de Google chef al eerder aanhaalde. En de HTC One Max zal ook de 800 chipset krijgen. Keuze snel gemaakt.
Dit lijkt basiclly op een 5.2” S4 met een 800 chipset, zeker ook die wallpaper… Als Apple een rechtszaak mag beginnen omdat ze vinden dat Samsung hun kopieert, mag Samsung dat n u ook wel doen tegen LG
Qua specs, de aller allerbeste foon ooit. Well done LG: http://www.engadget.com/2013/08/07/lg-g2-vs-the-competition/
Ik maak continu geintjes, met lg mooi spul sarcastisch…. Maar denk toch echt serieus dat ze een schot in de roos hebben met dit toestel!!!
Wauw, weet niet waarom maar wordt hier toch wel door geboeid!